Swab 2016, Fira Internacional d’Art Contemporani de Barcelona (del 29 de setembre al 2 d’octubre de 2016)

Swab estrena 5 programes nous  i reuneix 73 galeries de 25 països 

Artistes del Magreb, el nou cinema xinès, la residència d’artistes Swab House i una secció de comissariat independent, entre les novetats de la Fira Internacional d’Art Contemporani de Barcelona  
 
12715635_852262454882352_1182508007009735895_n

 

 

 

 

 

Swab suma. La Fira Internacional d’Art Contemporani de Barcelona, dedicada a la creació més actual, reuneix més galeries i estrena fins a cinc programes nous (d’un total de nou): Focus Magreb, centrat en diversos col·lectius artístics del Marroc, Algèria i Tunísia; In/Out, un projecte de comissariat sobre artistes de galeries de Barcelona; Cross-Boundaries: Moving Images from Xina, una selecció de peces de tres cineastes emergents de Xina que inauguren la residència d’artistes, Swab House; i So close, so far, una reflexió a través de la fotografia sobre les fronteres establertes i el context geopolític actual. Del 29 de setembre al 2 d’octubre, un total de 73 galeries exhibiran l’obra d’un centenar d’artistes. En 2015 van participar 65 galeries; en 2014 van ser 59, i en 2013, 52. La fira té lloc en el Pavelló Italià, situat enfront de la Font Màgica de Montjuïc, un espai diàfan de dos mil cinc-cents metres quadrats. Col·leccionistes de tot el món vénen a Barcelona atrets per la nova proposta de Swab i les activitats paral·leles, com a visites a col·leccions privades, fundacions i institucions culturals. Els països representats en aquesta edició són 25, tres més que l’any passat: Itàlia, Suïssa, Grècia, Índia, Colòmbia, Xina, Japó, Argentina, Rússia, Portugal, Mèxic, Xile, Estats Units, Àustria, el Marroc, Algèria, Tunísia, Holanda, Anglaterra, Bèlgica, Alemanya, Polònia, Dinamarca, Corea, França i Espanya.  
 

Swab Barcelona es va fundar en 2006 , és una iniciativa de la col·lecció privada Espacio de arte Contemporáneo Diezy7. Aquest any compleix 9 edicions. En aquesta dècada, s’ha consolidat com una de les fires d’art contemporani més rellevants de l’àmbit internacional, amb galeries i artistes de tots els continents. Amb una mitjana de 18.000 visitants en un cap de setmana, Swab està centrat en l’art més emergent i aposta per un col·leccionisme assequible per a tots els públics. 
Swab 2016 s’inaugura el dijous 29 de setembre, a les 18 hores (amb invitació), i estarà obert al públic del divendres 30 al diumenge 2 d’octubre. La fira està dividida en dotze programes o seccions:
Programa general. Reuneix gairebé una trentena de galeries consolidades, tant en l’àmbit nacional com en l’internacional. S’organitza des dels inicis de la fira, en 2006. 

Galeries participants: ART and ARS Gallery (Galatina), art perifèrica (Lisboa), a-space gallery (Switzerland), Galleria Giovanni Bonelli (Milà), ena contemporary Art Gallery (Atenes), 3 Punts Galería (Barcelona), N2 Galería (Barcelona), Galería Trama (Barcelona), Galeria Víctor Lope (Barcelona), Gallery 1000a (Gurgaon), Gallery Irritum (Daegu), Galería + Art Contemporánea (Bogotà), Galería Rafael Pérez Hernando (Madrid), Galería SGR (Bogotà), Island 6 (Xangai), JPS (HongKong), La Fiambrera (Madrid), Pantocràtor Gallery (Suzhou), Pabellón 4 (Buenos Aires), Progettoarte Elm (Milà), Kaplanon (Atenes), Krokin Gallery (Moscou), Rocío Santa Cruz (Barcelona), Savina
Gallery (St. Petersburg), Sun Art Gallery (Tòquio) i Trema Arte Contemporanea (Lisboa). 

Programes de comissariat independent
Solo Swab. Comissariat per Direlia Lazo i Zaida Trallero, s’organitza des de fa tres anys. Acull presentacions individuals d’artistes llatinoamericans. Es tracta d’un espai de reflexió entorn de la producció artística actual en el context sociopolític llatinoamericà.
Participants: Joaquín Segura (Arena México Arte Contemporáneo, Guadalajara), Andres Vial (Die Ecke, Santiago de Chile), Hamlet Lavastida (Dot Fiftyone, Miami), Lázaro
Saavedra (Galerie Georges Philippe & Natalie Vallois, París), Carlos Martiel (Galleria Rossmut, Rome), Alejandra Avilés (Parallel Oaxaca, México) y Amor Muñoz (Scheifmühlgasse 12-14,  Viena).

