Ser-ho o no PER ACABAR AMB LA QÜESTIÓ JUEVA de JEAN-CLAUDE GRUMBERG dramatúrgia i direcció JOSEP MARIA FLOTATS (del 28 d’octubre al 6 de desembre) Teatre LLiure de Gràcia

ser_hoono_esp

 

 

 

 

 

Ser-ho o no

PER ACABAR AMB LA QÜESTIÓ JUEVA
de JEAN-CLAUDE GRUMBERG dramatúrgia i direcció JOSEP MARIA FLOTATS

Gràcia

del 28 d’octubre al 6 de desembre

Temporada 2015 – 2016

Dos veïns es troben sovint al replà de l’escala. Què pot arribar a passar quan l’un descobreix per internet que l’altre és jueu? Una comèdia signada per un dels autors tràgics francesos més còmics de la seva generació, dirigida i interpretada per Josep Maria Flotats.

08/11 col·loqui amb la companyia després de la funció
emissió EN DIRECTE! a partir de les 19:15h. aproximadament

10/11 Àgora Lliure – UPF a les 18h.
Quan la identitat individual es torna una lluita de trinxeres en contra dels prejudicis
taula rodona amb Malka González, María Prieto, Martí Sans i Xavier Torrens

——————————————————————————–

Em fa molt feliç de poder oferir al públic de casa la possibilitat de descobrir Jean-Claude Grumberg, gran autor de teatre, conegut i reconegut –una trentena d’obres (cinc premis Molière, un premi César), totes estrenades amb èxit a França i arreu– però mai encara representat a l’Estat espanyol. A l’agost del 2013, Jean-Claude Grumberg, en un dinar a Saint Germain, em va oferir el text de Ser-ho o no acabat de sortir d’impremta, no arribat encara a les llibreries. A final de la tarda del mateix dia, li vaig dir entusiasmat que volia muntar l’obra i que això seria a l’octubre del 2014. Per raons que no vénen al cas, no va poder ser. Ara, a l’octubre del 2015, sí que ho és.
Ser-ho o no és una obra construïda a partir d’un pretext que consta d’unes converses entre dos veïns d’una mateixa escala, d’horitzons, coneixements i creences antagònics. I en el curs d’aquestes converses, hi palpita d’una manera subjacent el tema de la identitat, com el verb del títol ja indica: la identitat col·lectiva i sobretot la personal, junt amb la tolerància. Temes recurrents en tota l’obra de Jean-Claude Grumberg, que –ancorada en la immediata actualitat– evoca sempre la memòria històrica per discernir la violència o l’absurd del present. Teatre polític en clau de comèdia. Tal com veiem en la tendència de la dramatúrgia actual: tornar a escriure obres no ja sobre la política, sinó directament sobre els polítics amb noms i cognoms, com tan encertadament remarca Justo Barranco en un article de La Vanguardia del passat 27 de febrer.
En l’obra de Jean-Claude Grumberg, de la mateixa manera que la pintura figurativa actual ha après molt de la pintura abstracta, Ser-ho o no és una obra que ha après molt del teatre de l’absurd i l’ha superat després d’haver-se enriquit de la seva experiència. Jean-Claude Grumberg, per mitjà d’un diàleg incisiu entre els dos personatges i a través d’un humor irresistible i intel·ligentíssim, ens porta a interrogar-nos sobre els temes més importants de la condició humana: el compromís ètic, social i moral amb un mateix, amb propis i estranys, amb la llengua, la cultura, la història. D’on som? Qui som? Què som?
Josep Maria Flotats

intèrprets Josep Maria Flotats i Arnau Puig

traducció del francès Salvador Oliva / escenografia Alejandro Andújar / il·luminació Albert Faura (a.a.i.) / interpretació musical Dani Espasa

ajudant de direcció Pep Planas

construcció d’escenografia Neo Escenografia SL / disseny de l’abric Goretti / perruqueria Toni Santos

coproducció Teatre Lliure i Taller 75

espectacle en català
durada aprovimada 1h. 20′ sense pausa

——————————————————————————–
seguiu #serhoono al twitter .