NOUS CONCERTS DE CAMBRA DE L’ORQUESTRA SIMFÒNICA I EL COR DEL GRAN TEATRE DEL LICEU A L’HIVERNACLE DEL PARC DE LA CIUTADELLA 26, 27 i 28 d’abril


 
El Gran Teatre del Liceu programa els primers concerts que se celebraran a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella, després de la seva reobertura el passat desembre. Aquest espai emblemàtic de Barcelona recentment restaurat es convertirà en l’escenari de quatre concerts de cambra els dies26, 27 i 28 d’abril amb membres de l’Orquestra i el Cor del Liceu. 
 
Aquesta iniciativa, que té el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona, busca apropar la música clàssica a la ciutadania i fer-la més accessible amb una experiència única en un entorn històric i encantador, tot fomentant la proximitat amb l’espectador i amb entrades a preus populars.
 
L’esdeveniment s’emmarca dins el cicle ‘Constel·lacions’, una entrega de concerts de cambra ideats pel mestre Josep Pons que van néixer amb la voluntat de donar visibilitat a les formacions constituïdes en el si de l’Orquestra Simfònica del Teatre. Realitzats en formats petits  i programes de curta durada, aquests recitals permeten oferir un íntim tast de música clàssica. 
 
Les entrades per als concerts a l’Hivernacle, amb un aforament de 100 persones, ja estan disponibles a la pàgina web del teatre i taquilles a un preu de 3 euros.
 
El dia 24 d’abril tindrà lloc el tercer i últim concert de la temporada del cicle ‘Constel·lacions’ que es realitza al Foyer del Liceu. Dirigit per Francesc Prat, els solistes de contrabaix de l’Orquestra del Liceu, Joaquín Arrabal iJoão Seara, ofereixen un programa amb obres de Schubert, Wanhal, Haydn i Bottesini.

 
El Gran Teatre del Liceu presenta els primers concerts a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella, recentment reobert després de la seva restauració. Aquest espai emblemàtic, construït fa 135 anys, és l’escenari perfecte per a quatre concerts de cambra del 26 al 28 d’abril, amb membres de l’Orquestra i el Cor del Liceu. Aquesta iniciativa, sota el cicle ‘Constel·lacions’, ofereix una experiència única de música en un entorn històric i encantador, tot fomentant la proximitat amb l’espectador i amb entrades a preus populars.
 
El dia 24 d’abril tindrà lloc el tercer i últim concert de la temporada del cicle ‘Constel·lacions’ que es realitza al Foyer del Liceu. Dirigit per Francesc Prat, els solistes de contrabaix de l’Orquestra del Liceu, Joaquín Arrabal i João Seara, ofereixen un programa amb obres de Schubert, Wanhal, Haydn i Bottesini.
 
L’Hivernacle del parc de la Ciutadella forma part dels equipaments que componen l’Eix Patrimonial i Científic de la Ciutadella del Coneixement, conjuntament amb el Castell dels Tres Dragons, l’Umbracle i el Museu Martorell. Construït fa 135 anys per Josep Amargós i Samaranch, va formar part dels edificis de l’Exposició Universal del 1888, i en l’actualitat està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.  Consisteix en un espai enjardinat de caire modernista distribuït en tres àmbits: la Nau Central, la Nau Magnòlies i la Nau Picasso. Es tracta d’un dels exemples més destacats de l’arquitectura del ferro que es va desenvolupar a Barcelona a finals del segle XIX i també destaca per les seves decoracions, que acaben de ser restaurades i recuperades, i que llueixen de nou amb tota l’esplendor. 
 
CONCERTS A L’HIVERNACLE
 
Divendres 26 d’abril
19’30h –  Trio Ainé 
Joan Andreu Bella, violí
Fulgencio Sandoval, viola
Lourdes Kleykens, violoncel
 
Interludis de Bach amb Boccherini i Beethoven
De les tres B’s que Hans von Bülow va referenciar com Bach, Beethoven i Brahms, en aquest concert es presenta Boccherini amb un dels seus trios de corda per a la formació de violí, viola i violoncel. A mode de diàleg entres les invencions a 3 veus de Bach i els dos trios de Bocherinni i Beethoven es pretén crear una estructura harmònica i contemplativa entre el contrapunt de Bach en Beethoven i l’estil estètic entre Bach i les variacions d’estil clàssic de Boccherini.
 
