PASSATGE INSÒLIT. EL FESTIVAL (21, 22 i 23 d´octubre)

PASSATGE INSÒLIT. EL FESTIVAL JARDINS DE LA TORRE BALLDOVINA  (SANTA COLOMA DE GRAMENET) 21, 22 i 23 D’OCTUBRE DE 2016

logo_passatgejpg415-679

 

 

 

 

 

UNA FIRA DE BARRAQUES ÚNICA EN EL SEU GÈNERE

Les titelles, protagonistes de la cinquena edició del Passatge Insòlit El festival dedicat a les arts del firaire presenta cinc espectacles de petit format del 21 al 23 d’octubre al cor de Santa Coloma de Gramenet

La companyia francesa Theatre du Rugissant portarà la seva bellíssima caravana-teatre transformada en far, Tout Seul

El festival acollirà Manneken’s Piss, espectacle guanyador en la categoria de teatre de carrer de la Fira de Titelles de Lleida

Ja fa cinc anys que els Jardins de la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet s’omplen de petites carpes i atraccions a l’aire lliure el cap de setmana abans de la Castanyada. Enguany, del 21 al 23 d’octubre, el Passatge Insòlit, un festival especialitzat en les arts del firaire únic a l’Estat en el seu gènere, presentarà els petits espectacles de les companyies Galiot, Campi Qui Pugui, Itinerània, Jordi Bertran i Theatre du Rugissant. I per primer cop, el festival incorporarà funcions matinals el diumenge 23 d’octubre.

El projecte suma nous suports en aquesta edició El Passatge Insòlit ha garantit la seva continuïtat fins al 2019 gràcies al conveni de col·laboració signat amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per als pròxims tres anys.

Els suports del consistori, de la Fundació Catalunya Cultura, del centre d’ensenyament Tau Formar, de l’Hotel Ibis (on s’allotjaran els artistes convidats) i de la publicació El Mirall (on s’encartarà un especial de 8 pàgines sobre el festival), han fet possibles aquesta cinquena edició.

El monogràfic comptarà amb col·laboracions del periodista Jaume Antich, la Plataforma Arts de Carrer i Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma i espectadora fidel del festival. Una de les peculiaritats del Passatge Insòlit és que aposta per petits espais que creen una xarxa, que es relacionen entre ells i que fugen d’un únic espai central. Amb diverses carpes i guinguetes inspirades en les antigues barraques de fira, es convida als espectadors a crear una experiència a la seva mida, transportant-los en un món màgic i convertint els Jardins de Torre Balldovina en un passatge ple d’atraccions fantàstiques i d’il·lusionisme. Els fenòmens inexplicables, els xarlatans, els endevins, les cases encantades o els autòmats evoquen un espai aturat en el temps i en el qual res és el que sembla. Els titelles, protagonistes enguany de la programació ‘insòlita’

Quatre de les cinc propostes d’aquesta edició són espectacles de titelles.

Un dels plats forts, a càrrec del Theatre du Rugissant, serà Tout Seul, una caravana-teatre transformada en far amb marionetes i música en directe per a nens i adults. D’una hora de durada, està inspirat en l’obra de Christophe Chabouté i interpretat per Arnaud Vidal i Natacha Muet. Un far enmig del no-res, on viu un home a qui ningú ha vist mai. Perdut en el mar, suspès en l’existència, no sap res del món. Només les paraules triades a l’atzar en un vell diccionari obren les portes de la seva imaginació.

La històrica Companyia Jordi Bertran presentarà Poemes visuals, un espectacle inspirat en l’obra de Joan Brossa, ple de tendresa, que omple cada racó de l’escena d’un virtuosisme inusual. Jordi Bertran, un dels grans especialistes a títol internacional en manipulació de marionetes, titelles i objectes, ens mostra un ventall de personatges inspirats en l’abecedari brossià que prenen vida a l’escenari. La relació entre objectes i manipuladors, a vista de l’espectador, deriva en una coreografia estudiada i precisa, tècnicament perfecta.

 

La companyia Galiot, amb 2.500 actuacions a l’esquena, portarà als Jardins de la Torre Balldovina una instal·lació única en el seu gènere, la Carpa Món Titella. Un espai itinerant, petit i recollit, construït amb fusta i ferro reciclat. Al seu interior, 31 caixes convertides en finestres, on diversos mecanismes ens aproparan la cultura dels titelles: dels autòmats a les diferents tècniques de manipulació, com el fil, el guant, txeca, tija, ombra xinesa, llum negra i per acabar, els titelles d’aigua.

Un museu interactiu, lúdic i pedagògic, amb 45 titelles originals de 15 països diferents. Arts de carrer En el nou espectacle de Campi Qui Pugui, Manneken’s Piss, els titelles surten al carrer. Estrenat a Fira Tàrrega el 2015 i guanyador en la categoria de teatre de carrer de la Fira de Titelles de Lleida, és una instal·lació artística còmica i multidisciplinària dirigida per Toti Toronell que s’inspira en la font de Brussel·les. Sense text, amb màscares, titelles i grans dosis d’humor absurd, conquereix el públic, que també juga el paper d’espectador de l’acte inaugural de la font belga. Bronze, llum i aigua per batejar-la, i unes figures ben especials, aparentment immòbils. Reivindicant el carrer com a lloc de trobada, la companyia Itinerània practica la intervenció efímera i festiva a l’espai públic amb instal·lacions construïdes en ferro i fusta, estructures senzilles i artilugis de mecànica bàsica a la vista.

Al Passatge Insòlit portaran una de les tres que tenen en gira, El laberint II.

Una insòlita xarxa de parets transparents i passadissos franquejats per enigmàtiques portes on el que saps i el que fas crearà el teu propi camí. Una laberint de gran format que planteja el més excitant repte atemporal. La Xaranga de l’Excèntrica farà les actuacions musicals de carrer i animarà els Jardins de la Torre Balldovina fins que el Passatge tanqui les seves portes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Passatge Insòlit.

El festival Jardins de la Torre Balldovina

21 d’octubre: de les 20 a les 23 hores

22 i 23 d’octubre: de les 18 a les 22 hores

Més informació a www.passatgeinsolit.org