ROMEU I JULIETA (de l’11 de desembre de 2013 al 12 de gener de 2014) Teatre Akadèmia

ROMEU I JULIETA
DE WILLIAM SHAKESPEARE TRADUCCIÓ DE MIQUEL DESCLOT VERSIÓ I DIRECCIÓ DE DUGALD BRUCE-LOCKHART
TEATRE AKADÈMIA (Barcelona) De l’11 de desembre de 2013 al 12 de gener de 2014
shakespeare-370x185

Dugald Bruce-Lockhart, membre de la reconeguda companyia Propeller, dirigeix a Barcelona Romeu i Julieta

El clàssic de Shakespeare pujarà a l’escenari del Teatre Akadèmia, en una producció del mateix teatre
 L’obra és fruit d’una trobada de l’actor i l’espai fa dos anys, en què va veure en el Teatre Akadèmia el lloc “ideal per explicar la història de manera senzilla, nua, sense tecnologia ni mecànica”

L’actor i director associat de la companyia Propeller, Dugald Bruce- Lockahart, dirigeix Romeu i Julieta en una proposta del Teatre Akadèmia, una producció del mateix teatre amb Eix49. Bruce-Lockahart és part des de fa 15 anys a la companyia Propeller, reconeguda internacionalment i composta únicament per homes, que ha portat les obres de Shakespeare arreu del món. Ha estat el director de Nit de Reis, El Somni d’Una nit d’estiu i l’Amansiment de la Fera. Ara ha estat assajant a Barcelona durant dos mesos amb Capulets i Montaguts encarnats per Guillem Motos, Sílvia Forns, Toni Mas, Òscar Bosch, Lluís Olivé, Xesco Pintó, Jordi Robles, Emilià Carilla, Andrea Montero, Helena Font, Xisco Segura. L’obra es podrà veure fins el 12 de gener.

La història d’amor de Bruce-Lockhart amb el Teatre Akadèmia va iniciar-se la tardor de 2011, quan ell era a Catalunya per actuar al festival Temporada Alta amb Enric V de Propeller. L’actor va impartir un taller a l’espai, on s’incloïen escenes de Romeu i Julieta.

L’actor i director es va adonar, immediatament, que aquell era l’escenari. En les seves paraules, el Teatre Akadèmia “té un disseny perfecte per acollir l’obra: un bonic espai obert amb la seva balconada de fons (com al Globe Theatre), que permet als actors i al director explicar la història de manera senzilla, nua, sense tecnologia ni mecànica. Un lloc on fer néixer entre tots la màgia que ha de combinar la dinàmica del compromís amb el vers i la màxima fisicalitat”.

Sinopsi

En paraules del director, Romeu i Julieta és una història que tothom pensa que coneix, però sovint es coneix de manera poc concreta o es veu com una història d’amor tràgica. Bruce-Lockhart bufa la pols de la coberta i s’hi acosta des d’un punt de vista fresc, amb nous ulls i ganes de trobar què hi ha realment al cor de l’obra. I arriba a una conclusió inesperada: no és una obra sobre l’amor. Encara que se’n parli, és més aviat sobre l’obsessió i la identitat, i sobre què ens passa quan la nostra identitat es troba amenaçada. Tant Romeu com Julieta es defineixen i existeixen l’un a través de l’altre. Es nodreixen d’una forta addicció de codependència. Sense “l’altre”, la pròpia essència queda esvaïda. Un tipus d’addicció que els supera. En més o menys grau, aquesta aflicció es veu en tots els personatges. Shakespeare construeix un magnífic thriller d’acció, que emmarca la necessitat de comprensió i acceptació entre germans com l’únic camí per construir la pròpia identitat, la pau, i fugir dels inútils banys de sang.

El director Dugald Bruce-Lockhat és actor i director associat de la internacionalment reconeguda Companyia Propeller, de la que és membre des de fa quinze anys. Darrerament ha participat en les obres Somni d’una Nit d’Estiu, encara de gira, Nit de Reis, L’Amansiment de la Fera, Enric V, Conte d’Hivern. És professor i director a diferents Universitats angleses i internacionals. Actor des de 1994 en diverses companyies com The Royal Shakespeare Company, The National Theatre, ETT, Bath Theatre Royal. També actor de cinema i televisió.

FITXA ARTÍSTICA Romeu & Juliet de William Shakespeare
Direcció: Dugald Bruce-Lockhart (Cia. Propeller)
Intèrprets: Guillem Motos, Sílvia Forns, Toni Mas, Òscar Bosch, Lluís Olivé, Xesco Pintó, Jordi Robles, Emilià Carilla, Andrea Montero, Helena Font, Xisco Segura Una producció de Teatre Akadèmia – Eix49

Teatre Akadèmia (C/Buenos Aires, 47-49. Barcelona) De l’11 de desembre de 2013 al 12 de gener de 2014.