Simon Keenlyside, Christopher Maltman, Kate Royal, Benjamin Appl, María José Montiel o Josep-Ramon Olivé presents en la 6a edició del LIFE Victoria

CAPSAL-WEB-LIFE18-01

Simon Keenlyside, Christopher Maltman, Kate Royal, Benjamin Appl, María José Montiel o Josep-Ramon Olivé presents en la 6a edició del LIFE Victoria

El programa d’enguany està format per disset recitals, tres sèries de masterclasses i activitats complementàries, amb el Lied com a centre

S’inicia el projecte del LIFE social amb el recital benèfic Més que Lied i es potencia el públic jove amb entrades a dos euros (menors de 18) i a deu euros (menors de 30)

Duets: Kate Royal, Benjamin Appl i Graham Johnson

Més recitals i més activitats complementàries són la proposta del Festival de Lied Victoria de los Ángeles (LIFE Victoria 2018), que enguany arriba a la 6a edició recolzant-se en els tres pilars bàsics que el conformen, promoguts per la Fundació Victoria de los Ángeles: l’excel·lència en la qualitat artística, la formació i suport al talent jove i la reivindicació de la figura de Victoria de los Ángeles com a referent liederístic. A l’edició d’enguany pren un pes especial el repertori liederístic per a duets, que Victoria i Dietrich Fischer-Dieskau interpretaven junt amb Gerald Moore al piano. Precisament en el disc de duets que van gravar junts se centra el recital tribut que la soprano Kate Royal –que dedicà el seu primer disc a Victoria-, el baríton Benjamin Appl –últim alumne de Fischer-Dieskau- i Graham Johnson–deixeble de Gerald Moore- oferiran el 23 de novembre al Sant Pau Recinte Modernista com a clausura de l’edició de 2018. Benjamin Appl participarà en el Festival en dues ocasions, ja que oferirà un recital, també junt amb Graham Johnson, al Cercle del Liceu el 21 de novembre amb motiu de la presentació dels Amics de la Fundació.

També de duets serà el recital que oferiran la soprano Irene Mas Salom, la mezzosoprano Helena Ressurreiçao i la pianista Neus Garcia Puigdollers, LIFE New Artists de la passada edició i enguany en un recital en solitari en clara aposta del Festival pel talent jove (Galeria Carles Taché, 27 octubre 12.30h). A més a més, els duets també seran presents en la majoria dels recitals, interpretats entre els LIFE New Artists i els artistes principals.

Debuts de Simon Keenlyside i Malcolm Martineau, artista resident 2018

Com a novetat d’enguany el Festival presenta la figura de l’artista resident que aquest any és el pianista Malcolm Martineau, tot oferint tres recitals i una sèrie de masterclasses. D’aquesta manera es vol donar a conèixer al públic les diferents facetes del pianista anglès, un dels més destacats i prolífics de la seva generació. Així, en el seu debut al Festival acompanyarà per primer cop al baríton Josep-Ramon Olivé, el que fou el primer LIFE New Artist en el primer recital del Festival el 2013 i que ara retorna després d’haver guanyat la Medalla d’or de la Guildhall School de Londres i com a ECHO Rising Star (Sant Pau, 25 setembre 20h). Martineau també acompanyarà a Simon Keenlyside, en l’esperat debut del baríton anglès en la que suposa la primera col·laboració entre el Palau de la Música Catalana i el Festival (Palau, 10 octubre 20h). El 20 de novembre, Martineau acompanyarà un altres baríton de referència en el camp del Lied, Christopher Maltman, que oferirà un programa de cançons inspirades en els animals. I com a complement a aquesta residència artística, Martineau oferirà unes masterclasses per a duets –obertes a públic general- del 26 al 28 de setembre a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

 

Nous talents internacionals: Jakub Józef Orlinski i Julien van Mellaerts

Seguint la línia de suport al talent jove, en l’edició de 2018 debutaran dos cantants que estan prenent força en l’àmbit internacional. El contratenor polonès Jakub Józef Orlinski oferirà un recital, junt amb Michal Biel, el 19 d’octubre a Sant Pau, en el seu debut a Barcelona abans de participar a Agrippina al Liceu junt amb Joyce DiDonato la primavera de 2019. Oferirà un programa centrat en peces del seu país, Polònia, en el centenari de la seva indepèndencia i que també haurà ofert al Wigmore Hall de Londres.

Guanyador del prestigiós concurs del Wigmore Hall de 2017, el baríton Julien van Mellaerts oferirà un recital el 24 d’octubre seguint la tradició més clàssica del Lied junt amb Simon Lepper, que també impartirà una tanda de masterclasses del 22 al 25 d’octubre.

