Terrats en Cultura celebra l’11a edició amb 15 espectacles a 10 terrats de la ciutat de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregats del 21 d’abril al 6 d’octubre 

 Del 21 d’abril al 6 d’octubre se celebrarà l’11a edició del festival d’arts escèniques i música Terrats en Cultura. El festival, que aquest any celebra el seu 10è aniversari, comptarà amb un cartell de qualitat, divers i multidisciplinari, que portarà 15 espectacles de música, teatre, dansa, humor i poesia a 10 terrats de la ciutat de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. 

Amb l’objectiu de reivindicar els terrats com a espais vius i sostenibles, indispensables per a la cohesió ciutadana i peces clau per entendre la ciutat del futur, el festival ofereix espectacles de primer nivell amb un format íntim i proper en aquests enclavaments únics i normalment inaccessibles.
Cada any, els terrats esdevenen un aparador de propostes per als professionals del sector de les arts escèniques i la música. Programadors, productors, distribuïdores i gestors culturals passaran pels terrats de la ciutat a gaudir d’una programació innovadora i de gran qualitat, obrint la porta a nous circuits per a les propostes programades. 

L’11a edició de Terrats en Cultura en xifres
Durant els 6 mesos que dura la programació, d’abril a octubre a excepció de l’agost, es podran veure un total de 15 espectacles7 concerts 8 d’arts escèniques, dels quals són estrenes absolutes, a 10 terrats de la ciutat de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Enguany, s’espera que unes 1.200 persones passin pels Terrats a gaudir d’aquesta 11a edició
Les entrades per al públic general es posaran a la venda a partir del divendres 14 d’abril a través del web www.terratsencultura.org amb preus que oscil·len entre 12 i 18 euros amb consumició inclosa en tots els casos. Totes les entrades tenen un 20% de descompte per compra anticipada fins al 7 de maig. Els espectacles de l’Hospitalet de Llobregat (AlairePongo on AirCRY6 i The Crab Apples) són gratuïts amb reserva d’entrades, que també es podrà efectuar a través del web a partir del 14 d’abril, a excepció de CRY6 que s’obrirà el 15 de juny i The Crab Apples el 15 d’agost. 

La programació
La qualitat artística, la innovació de la peça, la viabilitat i la sintonia amb l’espai, la transversalitat de la proposta i un fort compromís social són els elements principals de la programació de Terrats en Cultura. Un festival que aposta per propostes innovadores i de petit format amb la intenció d’esdevenir una porta d’entrada al circuit de sales convencionals. 

La programació musical compta amb concerts com el d’Alaire, un grup de quatre dones multiinstrumentistes que fusionen rumba i folk amb composicions que tracten temes com l’empoderament personal, les injustícies socials i el feminisme; La casa de la rumba de Sabor de Gràcia, un viatge entre la salsa, la rumba i la música d’arrel llatina amb temes propis i versions de grans hits de la mà d’un dels màxims exponents de la Rumba Catalana; Com l’estel que no hi és de Berta Giraut i Mireia Tejero, un espectacle que dona forma escènica al llibre de poemes Com l’estel que no hi és on la paraula i el so van de la mà; Cançons que acaben en fade-out de La Copla de Wisconsin, un concert teatralitzat convertit en una conferència performativa amb mirada feminista, ànima folklòrica i música en directe; Los Nuevos Fenómenos (estrena) d’Adri Romero Ignasi Taltavull, els creadors del podcast Aquí Estamos tocaran en directe per primera vegada els seus temes plens d’humor i ironia, que fan una lectura crítica del que implica viure a la nostra societat; The Crab Apples, la banda barcelonina de Carla GimenoLaia Martí i Laia Alsina, torna als Terrats amb la seva proposta musical que està a mig camí entre el rock, la música atmosfèrica i el pop i Cris Bru en concertel projecte musical de pop-R&B català que ens presentarà els seus temes valents i actuals la Nit del Piromusical.