Programa
 
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Selecció invencions a 3 parts BWV 787-801
 
Luigi Boccherini (1743-1805)
Trio de corda en Mib M op.14 núm. 5 (G.99)
 
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Selecció invencions a 3 parts BWV 787-801
 
Ludwing van Beethoven (1779-1827)
Trio de corda en Do m Op.9 núm. 3
 
Dissabte 27 d’abril
19h- Lukeion
Soprano: Oihane González de Viñaspre
Mezzo-soprano: Elisabeth Gillming
Alto: Cristina Tena
Tenor: Nauzet Valerón
Baix: Pau Bordas
Violoncel: Óscar Alabau
Orgue positiu i direcció: David-Huy Nguyen-Phung
 
Luther i Bach
Obrim amb una selecció d’àries de les obres mes emblemàtiques de Johan Sebastian Bach com són la Passió segons St. Joan i St. Mateu i la cantata O ewiges Feuer, que ens introdueixen en l’univers musical i espiritual del genial compositor de Leipzig.
Segueix el motet Jesu, meine Freude (1723) , una de les obres mes conegudes i apreciades de Bach.  Obra subtil entre la sobrietat de la litúrgia luterana i el geni musical de Johann Sebastian Bach. Tot parteix de l’himne luterà del mateix nom, que vol dir «Jesús, la meva alegria» escrit per Johann Crüger i cantat per la congregació als temples protestants. El motet de Bach és una successió de diferents harmonitzacions d’aquest simple coral, transfigurat així en un monument musical d’una estructura notable tant per la seva bellesa musical com pel seu profund contingut espiritual.
 
Programa
 
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Passió segons Sant Joan BWV245 – Mein teurer Heiland (baix)
Passió segons Sant Mateu BWV244 – Aus Liebe will mein Heiland sterben (soprano)
Cantata BWV 34 – Wohl euch, ihr auserwählten Seelen (alto)
Passió segons Sant Mateu BWV244 – Geduld, Geduld (tenor)
Passió segons Sant Joan BWV245 – Es ist vollbracht (mezzo soprano)
Motet BWV 227 – Jesu, meine Freude (SSATB)
 
Diumenge 28 d’abril
12h –  Trio Subur
Mariel Fontes, soprano
Emili Pascual Carbonell, corno anglès
David-Huy Nguyen-Phung, piano
 
CANTS D’AMOR I DE SOMNIS
Des del sagrat al profà, des de Cherubini a Hahn, cants d’amor i de somnis, a les músiques sublims de Gounod, Fauré, Mahler, Strauss, Granados, Obradors, i als textos encantats de De Lamartine, Gallet, Rückert, Mackay , Periquet i De Viau, entre d’altres.
 
Programa
 
Luigi Cherubini (1760 – 1842)
Ave Maria
 
Charles Gounod (1818 – 1893)
Le soir
 
Gustav Mahler (1860 – 1911)
Ich bin der Welt
 
Richard Strauss (1864 – 1949)
Morgen
 
Jules Massenet (1842 – 1912)
Élégie
 
Gabriel Fauré (1845 – 1924)
Après un rêve
 
Déodat de Séverac (1872 – 1921)
Les muletiers devant le Christ de Lliva (del cicle «Cerdanya»)
 
Enrique Granados (1867 – 1916)
La maja dolorosa
 
Manuel de Falla (1876 – 1946)
Nana
 
Fernando Obradors (1897 – 1945)
Dos cantares populares
 
Carlos Guastavino (1912 – 2000)
La rosa y el sauce
 
Reynaldo Hahn (1874 – 1947)
À Chloris
 
Diumenge 28 d’abril
18h – Kaimerata
Kai Gleusteen, violí
Albert Coronado, viola
Òscar Alabau, violoncel
Catherine Ordronneau, piano
 
Programa
Ernő Dohnányi (1877 – 1960)
Serenade
Richard Strauss (1864 – 1949)
Quartet amb piano
 
Expressionisme
Dues obres post romàntiques meravelloses, plenes de lirisme i virtuosisme. LaSerenade de Dohnányi, obra mestra per a la formació poc habitual del trio de cordes, seguida del quartet de Strauss, obra d’un jove superdotat, en preparació de les grans òperes i poemes simfònics que tant admirem.
 
CONCERTS AL FOYER DEL LICEU
Dimecres 24 d’abril
 
En un programa dirigit per Francesc Prat, músic molt estimat a la casa, Joaquín Arrabal i João Seara, solistes de contrabaix de l’Orquestra del Liceu ofereixen un concert amb obres que fan gala de les possibilitats expressives d’aquest instrument: els cèlebres concerts de Vanhal i la sonata «Arpeggione» de Schubert, punts culminants de la música vienesa del primer Romanticisme, juntament amb el concert per a dos contrabaixos del compositor italià Bottesini.
 
Programa
 
Johann Baptist Wanhal
Concert per a contrabaix en Re major
Franz Schubert
Sonata «Arpeggione» D.821
Joseph Haydn
Simfonia núm.19 Re major Hob I: 19
Giovanni Bottesini
Passione amorosa per a dos contrabaixos (i orquestra)