In/Out. Es tracta d’un projecte nou de comissariat independent que es duu a terme amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. Els comissaris són Frederic Montornés i Imma Prieto. A partir de la pregunta: què vol dir estar dins o fora?, i des de la dislocació, presenten l’obra de deu artistes.
Participants: Lucía C. Pino (Ana mas Projects), Pep Vidal (ADN Galería), Inken Reinert (Et HALL), Alicia Kopf (Galería Joan Prats), Lúa Coderch (Galería Àngels Barcelona), Andrea Mármol (Galería Palma Dotze), PSJM (Galería Trama), Adrián Balseca (Galería Senda), Ruth Moran (Galería Sicart) y Andrea Gómez (Me & The Curiosity). 
 
Focus Magreb. Programa nou, sota el comissariat de Xavier de Luca. Proposa aprofundir en el coneixement de les realitats i dinàmiques socioculturals que es donen a la regió del Magreb. 
Els col·lectius convidats: Le18 (Marrakech), Atelier de l’Observatoire (Laasilat, Casablanca), Box 24 (Alger), Trans-Cultural Dialoguis (Alger), BAC Art Center (Sabelet Ben Ammar, Tunísia), Maison de l’Image (Tunísia), North Africa Cultural Mobility Map i JISER Reflexions Mediterrànies (Barcelona-Tunísia). 
Swab on Paper. Aquest programa és un clàssic de la fira. En aquesta ocasió, es presenten sis projectes artístics individuals que evidencien la transformació en matèria artística dels usos tradicionalment atribuïts al paper. 
Participen sis galeries internacionals: Galeria Moisés Pérez de Albéniz (Madrid), Galeria Sicart (Vilafranca del Penedès), A Gallery Named Sue (La Haya), Addaya centre d´art contemporani (Mallorca), Alpha Delta AD Gallery (Atenes) i Ed Cross Fine Art (Londres). 

Swab Seed. Es presenta per segon any consecutiu. De nou, sota el comissariat de David
Armengol. Es tracta d’un espai de visibilitat i debat centrat en propostes independents situades en ciutats, que des de la potència i la inestabilitat de dependre solament d’elles mateixes, s’han convertit en un dels escenaris més fructífers i dinàmics del present de l’art contemporani. 
Participants: Arts Coming (Barcelona), Bar Project (Barcelona), Degénero edicions (Barcelona), Espai Colona (Barcelona), Fire Place (Barcelona), Homesession (Barcelona), Passatge Studio (Barcelona), Square Art Projects (Londres) i Trastero 109 (Palma de Mallorca). 

So close, so fare. Programa nou, comissariat per Álvaro Gurrea, i amb la col·laboració de LumixG. Projecte que convida a reflexionar sobre les relacions humanes en l’era de la globalització i les tecnologies digitals a través de les fotografies. 
Participants: Lola Guerrera (Estudi TigoMigo), Albert Gusi (Galería Balaguer) i Clara Cortés (Mutuo Galeria).
Cross-Boundaries. Moving Images from Xina. Programa nou, comissariat per
Susana Sanz. Selecció de tres cineastes xinesos que formen part de l’onada de cinema emergent del país: Liu Hao, Dj. Angi i Yu Depeng. Viatgen a Barcelona per presentar una peça en la qual reflexionen sobre les fronteres, cada vegada més difícils de traçar, entre el cinema d’autor i el vídeo art. Aquesta trangressió de fronteres els converteix en ‘Cross-Boundaries’. Les sales de projecció seran 3 containers industrials exposats a la plaça de la Font Màgica, davant del Pavelló Italià, sent el primer programa de Swab obert al públic de forma gratuïta.
Participants: Liu Hao, Dj. Angi i o Depeng. 