En el terreny de les arts escèniques, a l’11a edició s’hi podrà veure Pongo (on air) de Judit Martín i Alba Florejachs, un espectacle d’improvisació que té com a punt de partida els “pongos” que el públic portarà de casa seva, objectes de gust i utilitat dubtosa, presents a totes les llars i que amaguen centenars d’històries i anècdotes; Somni sota la finestra de la companyia La Dansívora, un espectacle de dansa familiar que ens parla de la soledat entre la gent gran; Les paraules dels altres (estrena) de Roger Torns, un monòleg que reflexiona sobre el pes del patriarcat i la necessitat que tenen molts homes de trencar amb els rols que els han mantingut en el privilegi; L’últim Sòcrates de Francesc Cerro-Ferran amb Joan Carreras, una lectura dramatitzada sobre la crònica teatral del judici a mort del filòsof Sòcrates; Her + Anatomia d’una banyera, dos solos de dansa de la coreògrafa i ballarina Íria Llena, accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i persones sordes, que es complementaran amb un tast de vins de la mà de DO Catalunya; CRY6 d’Ariadna Peya Camilo Mejía, un espectacle de dansa sorgit de la residència artística que Ariadna Peya va fer a Amsterdam en el marc de l’ECRN; Muero porque no muero (la vida doble de Santa Teresa) de Paco Bezerra, Marc Rosich i Roberto G. Alonso, una lectura dramatitzada que contempla de manera crítica les actituds hipòcrites (masclistes, classistes, xenòfobes i homofòbiques) que trobem dins de la nostra societat i Pulmón Verde (estrena) d’Eva Vila Eduardo G. Santiesteban, una peça de teatre immersiu basada en textos de Txèkhov i Ibsen, un diàleg entre teatre i cinema que ens farà reflexionar sobre què vol dir apostar per la sostenibilitat en la ciutat del present. 
Els espectacles L’últim Sòcrates i Cançons que acaben en fade-out comptaran amb col·loquis postfunció a càrrec de TR3SC. La comunitat de joves prescriptors Nova Veudinamitzarà una activitat després de CRY6.

Un projecte compromès
Coincidències parteix de la idea que el vincle entre la cultura, la ciutadania i les polítiques urbanes és imprescindible per plantejar un model de desenvolupament sostenible per a les ciutats. Amb aquesta visió, des de Coincidències es treballa, a través de diferents projectes i iniciatives, per fer un festival inclusiu, divers i sostenible.

En l’àmbit del sector educatiu s’ha portat a terme un programa amb l’Institut-Escola Eixample perquè l’alumnat redescobreixi el terrat del centre i guanyi la capacitat d’incidir-hi. Amb aquesta iniciativa es pretén remodelar el terrat i repensar-ne els usos, convertint-lo en un element generador de comunitat.

En el terreny social, també s’ha iniciat una col·laboració amb la Fundació Joia, entitat del tercer sector encarregada de la promoció de la salut mental, a través de la creació d’un programa de formació en creació i gestió cultural per a joves de Sant Martí i el Poblenou. Al final del programa, el treball realitzat pels joves participants convergirà en la creació del seu propi esdeveniment cultural.

Finalment, enguany s’ha volgut donar un impuls a la sostenibilitat amb la fita de convertir-se en un festival plàstic zero. El canvi més significatiu serà el nou model de servir les begudes, que per a aquesta 11a edició, se serviran en vasos reutilitzables.

La imatge de l’11a edició 
La imatge d’enguany és el resultat de la primera convocatòria oberta per a la creació del cartell de la nova temporada del festival, dirigida a joves talents del món del disseny i de les arts plàstiques que l’equip de Coincidències (entitat gestora del festival) va publicar a principis de gener.
La il·lustració escollida, obra de l’estudiant de disseny gràfic Yasmina Aarab, evoca un temps ençà en què els terrats eren espais de comunitat i de vida, llocs per a l’esbarjo, per dur-hi a terme feines domèstiques i per trobar-se amb els veïns i les veïnes. Aquesta proposta gràfica té una gran consonància amb la visió del festival, que vol recuperar aquests espais amenaçats pels nous models de vida, cada cop més individualistes, i redefinir-los a partir de nous usos artístics.

10 anys de Terrats en Cultura
Aquest 2023 se celebren deu anys des que l’associació Coincidències va donar el tret de sortida a la primera edició de Terrats en Cultura, que s’ha consolidat com una cita ineludible per als amants de la cultura més genuïna, sense cues ni grans artificis, de mesura humana i compromesa amb l’entorn. Fa una dècada que aquest festival porta esdeveniments escènics efímers als terrats, uns espais normalment inaccessibles, i proposa al públic una manera diferent de viure la ciutat, des de les altures. 

Terrats en Cultura
Terrats en Cultura és un cicle d’arts escèniques i música impulsat per l’associació cultural Coincidències. El projecte, nascut l’any 2013, té com a objectiu reivindicar l’ús dels terrats, espais característics de l’arquitectura mediterrània, que actualment estan quedant en desús i orfes de sentit. A través d’una programació cultural itinerant als terrats de la ciutat, el festival recupera aquests espais i, alhora, aposta per un model d’urbanisme més sostenible.

Coincidències
Coincidències és una associació cultural sense ànim de lucre que treballa en el sector de les arts escèniques, la democratització cultural i la creació de nous públics des de l’any 2013. Nascuda a Barcelona, l’associació té com a principal objectiu recuperar, a través d’accions culturals, espais urbans de socialització, com ara els terrats d’edificis públics i privats. L’entitat és creadora del festival Terrats en Cultura. També és un dels membres fundadors del col·lectiu European Creative Rooftop Network (ECRN), una xarxa que reuneix diferents projectes socials, culturals, urbans i mediambientals que tenen els terrats de les ciutats europees com a elements vertebradors de la seva activitat.