Setmana de la poesia a Barcelona (del 12 al 18 de maig)

setmana_poesia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Barcelona, la poesia es cou tot l’any i per tots els barris de la ciutat, tant en llocs previsibles com en llocs sorprenents. Però quan arriba el mes de maig la poesia bull. La Setmana de la Poesia aboca les seves millors lletres per obtenir un brou consistent i concentrat.

Enguany les petites editorials s’han aliat amb els centres cívics; a CosmoCaixa, amb els Llunàtics, coneixerem els poetes que escriuen de nit; al Poble Espanyol, hi trobaran el seu espai els més petits de la casa; la poesia envairà el recinte modernista de Sant Pau, els Cinemes Girona, i vestida de tango es presentarà a l’Ateneu Barcelonès.
La poesia retrà el seu homenatge a Ovidi Montllor, amb la guitarra de Toti Soler, les paraules de l’actor Joan Massotkleiner i la veu de Gemma Humet.

Jaume Vallcorba, figura cabdal del món editorial que va deixar-nos l’estiu passat, tindrà també un imprescindible homenatge a través de destacats representants de les nostres lletres. També celebrarem els cinquanta anys del Premi Amadeu Oller, un dels més antics del país.

Aquestes són només algunes de les propostes que componen un programa que pretén arribar tant als amants més convençuts de la poesia com als que tot just hi comencen a treure el nas.

Tothom hi és benvingut!

JAUME CIURANA I LLEVADOT
Tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació

«Poesia total!»
Indubtablement, Barcelona mereix, de ple dret, un lloc destacat entre les ciutats més literàries de l’Europa actual. Al llarg de l’any, el calendari cultural de la ciutat és ple d’activitats —fires, festivals, congressos, trobades, jornades, conferències, debats, presentacions, lectures, articles, ressenyes, crítiques, programes televisius— que giren a l’entorn de l’escriptura, l’edició i la divulgació de literatura.
En el cas concret de la poesia, hem de dir que la Barcelona actual és una ciutat que bull de gener a desembre. Durant els darrers anys, el volum d’actes poètics ha desbordat les possibilitats reals del calendari, de manera que qualsevol dia s’ha convertit en un moment oportú per muntar algun esdeveniment relacionat amb la poesia.

Un cop l’any, sempre a la primavera, arriba la Setmana de la Poesia de Barcelona, set dies farcits de tota mena de propostes centrades en la poesia. En conjunt, la Setmana de la Poesia de Barcelona és una gran celebració pública que vol destacar la importància innegable de la poesia en les vides de les persones, en la vida de la ciutat i en la vida del sistema literari del país. En definitiva, la Setmana de la Poesia de Barcelona és el gran mostrari que ens fa visibles la diversitat i la vitalitat i l’excel·lència de la poesia catalana d’ara, i ens apropa veus potents del panorama internacional. A més, la Setmana de la Poesia de Barcelona encarna de manera intensiva i concentrada l’esperit de dedicació abrandada a la poesia que es percep a la ciutat tota la resta de l’any.

Tal com ha passat en altres edicions recents, el gran ventall d’activitats de la Setmana de la Poesia de Barcelona 2015 està vertebrat per una idea central. La idea central de l’edició d’aquest any es pot resumir en l’expressió «Poesia total!»: poesia a les venes dels llunàtics, dels balladors de tango, de la soprano, de l’acròbata; poesia a les venes de qui es mira al mirall i hi veu un cos que no reconeix; a les venes del cinema, a les dels infants i a les dels versos de poetes que ja no hi són. Un programa que vol destacar l’extraordinària diversitat, pluralitat i riquesa de la poesia, indestriable del teixit de la resta de les arts. Un programa que fa evident que la poesia catalana és diversa, plural i rica des de tots els angles possibles: orientacions estètiques, formats discursius, blocs generacionals, presència indistinta de dones i homes, possibilitats editorials… De totes les formes literàries, la poesia és inqüestionablement la que expressa, representa i retrata millor el pols de la vida i la societat en aquests moments tan paradoxalment crítics i prometedors.

D. SAM ABRAMS I TERESA COLOM
Directors de la Setmana de la Poesia de Barcelona

 

Més informació http://lameva.barcelona.cat/setmanapoesia/ca/presentacio