TONI JODAR Una conferència ballada (del 27 al 29 de maig a les 20:30) Mercat de les Flors

TONI JODAR_Pau Ros2TONI JODAR 
Una conferència ballada
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Del 27 al 29 de maig a les 20:30 h (dg 18 h)
Sala PB. Preu 10 €
  
 
 
UNA CONFERÈNCIA BALLADA
TENDÈNCIES D’ARA
 
Toni Jodar explora les tendències actuals de la dansa i el moviment en la nova proposta d’Explica Dansa.
 
Toni Jodar explicarà amb el seu propi cos què ha passat després de Pina Bausch.

 
Explica Dansa tanca la temporada de públics del Mercat de les Flors.
Divendres 27 de maig: sessió de cloenda del Taller d’espectadors i estrena
Dissabte 28 i diumenge 29 de maig: sessions obertes al públic: preu 10€
 
Explica Dansa és un projecte especialitzat en la formació i creació de públics la missió del qual és professionalitzar les activitats per a espectadors. Una conferència ballada es proposa respondre la pregunta del públic: “I després de Pina, què?” com a continuació de la peça originària Toni Jodar Explica, Dansa Moderna i Contemporània.
  
 
 
 
EL DECÀLEG D’EXPLICA DANSA
 
1. És un projecte especialitzat en la formació i la creació de públics. La seva missió és professionalitzar les activitats per a espectadors.
 
2. Transmet valors distintius de la dansa: educatius, socials i emocionals.
 
3. Té una vocació de transformació a través de l’art i els elements propis de la dansa: espai, temps i cos.
 
4. Ofereix eines i claus de lectura per ser “millor públic”, poder reflexionar i convidar al debat sobre dansa.
 
5. Té format de “performance pedagògica”, està entre la conferència i l’espectacle.
 
6. Fa la funció de mediació entre la dansa i el públic.
 
7. Personalitza els encàrrecs. Crea propostes flexibles per poder actuar en format escènic (teatres, auditoris, sales polivalents) o informal (escoles, instituts, universitats, biblioteques, museus, etc.).
 
8. És un projecte co dirigit per un ballarí, Toni Jodar, i una gestora artística, Beatriu Daniel. En Toni Jodar com a sènior, actua com explicador de dansa, per tant, continua en escena compartint la seva experiència.
 
9. És un projecte amb prop de 15 anys de trajectòria però en evolució, amb la voluntat de desenvolupar-se segons les necessitats dels diversos públics. Se seguirà internacionalitzant el projecte.
 
10. Es dirigeix a un públic transversal, tot i que pot adaptar les seves propostes per a públics específics. El 2015 es va tancar amb un total de 17.000 espectadors que se’ls va introduir a la dansa.
 
  
 
 
UNA MICA D’HISTÒRIA
Explica Dansa és un projecte amb un llarg recorregut creat i liderat per BdDANSA.
 
BdDANSA és una organització conduïda per professionals amb més de 30 anys d’experiència en l’àmbit de la dansa i les arts escèniques, BEATRIU DANIEL i TONI JODAR. El punt de partida de BdDANSA és el projecte Toni Jodar Explica la Dansa en 50’, Menció especial Premi d’ Arts Escèniques Ciutat de BCN el 2002 i premi de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya/ APDC’ 06, per continuar amb La dansa no fa por, Història de la dansa en moviment , Mitja hora abans de l’espectacle o Millor públic, per citar-ne alguns.
 
Després de prop de 15 anys treballant per a la creació i la formació de públics, Explica Dansa ha creat, en format performance pedagógica, continguts desenvolupats en diversos programes i aplicacions, tots ells orientats a apropar la dansa als espectadors. 
 
Els diferents programes s’han dut a terme en col·laboració amb equipaments i institucions culturals de referència, tant nacional com internacional: Sadler’s Wells Theater (Londres), Gira Xina (Xanghai, Beijing….), Circuït de Dansa de la
Red de Teatros de España, Xarxa de Biblioteques de Barcelona, així com Gran
Teatre del Liceu, Mercat de les Flors, Festival Sismògraf, la Caldera Centre de
Creació de Dansa i Arts Escèniques, L’Estruch Fàbrica de Creació de les Arts en Viu, Mataró Cultura, Teatre Granollers.
 
 
UNA PERFORMANCE PEDAGÒGICA
Una Conferència Ballada. Tendències d’ara és un pas més d’EXPLICA DANSA, una NOVA versió per explicar aquest art des de la paraula, el moviment, les imatges i l’experiència professional. 
 
Després d’un llarg recorregut, hem comprovat la necessitat de l’espectador de conèixer referents històrics i tècnics del moviment, claus de lectura que EXPLICA DANSA facilita. Durant aquests prop de 15 anys, hem utilitzat principalment la «performance-pedagògica» per arribar al públic.
 
A la nostra peça originària, Dansa Moderna i Contemporània, els continguts són els llenguatges modern i contemporani (S. XX a Amèrica i Europa). El públic de Dansa Moderna i Contemporània ens ha preguntat: I després de Pina, què passa?
 
D’aquí que, amb el suport del Mercat de les Flors, ens hem apropat a les tendències de la dansa d’avui que ha permès la creació d’Una Conferència Ballada.
 
