ROSER LÓPEZ ESPINOSA presenta «Novembre» al Mercat de les Flors del 6 al 8 de març

Temporada 2019-20

del 6 al 8 de març a les 21 h (dg 19 h). Sala OM. Preu 16 €

L’espectacle

NOVEMBRE és un terreny de joc on tres ballarins construeixen un paisatge en comú en el que s’enreden els cossos, els jocs físics i els mecanismes. Un entramat sense fi que ens parla del grup i de la col·laboració, de l’espai propi i de l’espai compartit, del plaer de jugar i de la imaginació. Una tardor singular feta d’enginy i de la suma de forces. NOVEMBRE és el joc d’estar junts.

“Roser López Espinosa és l’esperança blanca del moviment. Enèrgica, valenta, sincera, el seu camí es forja a foc lent, mentre guanya en densitat i plasticitat.”

Andreu Gomila, Time Out Barcelona

“Roser López Espinosa domina el cos i les emocions i les transmet amb una efectivitat i una força envejables.”

Jordi Cervera, Catalunya Ràdio Mercedes L. Caballero, Susy-Q Revista de danza

“Eclèctic moviment entre la força d’allò corpori i la precisió.” “Els seus treballs són d’una subtilesa i risc inusitats.”

“Magnífica.”

Feria Internacional de Teatro y Danza de Huesca Chiara Castellazzi, Il sole 24 ore (Torino)

“NOVEMBRE de Roser López Espinosa et fa venir ganes de balancejar-te, rodolar i fer cabrioles durant una hora, amb aquests tres ballarins meravellosos que exploren les seves possibilitats de moviment. Els seus cossos s’enreden i formen estructures enginyoses. Tot flueix d’una manera orgànica i divertida. Una proposta extraordinària.”

Mirjam van der Linden, Volkskrant (Països Baixos)

“NOVEMBRE és un estudi enginyós i àgil en combinar i enredar els cossos, ple de plaer pel moviment.”

Dick van Teylingen, Theaterkrant.nl (Països Baixos)

“La creadora catalana Roser López Espinosa sabe que, independientemente de nuestra edad, todos escondemos por ahí dentro un niño. Y a él le dedica la velada. Intenta, con éxito, sacar-lo de donde lo escondemos y, felices, nadamos todos -bailarines y espectadores- a contracorriente de los retorcidos tormentos y penurias existenciales a los que nos tiene acostumbrados la danza de nuestros días. Divertida pero no por ello poco rigurosa, Noviembre, que conecta incluso con las mejores ideas dramatúrgicas del Nuevo Circo, supone la peripecia de un ingenioso amasijo de cuerpos en busca de armonía. Por momentos sus tres intérpretes luchan afanosamente por crear la figura imposible pero cada cuerpo y cada miembro de sus cuerpos parecen piezas de puzles diferentes que intentan vanamente encajar. Resulta sorprendente que estos cuerpos puedan albergar tantas posibilidades, que puedan hacer combinaciones tan ingeniosas. Se ve con facilidad, te mantiene con la sonrisa tonta todo el rato, pero supone un verdadero y titánico reto de velocidad, fisicalidad, resistencia y precisión que Diego Sinniger, Sol Vázquez y la misma creadora resuelven con solvencia. Claro que es posible hacer una danza de nivel más lúdica que cejijunta. Noviembre lo demuestra”.

Omar Khan, Susi-q, abril 2017

Fitxa artística

Concepte i direcció Roser López Espinosa
Creació i dansa Diego Sinniger de Salas, Sol Vázquez Nicoloff / Inés Massoni, Roser López Espinosa
Música original Ilia Mayer
Contribució musical Mark Drillich
Disseny il·luminació Katinka Marac, Joana Serra, Sergio Roca
Tècnica so Marta García
Ajudantia Raquel Klein, Laura Alcalá
Vestuari Lluna Albert, Roser López Espinosa
Assessorament artístic Kristin de Groot
Management Carmina Escardó / DROM

Coproducció Dansateliers (Rotterdam, Països Baixos).
Amb el suport Graner fàbrica de creació i la Fundació Catalunya – La Pedrera

Creat en residència a Dansateliers (Rotterdam), Graner fàbrica de creació, La Caldera Les Corts – Centre de creació de dansa i arts escèniques contemporànies i Area – Centre de dansa i creació (Barcelona), L’Estruch de Sabadell i el Centre Cultural Ca Ses Monges (cia Mariantònia Oliver, Mallorca)

Amb la col·laboració Programa IBERESCENA, Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya i de l’INAEM – Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Agraïments Joan Català, Alexis Eupierre, Jordi Rebarté, Roser Tutusaus, Alba Barral, Panagiota Mavridou, Varium

Roser López Espinosa

Ballarina | Coreògrafa

Formada a la MTD / Escola Superior d’Arts d’Amsterdam (Països Baixos), al 2005 rep la beca danceWEB de l’ImpulsTanz de Viena i entrena amb l’exentrenador olímpic de gimnàstica Jaume Miró. Ha ballat a Holanda amb Katie Duck / Magpie MusicDance Company, Marta Reig Torres i Pere Faura. A Barcelona ha treballat majoritàriament amb Àngels Margarit / Cia Mudances (Capricis, Flexelf, Kolbebasar i el solo Corol·la), així com amb Cesc Gelabert, el director Iago Pericot i el cineasta Isaki Lacuesta, entre d’altres. El seu treball com a creadora li ha valgut el reconeixement amb diversos premis i és regularment present a escenaris internacionals amb peces com Lowland, Novembre o Hand to hand. Al 2017 crea la peça de gran format L’estol per a la Producció Nacional de Dansa, que és Nominada com a Millor Coreografia 2017 als XXI Premis de la Crítica. És coreògrafa invitada per companyies internacionals com Skånes Dansteater (Suècia) i Conny Jansen Danst (Països Baixos), entre d’altres. També col·labora amb companyies de circ com Circ Pànic (Catalunya) i Cie XY (França) i és docent a centres de formació internacionals. És artista associada al centre de creació La Caldera i artista resident al Mercat de les Flors 2018-20 a Barcelona.

Al 2019 estrena la peça de grup Trama al Mercat de les Flors (Nominada a Millor Coreografia als Premis Butaca) i Featherweight per a la cia Skånes Dansteater (Suècia). Al 2020 col·labora per tercera vegada amb Skånes Dansteater, amb la creació de Fine Lines per al programa de dansa inclusiva amb gira europea Europe Beyond Access. El seu treball coreogràfic s’ha programat a festivals de referència d’Europa i Amèrica Llatina, així com a Egipte, Canadà i Japó.

El treball coreogràfic de Roser López Espinosa es basa en una forta fisicalitat, amb una gran passió per la precisió, la delicadesa, els elements acrobàtics i el detall. La complicitat i el treball d’equip es donen la mà en un imaginari vital i ple de joc, de poètica refinada i amb un toc d’humor.