Portalblau arranca la programació d’estiu amb una quinzena d’activitats previstes del 14 de juliol fins al 12 d’agost


Arriba la 16a edició del Festival de Música i Art a la Mediterrània amb propostes de música, dansa, teatre, poesia, literatura, pensament i fotografia al municipi de L’Escala.

Portalblau dona el tret de sortida el 14 de juliol amb una conferència a càrrec del poeta i lingüista Carles Duarte i Montserrat i la doctora en Musicologia i etnomusicòloga Anaís Falcó. El festival, que s’allargarà fins al 12 d’agost, presenta una programació polièdrica  amb una quinzena de  propostes 

Els concerts de Judit Neddermann, Pau Vallvé, Blaumut i Els Amics de les Arts formen part  de l’edició més jove i compromesa. La programació es completa amb les actuacions, La Helen, Ana Ferrer, la Gio Symphonia i Mariola MembrivesLa Infanticida, l’espectacle poètic de Rosa Vilanova amb Blanca Llum Vidal i la Maria Callís; el teatre de carrer de la Companyia Xirriquiteula amb Girafes; la proposta músical-teatral de la mà d’en Dafnis Balduz Anna Borrego; la dansa d’Àngel Duran; una conversa entre Míriam Cano i Mazen Maarouf; i un acte homenatge a una de les grans llegendes de la lírica del nostre país, Victòria del Àngels, en el centenari del seu naixement.

El festival va tancar amb gran èxit de participació les activitats programades durant la primavera amb les actuacions de Roger Padrós i Meritxell Noguer i la Jornada Jove organitzada el passat 17 de juny.

Totes les activitats es faran a escenaris d’alt valor natural i patrimonial de L’Escala i Empúries entre els quals hi ha la Mar d’en Manassal’Alfolí de la Sal, el Jardí Clos del Pastor o la Riba de l’Escala; i el Fòrum romà i els Jardins de  la Muralla del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries.



Portalblau, el Festival de Música i Art a la Mediterrània, arrencarà el  14 de juliol la programació d’estiu, amb una conferència sobre els Sons de la Mediterrània. Ens en parlarà Anaís Falcó, una veritable experta, que s’ha capbussat en diverses tradicions musicals i que té un coneixement profund del nostre repertori popular, en diàleg amb el poeta i lingüista Carles Duarte i Montserrat.  Comptarem amb il·lustracions musicals d’Andrea Da Siena, ballador, percussionista i cantador de pizzica (sud d’Itàlia).

Organitzat per l’Ajuntament de l’Escala, el Museu d’Arqueologia de Catalunya/MAC i TEM Productions, va néixer l’estiu de 2008 al municipi de l’Escala com a espai de trobada i d’intercanvi cultural a la Mediterrània, coincidint amb la commemoració del centenari de l’inici de les excavacions oficials a Empúries. Al llarg de totes les seves edicions, el Festival ha ofert un ampli ventall de propostes culturals amb la promoció dels valors de la cultura a la Mediterrània com a eix conceptual.

Portalblau, que enguany arriba a la setzena edició, és avui un festival de referència per la majestuositat dels seus escenaris, la programació que presenta i pel seu ferm compromís social i mediambiental. Pioner en el circuit dels festivals d’estiu al nostre país pel seu contingut, amb propostes arriscades i innovadores i per la creació de projectes singulars.




Èxit en les activitats organitzades a la primavera destinades als artistes emergents i joves.

En la seva clara aposta per donar suport als artistes emergents i al Programa Jove, impulsat fa tres anys,  el festival va programar les actuacions de Roger Padrós (31 de març) i de Meritxell Noguer (6 de maig), que van presentar en directe els seus discs de debut i va organitzar una Jornada Jove (17 de juny) , amb les II Jornades de Formació,  per saber com s’organitza un festival i l’estrena d’un Concurs de Bandes Emergents. Els tres finalistes del concurs, Masuno, Alícia Rey i Grabu,  van rebre un premi en metàl·lic i van actuar dins de la programació del Festival.   Totes aquestes activitats van tenir un gran èxit de participació i de convocatòria.

