«Tapas por la paz”. La solidaritat de la restauració amb UcraïnaUna quarantena de reconeguts xefs catalans inicia “Tapas por la paz”, amb la qual volen recaptar diners a favor de l’ONG World Central Kitchen, que està donant menjar als exiliats ucraïnesos. 
El públic hi podrà participar afegint 1€ als comptes dels àpats que realitzi de moment durant el mes d’abril als restaurants adherits. 

El gremi de pastissers se suma amb Mones por la Paz, amb el mateix funcionament en comprar en aquest cas la Mona de Pasqua. 

Ambdues iniciatives estan obertes que nous restaurants i pastisseries se sumin, “i demostrar així la solidaritat de la gastronomia espanyola”. 

Paula Marqués ho va comentar al seu pare: “Els restauradors arribem a molta gent. Hem de fer alguna cosa per Ucraïna”. Li va faltar temps a Quim Marqués per agafar el telèfon i començar a teixir la xarxa. Primer el destinatari, l’ONG World Central Kitchen del seu amic José Andrés que ja està elaborant menjars per als refugiats a la frontera amb Polònia; després els companys, els col·legues de professió. «La resta va ser assertivitat del sector», comenta el líder del Suquet de l’Almirall.

Així va néixer “Tapas por la Paz”, iniciativa que comença amb una quarantena de restaurants però que vol créixer “per recaptar el màxim possible”. Ho farà oferint al comensal l’oportunitat de, al final de cada dinar, donar 1€ al compte, diners que aniran directament a l’ONG de José Andrés. En principi, la campanya està prevista que només duri el mes d’abril “encara que no volem tancar portes. Esperem que no s’hagi d’allargar. Seria la millor notícia”, explica Marquès.

Els restauradors s’ofereixen com a intermediaris d’ajuda, però també com a agents directes en fer donacions d’almenys tants diners com hagin recaptat per a la causa als seus restaurants durant el mes. “Arribem a moltíssimes persones cada dia i creiem que és una bona manera de col·laborar. Ucraïna ens necessita. Hem de fer el que sigui. Per què no començar per les taules? Com sempre diu José, ‘Taules més llargues, murs més curts’”.

De moment, la iniciativa neix apadrinada per, entre altres, Albert Raurich, Ivan Surinder, Romain Fornell, Rafa Peña, Carles Abellan, Albert Adrià, Òscar Manresa, Nandu Jubany, Fran Haddock, Jordi Vilà, Eugeni de Diego, Núria Gironès, Pere Monje, Paco Pérez, Carles Gaig, Paolo Casagrande, Carme Ruscadella, Hideki Matsuhisa, Fina Puigdevall, Oriol Rovira, Andreu Ruiz, Aleix Puig , les escoles CETT, ESHOB i Hofmann, a més del mateix Marqués, Carles Tejedor –partner de José Andrés-, la directora de grup gsr Roser Torras i l’estudi de comunicació Benana Studio.
Monas por la Paz 

“Tapas por la Paz” va arribar ràpidament a Cristian Escribà, que l’ha apadrinat en nom dels principals pastissers de catalunya amb el títol “Monas por la Paz” i el mateix funcionament. “S’acosta Pasqua, així que la mona era perfecta”, explica el pastisser barceloní. D’aquesta manera, s’afegirà 1€ més per la compra de qualsevol mona sempre de manera voluntària per tal de tenir una font més d’ingressos. Ja s’hi han sumat els pastissers Xavier Canal, Oriol Balaguer, Jordi Roca, Hoffman, Jordi Bordas i els Gremis de Pastissers de Catalunya.

La quarantena de restauradors que han iniciat aquesta campanya anima a través de l’Instagram @tapasporlapaz que tot l’ofici s’uneixi. “Tapas por la Paz és obert a tothom que tingui un negoci amb taules. Qualsevol restaurant, bar, cafeteria, hotel… La nostra intenció és que això arribi a totes les taules d’Espanya per recaptar els màxims diners possibles i enviar-lo a l’equip de José”.

