ActividadesActualidad

Set boscos gironins ofereixen «banys de bosc», un pioner producte ecoturístic de salut de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Set boscos gironins ofereixen «banys de bosc», un pioner producte ecoturístic de salut de la Costa Brava i el Pirineu de Girona

Boscos-Terapeutics-B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’Associació Sèlvans impulsa el projecte Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics amb la creació d’una xarxa de set boscos madurs i singulars que ofereixen «banys de bosc» al visitant que cerca obtenir benestar i connectar-se amb la natura.

La proposta ecoturística s’adreça a persones sanes i a persones amb risc o procés de patir malalties cròniques d’arreu del món. El producte «banys de bosc» es pot adquirir al web https://selvans.ong/ a un preu d’entre 15 € i 50 €.

 

Coincidint amb «l’Any de la Sostenibilitat de la Costa Brava i el Pirineu de Girona», el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i l’Associació Sèlvans presenten la primera xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics a Catalunya i a l’Estat espanyol. També participen en el projecte la Universitat de Girona, set ajuntaments gironins, propietaris de boscos i òrgans gestors dels espais. I empreses privades com Fundació Caixa d’Enginyers, Natura Selection i Laboratoris Esteve, donen suport al projecte.

El projecte de la xarxa de boscos s’inspira en models existents en països com Japó, Estat Units, Corea del Sud i Alemanya, i té per objecte contribuir a la protecció i conservació dels boscos madurs i singulars amb valor natural, esdevenir un nou recurs forestal per a la propietat forestal i convertir-se en un producte innovador d’ecoturístic de salut per a les destinacions Costa Brava i Pirineu de Girona, anomenat «bany de bosc».

Des d’aquest mes de novembre els boscos de Can Fornaca, a Caldes de Malavella, Palau-sacosta, a Girona, i les Torrenteres, a Vidrà, ofereixen «banys de bosc» als visitants que s’interessin per gaudir d’itineraris terapèutics que proporcionen benestar. Posteriorment, a partir de gener de 2018, els boscos de Salvador Grau i Tort, a les Preses; Serra d’Heures, a Sant Hilari de Sacalm; Requesens, a la Jonquera, i Sant Grau, a Tossa de Mar, s’incorporaran al projecte amb visites als entorns naturals. Tots els boscos presenten una accessibilitat adequada, mobiliari específic i adequació de l’ús públic.

Els Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics gestionats per l’Associació Sèlvans, a través d’un contracte de custòdia, han creat un mètode terapèutic propi per implantar als boscos seleccionats que consisteix a realitzar un recorregut a peu de 2 hores –slow walk- en el decurs del qual es practiquen exercicis sensorials guiats (respiració, observació, silenci, aerobiologia). L’Associació Sèlvans i la Universitat de Girona actualment organitzen cursos formatius especialitzats per transferir aquest mètode a terapeutes i guies de natura.

La vocació turística del projecte dels Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics es fa palès perquè contribueix a renovar i diversificar els productes turístics de les destinacions gironines, també aprofita la infraestructura turística existent i contribueix a trencar amb l’estacionalitat i a complementar estades. Així mateix, aquest innovador projecte genera una nova oportunitat de negoci per als actors turístics del sector de la salut i el benestar, les empreses d’activitats a la natura i els establiments turístics.

Inicialment, el producte el «bany de bosc» es pot adquirir a través del web https://selvans.ong/ per un preu d’entre 15 € i 50 €. El diferents serveis s’ofereixen en quatre idiomes i properament es comercialitzaran com a paquet turístic, i inclouran estades en allotjaments i/o àpats en establiments de l’àrea, amb la col·laboració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.

La proposta ecoturística s’adreça a persones sanes i a persones amb risc o procés de patir malalties cròniques d’arreu del món, procedents de Catalunya, l’Estat espanyol i els països centre-europeus, prioritàriament.

Els Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics s’han adherit al Club de Salut i Benestar del Patronat de Turisme Costa Brava Girona per aprofitar les plataformes de difusió, promoció i comercialització que s’ofereixen des de l’entitat. Així mateix, el Patronat de Turisme l’incorpora com a novetat en el portafolis de productes turístics que ofereix la destinació als visitants, i ha programat desenvolupar un programa d’actuacions promocionals per donar a conèixer el projecte i el «bany de bosc» en el decurs de 2018: creació d’un web específic i d’un fullet temàtic; participació en fires de turisme especialitzades en natura i salut i benestar; presentacions a operadors turístics i a mitjans de comunicació, i campanyes de comunicació a través de xarxes socials i mitjans tradicionals, entre d’altres.