SOPHIE CALLE. MODUS VIVENDI (03.03.2015 – 07.06.2015) La Virreina

SOPHIE CALLE. MODUS VIVENDI

03.03.2015 – 07.06.2015

what_do_you_see___the_concert__vermeer

 

 

 

 

 

 

Sophie Calle. Que voyez-vous ? Le concert. Vermeer [Què hi veieu ? El concert. Vermeer], 2013 (detall) © Sophie Calle/ADAGP, Paris, 2015. Courtesy Galerie Perrotin and Paula Cooper Gallery

 

 

La Virreina Centre de la Imatge presenta Sophie Calle. Modus vivendi, una àmplia retrospectiva de l’artista francesa que repassa la seva obra des de mitjans dels anys vuitanta fins a l’actualitat.

En la diversitat de vivències de l’artista durant quatre dècades, es fa palesa la seva relació amb els altres i amb ella mateixa; és a dir, la seva intenció de construir la mirada i d’autoconstruir-se. Les seves obres no han deixat de fer-se en primera persona. D’altra banda, la relació amb l’altre, amb els altres, també queda implícita en aquesta recerca de la bellesa i de l’art en els seus diferents vessants.

Tenint en compte aquest doble joc, el recorregut de l’exposició s’estructura en dues parts. D’una banda, es presenten els projectes de l’artista relacionats amb els altres, amb el que és aliè, sempre a través de la construcció de la mirada i la recerca de la bellesa. Aquesta secció s’obre amb la sèrie The Blinds (1986), l’única peça de l’exposició que va formar part de l’última gran mostra que es va dedicar a Sophie Calle a l’Espanya, a la Fundació ”la Caixa”, tant a Madrid com a Barcelona (1996-1997). Podem constatar que el seu afany indagador persisteix, no només sobre el tema de la ceguesa, sinó també sobre la manera de recordar el que ja no hi és, sobre el que defineix la identitat, sobre la bellesa, a partir del mar, d’un quadre o d’una persona.

A la segona part de l’exposició es presenten els projectes que l’artista desenvolupa al voltant d’un dels nuclis centrals de la seva investigació: la relació entre la veracitat del relat personal i la ficció. Aquí hi ha la sèrie True Stories / Autobiographies, amb diferents episodis narrats per la mateixa artista, o la instal·lació més important de la seva carrera, Take Care of Yourself (2007), que es va presentar al pavelló francès de la Biennal de Venècia. El recorregut expositiu finalitza a l’antic menjador del Palau de la Virreina, convertit en una habitació ocupada per Sophie Calle, amb els objectes que són part de la construcció de l’artista, amb la seva manera de viure l’amor, els anhels i de relacionar-se amb els altres, així com amb l’art.

Comissari: Agustín Pérez Rubio

Inauguració: dilluns 2 de març, a les 19.30 h