Perquè el comensal pugui participar, el llistat de restaurants que ja s’han sumat, i el que ho anirà fent, es pot consultar a l’Instagram @tapasporlapaz o a la web www.benana.es/tapasporlapazTapas por la paz”. La solidaridad de la  restauración con Ucrania 

Una cuarentena de reconocidos chefs catalanes inicia “Tapas por la paz”, con la que quieren recaudar dinero en favor de la ONG World Central Kitchen, que está dando de comer a los exiliados ucranianos. 

El público podrá participar añadiendo 1€ a las cuentas de las comidas que realice de momento durante el mes de abril en los restaurantes adheridos. 

El gremio de pasteleros se suma con “Monas por la Paz”, con el mismo funcionamiento al comprar en este caso la Mona de Pascua. 

Ambas iniciativas están abiertas a que nuevos restaurantes y pastelerías se sumen, “y demostrar así la solidaridad de la gastronomía española”. 

Paula Marqués se lo comentó a su padre: “Los restauradores llegamos a mucha gente. Tenemos que hacer algo por Ucrania”. Le faltó tiempo a Quim Marqués para coger el teléfono y empezar a tejer la red. Primero el destinatario, la ONG World Central Kitchende su amigo José Andrés que ya está elaborando comidas para los refugiados en la frontera con Polonia; después los compinches, los colegas de profesión. “El resto fue asertividad del sector”, comenta el líder de El Suquet del Almirall.

Así nació “Tapas por la Paz”, iniciativa que empieza con una cuarentena de restaurantes pero que quiere crecer “para recaudar lo máximo posible”. Lo hará ofreciendo al comensal la oportunidad de, al final de cada comida, donar 1€ en la cuenta, dinero que irá directamente a la ONG de José Andrés. En principio, la campaña está prevista que dure solo el mes de abril “aunque no queremos cerrar puertas. Esperamos que no se tenga que alargar. Sería la mejor noticia”, explica Marqués.

Los restauradores se ofrecen como intermediarios de ayuda, pero también como agentes directos al realizar donaciones de al menos tanto dinero como hayan recaudado para la causa en sus restaurantes durante el mes. “Llegamos a muchísimas personas cada día y creemos que es una buena manera de colaborar. Ucrania nos necesita. Tenemos que hacer lo que sea. ¿Por qué no empezar por las mesas? Como siempre dice José, ‘Mesas más largas, muros más cortos’”.

De momento, la iniciativa nace apadrinada por, entre otros, Albert Raurich, Ivan Surinder, Romain Fornell, Rafa Peña, Carles Abellan, Albert Adrià, Òscar Manresa, Nandu Jubany, Fran Haddock, Jordi Vilà, Eugeni de Diego, Nuria Gironès, Pere Monje, Paco Pérez, Carles Gaig, Paolo Casagrande, Carme Ruscadella, Hideki Matsuhisa, Fina Puigdevall, Oriol Rovira, Andreu Ruiz, Aleix Puig o Meilan Kao, las escuelas CETT, ESHOB y Hofmann, además del propio Marqués, Carles Tejedor –partner de José Andrés-, la directora de grup gsr Roser Torras y el estudio de comunicación Benana Studio.
Monas por la Paz 

“Tapas por la Paz” llegó rápidamente a Cristian Escribà, quien la ha apadrinado en nombre del los principales pasteleros de catalunya con el título “Monas por la Paz” y el mismo funcionamiento. “Se acerca Pascua, así que la mona era perfecta”, explica el pastelero barcelonés. De esta forma, se añadirá 1€ más por la compra de cualquier mona siempre de forma voluntaria con el objetivo de tener una fuente más de ingresos. Ya se han sumado los pasteleros Xavier Canal, Oriol Balaguer, Jordi Roca, Hoffman, Jordi Bordas y el  Gremi de Pastissers de Catalunya.

La cuarentena de restauradores que han iniciado esta campaña anima a través del Instagram @tapasporlapaz a que todo el oficio se una. “Tapas por la Paz está abierto a todo aquel que tenga un negocio con mesas. Cualquier restaurante, bar, cafetería, hotel… Nuestra intención es que esto llegue a todas las mesas de España para recaudar el máximo dinero posible y mandárselo al equipo de José”.

Para que el comensal pueda participar, el listado de restaurantes que ya se han sumado, y el que lo irá haciendo, se puede consultar en el Instagram @tapasporlapaz o en la web www.benana.es/tapasporlapaz