Museu de Cultures del Món de Barcelona, Obre portes gratuïtament aquest dissabte 7 de febrer i fins el 7 d’abril i recull peces d’Àsia, Àfrica i Oceania

Museu de Cultures del Món de Barcelona

Viatgeu-arreu-del-mon-al-Museu_54426860555_53699622600_601_341

Obre portes gratuïtament aquest dissabte i fins el 7 d’abril i recull peces d’Àsia, Àfrica i Oceania. Mostra la diversitat cultural i artística en un equipament inèdit format per més de 500 peces i que ha permès rehabilitar les cases Nadal i del Marquès de Llió, al carrer de Montcada.

Viatjar arreu del món és ara possible des de Barcelona, gràcies al nou Museu de Cultures del Món. Obre portes aquest dissabte 7 de febrer i romandrà amb entrada gratuïta durant dos mesos, fins el 7 d’abril. En el seu interior, aplega més de 500 peces d’art provinent d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania. L’art europeu, assegura el seu director Josep Lluís Alay, és ben present en l’espai, les cases Nadal i del Marqués de Llió, que han estat rehabilitades i condicionades.

El projecte museístic divideix les peces per països i continents, amb l’objectiu de donar visibilitat al patrimoni que Barcelona i els seus col·leccionistes han aplegat des de finals dels anys quaranta. Les sales del nou museu es nodreixen de la Col·lecció Folch i de fons del Museu Etnològic de Barcelona, a més d’altres donacions entre les que s’inclou la Universitat de Cambridge, amb 15 objectes procedents de la Polinèsia.

Un reconeixement a l’art d’arreu

Entre les peces exposades n’hi ha algunes d’especial valor, com un petit Buda en dejuni únic a Europa. Només se’n conserven tres de sencers al món i un d’ells reposa des d’ara al Museu de Cultures del Món de Barcelona. L’equipament també és l’escenari d’una majestuosa sala de màscares o de dues escultures funeràries de fusta, de gairebé 5 metres, fetes d’un sol tronc i procedents de Nova Guinea. Segons ha explicat Alay, “volem reconèixer que hi ha art, i que sempre hi ha hagut art a Àsia, Amèrica, Oceania i Àfrica, que no hi ha arts amb nivells diferents, sinó que l’art és un concepte universal de la humanitat”.

Tal i com ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, “és un museu d’art però que té un interès especial en posar les peces d’art en el seu context històric, geogràfic, social i simbòlic”. És en aquest sentit que els treballs de recerca per a confeccionar el museu han estat profunds i han permès descobrir, per exemple, que els fons municipals conservaven diverses obres del millor artista africà, Olowe Ise. Gràcies a la col·laboració de la Universitat de Wisconsin han pogut atribuir-li les peces, un fet poc habitual en l’art africà.

Per a l’acalde de Barcelona, Xavier Trias, “el Museu de Cultures del Món s’emmarca en la clara voluntat de relacionar Barcelona amb els altres continents i cultures llunyanes, perquè aquesta ciutat ha estat sempre, i ho continua sent, una ciutat d’acollida, que dialoga i que està oberta a les aportacions i influències culturals més diverses”.

Més información aquí http://museuculturesmon.bcn.cat/