Intèrprets nacionals

La mezzosoprano María José Montiel i el pianista Rubén Fernández Aguirre apareixeran el 29 de setembre a Sant Pau en  recital centrat en el redescobriment de la cançó espanyola i francesa de José Padilla, compositor que la història ha rellegat a ser recordat només per La violetera o el seu pasdoble Valencia. Per la seva banda, la també mezzosoprano Cristina Faus, junt amb l’arpista José Antonio Domené, proposen una immersió en l’univers de la cantant María Malibran, amb un programa poc ortodoxe centrat en obres de la Malibrán i en compositors belcantistes, tals com Vincenzo Bellini o Gioachino Rossini, del qual enguany es commemoren 150 anys de la seva mort (Sant Pau, 16 de novembre 20h).

També en record del centenari de la mort de Claude Debussy, la soprano Cristina Toledo –l’única guanyadora del Premi a millor intèrpret d’òpera francesa del Concurs Francesc Viñas- oferirà un programa amb peces del compositor, a més a més de Reynaldo Hahn i cançó espanyola. Serà junt amb Aurelio Viribay en el format innovador del recital aperitiu, a la Galeria Carles Taché el 20 d’octubre a les 12.30h. També en format aperitiu, la soprano Natalia Labourdette i Irune Liberal retornen al Festival després del seu debut l’any passat com a LIFE New Artists, el 13 d’octubre.

A més a més d’amb el Palau de la Música, enguany s’inicia una nova col·laboració també amb el Festival Bachcelona amb qui el LIFE Victoria coprodueix un recital centrat en la cançó abans del Lied, de Bach a Schubert, amb la soprano Carine Tinney i Daniel Tarrida al piano (Sant Pau, 9 de novembre 20h).

Tast de Lied i Akademie

Continuant la iniciativa iniciada fa dues edicions, se segueix amb el format exprés del Tast de Lied a Jorquera Pianos: trenta-cinc minuts de música seguits d’una degustació gastronòmica. Aquest any a càrrec de Violeta Alarcón i Èric Varas (3 octubre 19h), Judit Muñoz i Enric Roda (17 octubre 19h) i Sara Bañeras i Marc Serra (14 novembre). En l’apartat de l’Akademie, la mezzo Ketevan Kemoklidze impartirà unes masterclasses del 6 al 8 de novembre, que se sumen a les de Malcolm Martineau i Simon Lepper. S’oferiran prèvies a càrrec de Jaume Radigales, Ramon Gener, José Antonio Domené i Albert Ferrer-Flamarich i també dues Jam sessions de Lied, coordinades per Mercedes Gancedo, el 24 de setembre a Sant Pau amb motiu de La Mercè i el 29 de setembre a la Galeria Carles Taché amb motiu del Gallery Weekend, d’accés obert i gratuït.

EL LIFE social

A l’Església de Santa Anna s’oferirà un recital en format gala amb David Alegret (tenor), Ferran Bardolet(violoncel), Fiorenza Cedolins (soprano), Carlos Chausson (baix), Anna Crexells (piano), Mercedes Gancedo (soprano), Albert Guinovart (piano), Ketevan Kemoklidze (mezzo), Marta Mathéu (soprano), Stefano Palatchi (baix), Pedro Pardo (piano), Francisco Poyato (piano), Ofelia Sala (soprano), Marc Serra (piano), Josep Surinyac (piano) i Mireia Tarragó (soprano). Tots els beneficis d’aquest recital –entrada consistent en donació voluntària- aniran destinats a l’Hospital de campanya que, per mandat del Papa Francesc s’ha establert a la Santa Anna i que ofereix assistència a dues-centes persones al dia. A Santa Anna el 12 de desembre a les 19h.

Amics de la Fundació i nous preus per a joves

Amb l’objectiu de diversificació de les fonts de patrocini de la Fundació, es llança fent coincidir amb la presentació del Festival, una nova campanya d’Amics de la Fundació Victoria de los Ángeles, en què persones físiques  i jurídiques podran fer-se Amic jove (50 euros anuals), Amic (100 euros anuals), Amic Protector (300 euros anuals), Amic Benefactor (1.000 euros anuals) i Amic Mecenes (3.000 euros anuals). En una voluntat d’atracció del públic jove s’inicia la campanya #FollowtheLieder en que els menors de 18 anys poden comprar entrades per a tots els recitals a 2 euros i els menors de 30 a 10 euros a més a més d’un abonament jove a mida en què depenent del pressupost que es disposi s’elaborarà un abonament customitzat a cada cas.