MYFAF. Es convoca des de fa quatre edicions Comissariat per Rosa Lleó, consta de quatre galeries d’art contemporani amb menys de dos anys d’existència que no han participat en cap fira internacional. Totes elles presenten artistes nascuts a partir de 1975. 
Participants; Hans & Fritz Contemporary (Barcelona), Lamart OffSpace (Anvers), L&B Contemporary Art Gallery (Barcelona) i Rodríguez Gallery (Polònia). 
Swab Performances. En la seva segona edició, es consolida com a programa anual de la fira, i presenta nous formats independents. Comisariado per Carolina Díez-Cascón, compta amb la intervenció de quatre artistes. Jugant amb els recursos espacials i físics, portant l’expressió artística a l’impacte més directe amb el públic, s’aborden qüestions fonamentals del context social actual, com la preocupació per les conseqüències de fronteres imposades, els límits, el paper de l’art i la cultura i la recuperació dels valors humans. 
Artistes participants: Aleks Slota, de Polònia, viu i treballa a Berlín; Justyna Sheuring, de Polònia, viu i treballa a Londres; Lilibeth Conca Rasmussen, de Manila, viu i treballa a Copenhaguen (está representada per la Galería Hans & Fritz, de Barcelona); PASHIAS, de Xipre, viu i treballa a Atenes; i Han Bing, de Jiangsu, viu i treballa a Beijing (Pantocrator Gallery. Both 22).  
 
Swab proposa a més una sèrie d’activitats per a tots els públics:
 
• Swab Kids. Programa nou, amb la col·laboració de Gymboree Play And Music. Es tracta d’un espai destinat als més petits amb diversos tallers d’experimentació amb els quals exploraran el seu llenguatge visual. 
• Swab Reading. Espai desenvolupat per Wer-Haus Concept Store, presentarà les últimes tendències del món editorial relacionat amb l’art emergent i proposarà activitats com a signatura de publicacions i obres.
• Swab Thinks. Espai per a xerrades que imparteixen tant comissaris com a galeristes, artistes i altres professionals del món de l’art contemporani. 
• Swab és també un punt de trobada per als amants de la gastronomia i els còctels d’autor. Fileteando,  torna a estar a càrrec de la proposta alimentària i el Ciel Bar by Metric Market serà un espai, creat per artistes, que no deixarà a ningú indiferent. 
• Per últim, Swab Barcelona anuncia la col·laboració amb Fundacions en Obert, sent possible visitar els diferents espais de les fundacions amb la mateixa entrada de la fira i presentant en la fira un vídeo sobre el projecte.
 
 
 
PREMIS SWAB 2016
 
Amb la finalitat d’incentivar la creació, la Fira Internacional d’Art Contemporani de Barcelona atorgarà, un any més, una sèrie de premis. Per a això, compta amb el suport d’institucions i entitats privades i públiques. 
• Premi Fundació Banc Sabadell a la millor Galeria d’art Contemporani: selecció de la millor Galeria de Swab Barcelona, i adquisició d’obra de la galeria premiada per a la Fundació Banc Sabadell.
• Premi MANGO Millor Artista Jove: A través d’un jurat especialitzat, MANGO atorgarà i comprarà una obra d’un artista emergent, d’una de les galeries participants en Swab Barcelona.
• Premi DKV al millor artista Espanyol: Adquisició d’una obra creada per un artista espanyol participant en Swab Barcelona 2016, per a la col·lecció de DKV Seguros.
• Premi Fundació Lluís Coromina: Premi al millor artista català, amb el suport de Bonart cultural, consisteix en l’adquisició d’una obra d’un artista català participant en Swab Barcelona 2016.
• Premi de fotografia Grisart. Consisteix en l’adquisició d’una obra de fotografia seleccionada per un jurat format per membres especialitzats en fotografia, entre les obres presentades en Swab Barcelona 2016. L’obra serà cedida a la Fundació del MACBA.
• Premi Idea Art de Marset: Aquest premi, seguint el desig de Marset d’iniciar una col·lecció d’art contemporani emergent, consisteix en l’adquisició d’una obra que representi una innovació amb el disseny o la creativitat en Swab Barcelona 2016.
• Premi de dibuix adquisició Col·lecció Diezy7: Creat en 2008, consisteix en l’adquisició d’una obra sent part de la Col·lecció de Diezy7. L’obra premiada serà seleccionada entre les creacions que es presentin durant els dies de la Fira de Swab per un jurat format per comissaris i crítics d’art contemporani. Aquest premi està dirigit a artistes emergents amb obres d’art en paper o altres formes de dibuix. 
 
Swab 2016, Fira Internacional d’Art Contemporani de Barcelona 
 Del 29 de setembre al 2 d’octubre de 2016
 Inauguració (amb invitació): dijous 29 de setembre, a les 18 hores.
Públic general: divendres, de les 16 a les 21 hores; dissabte, de les 12 a les 21 hores, i
 
Domingo, de les 12 a les 20.30 hores. 
 Adreça: Fira de Barcelona. Pavelló Italià. Davant de la Font Màgica de Montjuïc. 
Entrada d’1 dia: 9€ (anticipada) i 12€ (taquilles). Passada de 3 dies: 25€. Entrada gratuïta per 
 a menors de 12 anys.