Òmnium va celebrar la 63a Nit de Santa Llúcia a Manresa

cartella3

Òmnium Cultural va celebrar dievndres 13 de desembre la 63a Nit de Santa Llúcia a Manresa, on s’han lliurat cinc dels premis més importants de la literatura catalana. Set-cents assistents han seguit al teatre Kursaal la Festa de les Lletres Catalanes, que ha tornat al Bages 26 anys després de l’última edició.

Vicenç Pagès ha rebut el 54è premi Sant Jordi de novel·la per l’obra Dies de Frontera, Marc Romera el 55è Carles Riba de poesia per La nosa i Neus Canyelles el 16è Mercè Rodoreda de contes i narracions per Mai no sé què fer fora de casa. El 51è Josep Maria Folch i Torres de novel·les per a nois i noies l’ha obtingut Rubèn Montañá per La nena de l’arbre, i el 40è Joaquim Ruyra de narrativa juvenil ha recaigut en Care Santos per No em preguntis qui sóc.

A Manresa també s’hi ha lliurat el 4art Premi Òmnium Cultural de Comunicació, que ha reconegut la trajectòria del periodista Jordi Évole, el Premi Internacional Joan B. Cendrós, atorgat ex-aequo al diari l’Indépendant i a la revista Catalan International View, i el 25è Premi Joan Profitós, que ha guardonat Joan Garcia del Muro per La generació Easy o l’educació en l’era del buit.

El surrealisme ha sigut l’ànima de la 63a Nit de Santa Llúcia, amb un espectacle creat per Esteve Soler i Jordi Queralt. El cadàver exquisit, la famosa tècnica creativa practicada pels surrealistes des del 1925, ha compartit l’escenari amb la lectura de diferents textos de Joan Brossa, Pere Calders, J. V. Foix, Salvador Dalí, Francesc Pujols o Carles Santos. També s’ha homenatjat l’escriptor manresà Amat i Piniella, de qui se celebra el centenari del naixement i l’autor d’Ombres al calidoscopi, un retrat dels manresans fortament vinculat al surrealisme.