ActividadesActualidadMúsica

Neix REAL, un nou festival de música basat en experiències sonores 360º binaurals del 3 al 6 d’octubreREAL proposa concerts íntims i sensitius on el públic percebrà el so a través d’auriculars amb un so en 360º (so binaural)
 
El festival compta amb una nova tecnologia que recrea les condicions de l’oïda humana i que suposa nou format per a la música en viu a Catalunya
 
Els assistents, asseguts al voltant de l’artista, gaudiran de l’experiència amb auriculars i control de volum propi, generant així, una experiència de percepció auditiva individualitzada
 
Amb les actuacions de Joan Miquel Oliver, Nico Roig, Anna Tijoux, Marala, De la Carmela amb Queralt Lahoz i Dani Felices i la performance ‘Que no ens passi res’, basada en poemes de Gabriel Ferrater

Real 360º Experiències Binaurals és un nou festival que proposa actuacions basades en la creació i desenvolupament d’un nou format per a la música en viu a Catalunya. Consisteix en la realització d’experiències sonores on el públic, assegut al voltant de l’artista, percep l’actuació a través d’auriculars amb un so en 360º (so binaural).

El festival se celebrarà del 3 al 6 d’octubre a la sala Paral·lel 62, el nou nom de l’antiga Sala BARTS, i comptarà amb la participació d’artistes com Joan Miquel Oliver, integrant d’Antònia Font; el cantant i compositor Nico Roig; la cantant, rapera, lletrista, compositora xilena i guanyadora d’un Premi Grammy, Anna Tijoux; el trio Marala, especialitzat en música d’arrel tradicional; el duet De la Carmela, format per la veu de Queralt Lahoz i el músic Daniel Felices, guitarrista, compositor i cantant del grup D’Callaos; i l’acció performativa ‘Que no ens passi res‘ de Zoraida Rosselló, en col·laboració amb el cicle EineSS i BitLab, basada en poemes de Gabriel Ferrater. 

Més que un concert, una experiència sonora propera, íntima i sensitiva

Aquest nou festival ofereix una manera diferent de viure i sentir la música. Una experiència introspectiva, estètica, en silenci, per connectar amb els espectadors. Un entorn dissenyat per i per a la música, un espai d’expressió artística, que estimula intensament els sentits, traslladant cada espectador a un lloc de contemplació desconegut.

Es tracta d’una experiència especialment sensitiva, íntima, propera que trenca la barrera entre el públic i l’artista per crear una unió de comunicació recíproca, intensa i sorprenent. Cada persona rep, nota i sent els moviments dels intèrprets, així com la seva proximitat i llunyania a l’espai d’acció. Es pot escoltar un murmuri a l’orella amb una subtilitat extraordinària i delicada, una interacció excepcional molt poc experimentada.

Una tecnologia que recrea les condicions de l’oïda humanaGràcies a l’estudi i el desenvolupament del so binaural l’equip del festival ha trobat una aplicació que anomenen 360º Experiències Binaurals. Aquesta tecnologia recrea les condicions d’escolta de l’oïda humana i genera als espectadors un efecte auditiu en tres dimensions. Tot i ser un dispositiu tecnològic d’última generació aquest sistema ofereix un resultat totalment humà i proper, apreciable per qualsevol tipologia de públic.

Les eines principals per al desenvolupament del nostre projecte són un micròfon amb forma de cap humà (el Neumann Dummy Head_KU-100), que capta l’execució dels músics a 360º, i els auriculars AKG K91. La interpretació dels artistes gira al voltant d’aquest micròfon, que transmet una sonoritat propera a tots els assistents, de manera que el so passa directament del micròfon a la ment del públic.

Tots els assistents gaudiran de l’experiència asseguts amb auriculars i control de volum propis, generant així una experiència de percepció auditiva individualitzada.

La sala Paral·lel 62
Ubicada al Paral·lel, al mateix edifici que va albergar el primer teatre d’aquesta mítica avinguda barcelonina, aquesta sala ha tingut molts noms: des del Teatro Circo Español o Gran Teatro Español, passant per Studio 54 o Scenic, fins a arribar a les seves últimes etapes com Artèria Paral·lel o BARTS. 

Amb nom i gestió renovats, la Sala Paral·lel 62 actualment està gestionada conjuntament per la Sala Upload i les cooperatives Quesoni L’Afluent, guanyadores d’un concurs públic.

«Paral·lel 62 és un espai destinat a la música i altres disciplines que també impulsa i col·labora amb projectes socioculturals, que té una governança horitzontal i pretén oferir els serveis propis a través de l’economia social i solidària. Vol contribuir a la consolidació del Paral·lel com a espai de vida veïnal i de
cultura per a tothom».Informació pràctica
 
Festival REAL 360º. Experiències musicals binaurals
Del 3 al 6 d’octubre de 2022
Sala Paral·lel 62
(Av. del Paral·lel, 62, 08001 Barcelona)
Entrades a la venda a festivalreal.org
Preu Abonament: 100€
Preus del concerts: 18€
Preu del concerts de Joan Miquel Oliver: 25€ 

Disseny cartell: Borja Lo