Un juliol de música  emergent, conferències, literatura, teatre i poesia.

La programació del Festival Portalblau dona espai a totes les disciplines artístiques, un compromís que s’ha convertit en un tret diferenciador en els darrers anys. En aquest sentit, Portablau presenta una programació molt polièdrica, especialment al mes de juliol, quan es podran veure espectacles que van des del teatre a la poesia, passant per la literatura, la fotografia i la música.

El 15 de juliol, La Helen actuarà en directe a l’Alfolí de la Sal presentant els temes del seu primer EP Oro Negro.  Amb tan sols 23 anys aquesta jove promesa de l’escena actual ha creat un univers propi amb la seva guitarra com a bressol i una veu plena de llum.

El cap de setmana següent arribarà amb tres propostes per a tots els públics. Divendres 21 de juliol una conferència homenatge a Victòria dels Àngels,  una de les grans llegendes de la lírica del segle XX, amb la col·laboració del Festival de Peralada. Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles i Oriol Aguilà, director del Festival de Peralada, ens aproparan al costat més humà de l’artista a través de vivències personals i de la seva veu. Una audició comentada d’una selecció de gravacions de Victòria dels Àngels que permetran conèixer més de prop a la persona i a l’artista. L’endemà dissabte 22 de juliol es presenta una doble programació. Girafes, un espectacle familiar de teatre de carrer a càrrec de la Cia Xirriquiteula Teatre i una activitat programada a l’Alfolí de la Sal amb la col·laboració del Festival Mot a càrrec de la poeta, narradora i articulista Míriam Cano i l’escriptor i periodista libanès, d’origen palestí, Mazen Maarouf.  Obrir els ulls a la Mediterràniade la mar arcàdica a la mar inhumana: dues cares d’un mateix horitzó. Una conversa per mirar de deixar per mirar de deixar ben al descobert els tòpics d’aquesta mar arcàdica també avui, malauradament per a molts, mar inhumana i cementiri d’esperances.

El cap de setmana següent, les activitats programades al Jardí Clos del Pastorseran:  divendres 28  de juliol  La Infanticida un espectacle poètic de Rosa Vilanova. Les poetes Maria Callís Cabrera i Blanca Llum Vidal donaran veu a la Nela, el personatge creat per Caterina Albert que va escandalitzar Olot el 1898, i va obligar a Albert a adoptar el pseudònim Víctor Català.  Dissabte 29 de juliol Anna Ferrer presentarà el seu darrer projecte musical, Parenòstic. L’artista menorquina posa en equilibri els seus dos universos: la tradició i la creació. Diumenge 30 de juliol  Dafnis Balduz i Anna Borrego,  actor i cantant, es trobaran navegant per un riu d’humor, música i text a través del seu projecte Amics.

A l’agost, grans noms de la música catalana

La música prendrà protagonisme a l’agost. La Mar d’en Manassa serà l’escenari, durant la primera setmana del mes, de les actuacions de:  Pau Vallvé (4 d’agost), que actuarà per primera vegada al Portalblau presentant el seu nou disc :); Blaumut (5 d’agost), amb totes les entrades exhaurides,  tornen al mateix escenari 10 anys després per oferir un concert on repassarà el repertori d’aquests anys de carrera; Judit Neddermann (6 d’agost) que presentarà el ser recentment publicat treball discogràfic, LAR ; i la GIO Symphonia dirigida per Francesc Prat, la passió vibrant de la cantaora Mariola Membrives i el detallisme sonor de la pianista Marta Puig (7 d’agost), ens conduiran per un viatge a l’Espanya de principis del segle XIX que començarà amb Membrives projectant la seva veu sobre las Canciones españolas antiguas de Lorca i acabant amb un gran clàssic: El amor brujo, de Manuel de Falla, en la versió del 1915, un programa que gira entorn el modernisme musical ibèric i que serà una delícia per als amants de l’excel·lència orquestral.

El Fòrum romà d’Empúries prendrà el relleu com a escenari dels concerts de la darrera setmana del festival. Abans, però, es podrà veure la proposta de l’actor, ballarí i performer Àngel Duran (10 d’agostThe Beauty of It, als Jardins de la Muralla Grega d’Empúries. La proposta parla de la fragilitat de l’home i reflexiona entorn de les màscares que es posa per a ocultar la seva autèntica identitat.  Aquesta activitat compta amb la col·laboració del Festival Sismògraf.

Un dia després, Joan Dausà (11 d’agost) actuarà al Fòrum Romà d’Empúries presentant, Jo Mai, gira 10 anys. Una mirada amb nostàlgia d’aquests primers deu anys de trajectòria, però també una mirada optimista i positiva a cantar tots els seus grans èxits.  L’endemà serà el torn de Els Amics de les Arts (12 d’agost) que tornen al Festival Portablau per presentar els temes del  deu darrer i esperat disc, Allà on volia, i on el grup repassarà el repertori de grans èxits, tancant així la 16a Edició del Festival Portalblau.

PORTALBLAU, UN FESTIVAL COMPROMÈS

La cultura és un dels elements clarament definitoris de la raça humana. L’Art, en totes les seves expressions, és un element necessari, imprescindible i efectiu en la transmissió dels coneixements i valors humans. Portalblau continua reivindicant la cultura (sempre lliure!) per a tots i totes, la creació de nous públics, la recerca de nous talents i el compromís amb artistes emergents i de KM0. I ho fa creant xarxa amb altres entitats i programadors culturals. 

Aquesta edició incorpora un total de cinc accions en xarxa amb altres festivals i entitats del territori ( Fundació Casa de la Música de les comarques gironines, Festival Castell de Peralada, Festival Mot, Festival Sismògraf, MedFoto). Una xarxa creada per tal de fomentar Portalblau com a espai i punt de trobada, de creixement social i de diàleg permanent.

Portalblau manté el seu compromís amb la cultura, la societat i el medi ambient, treballant activament des de 2020 per integrar l’Agenda 2030 i apropar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb accions concretes com ara: l’impuls de diferents mesures per minimitzar l’impacte ambiental del festival; el treball per la igualtat i la diversitat de gènere, essent un dels festivals més paritari del país; suport a entitats socials del territori; programes específics per als més joves, com la borsa de treball i les Jornades de formació; i el foment a la creació artística a través d’un concurs de bandes emergents.




LA MEDITERRÀNIA, UN PONT DE MAR BLAVA

La Mediterrània ha esdevingut punt de trobada de diferents cultures, d’intercanvi, de creixement, de riquesa i de creació i alhora marc de grans batalles i conflictes. És avui l’escenari d’un gran drama humanitari que mostra les desigualtats entre les seves ribes. Una bretxa entre nord i sud cada cop és més gran. En aquesta cruïlla tan plena de contrasts és necessària una mirada transformadora i reflexiva que aposti pel compromís social i cultural. Posar Llum sobre el pont que cal teixir, per garantir la igualtat i la dignitat per a totes les persones. En un context, on malauradament se sumen les nombroses víctimes civils des de l’esclat, fa un any, de la guerra a Ucraïna. Un fantasma que ha sacsejat el món sencer, en plena era postpandèmica. «Licht, mehr Licht!“, llum, més llum, foren les darreres paraules de Goethe. Perquè la llum és vida, perquè la llum és coneixement, perquè la llum és art i l’at és informació.

Des del Festival Portalblau reivindiquem Llum a aquest pont de mar blava. Una opció ferma per la cultura i els valors socials que el festival defensa.