 
 
 
 
 
 
CONTINGUTS
 
Parlar de la Dansa Actual és parlar de:
• Tendències estètiques
• Idees i pensaments que la influencien
• Ecosistemes socials, esdeveniments històrics i girs polítics
• El canvi de paradigma com a objectiu i nova realitat
• Percepció transversal, alhora que compartida i comunitària
 
 
UNA CONFERÈNCIA BALLADA. 
TENDÈNCIES D’ARA a través de 7 temes:
 
1· El contacte amb les arts plàstiques
2· La hibridació
3· La nuesa
4· La democratització del cos
5· L’humor
6· La revisió de territoris i d’històries
7· El gust pel moviment
 
 
Fitxa artística
 
Guió Helena Tornero i Toni Jodar
Dramatúrgia Helena Tornero
Suport posada en escena i imatge Alex Serrano i Jordi Soler
Investigació i elaboració de continguts Bàrbara Raubert i Toni Jodar
Suport a la gestió i coordinació Marta Domènech
Equip Comunicació Pol Angusto (imatge), Gerard Ramon (web i xarxes socials) i Sara Peralta (premsa i RRPP) Management internacional Àlex Pujol / Tinglado Producció executiva Beatriu Daniel
Coproducció Mercat de les Flors
Amb el suport Cultura Ajuntament de Mataró,  Sismògraf Olot, L’ Estruch de Sabadell
Amb la col·laboració L’Animal a l’ Esquena,  Graner fàbrica de creació, Centre National Danse París, Art-Club Shanghai, La Caldera, centre creació de dansa, Paso a dos, Fabra i Coats fàbrica de creació, Red A Cielo Abierto
 

 
 
L’EQUIP
 
Toni Jodar
 
Performer, ballarí i coreògraf. Ha treballat amb artistes molt diversos: Cesc Gelabert,
Albert Vidal, Carles Santos, Jerome Savary, Magda Puyo, Marta Carrasco, Joan Baixas,
Jordi Sabatés, Angels Margarit, Juan Carlos García, Dagoll Dagom, Comediants i La Fura. Codirector i intèrpret del projecte, actualmente vigent, BdDANSA /Explica Dansa, (2002) per a la creació i formació de públics, programa que ofereix al Mercat de les Flors, i en diversos teatres de Catalunya i de l’Estat Espanyol. Presenta Modern dancer Speak! al Sadler’s Wells de Londres (2012 i 14) i a diverses ciutats de Xina
(2013 i 14). Continua com assistent de coreografia de la companyia de dansa GelabertAzzopardi, puntualment també col·labora amb Carles Santos.
 
Beatriu Daniel i Ferrer
 
Llicenciada en Filosofia i Lletres / Història de l’Art per la UAB. Es forma com a productora i gestora cultural, i amplia coneixements a jornades sobre acompanyament emocional. Especialista en dansa amb experiència en altres àmbits artístics (arts escèniques i plàstiques, cine i TV). Cofundadora de la revista Danza-79, gestoraproductora de la companyia de dansa Gelabert-Azzopardi, així com del projecte IT Dansa. Gerent de La Caldera, centre de creació de dansa (2005-12). Codirectora del projecte, actualment vigent, BdDANSA / Explica Dansa (2002) per a la creació i formació de públics. 
 
Coordinadora adjunta del Pla Nacional de Valors / Àmbit Cultura – Departament Benestar Social- Generalitat de Catalunya (2012-16).
www.explicadansa.com
 
 
 
 
 
 
Per a la creació d’Una Conferència Ballada Explica Dansa ha comptat amb la col·laboració de:
 
Helena Tornero
Llicenciada en direcció i dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona i Diplomada en turisme per la UdG. En teatre ha escrit El Vals de la Garrafa (Premi Joan Santamaria 2002), Les Madames (Artenbrut, 2003), Submergir-se en l’aigua (Premi
SGAE 2007), Suplicants (Temporada Alta 2008), De música i d’homes (Tantarantana
2009), Apatxes (Premi de Teatre 14 d’Abril 2009), De-sideris (2010), Your’e pretty and
I’m drunk (Teatre Lliure 2011), Mein Kapital (2012), Sots l’ombra d’un bell arbre
(Portugal 2012), Ahir (Theatre Uncut, Londres 2012), No parlis amb estranys (fragments de memoria) (TNC 2013), Búnquer (Grec 2013), Love & fascism (Festival de Teatre d’Istambul 2014). Traductora de textos diversos i professora de teoria del teatre. 
 
 
 
 
Àlex Serrano Tarragó
Llicenciat en Disseny Industrial, postgraduat en Direcció d’empreses, màster en Comunicació Interactiva i llicenciat en Direcció Escènica. L’any 2000 funda l’empresa Tangent Audiovisual, proveïdora de serveis. El 2002 crea Areatangent, una plataforma de creació contemporània. El 2006 funda la Agrupación Señor Serrano, una estructura voluble de creació que li permet fer front a projectes més personals i multidisciplinars. Imparteix workshops i tallers amb regularitat. L’any 2011 va ser convidat a la Biennal de Venècia per donar el curs: Live vídeo for stage directors.
 
Bàrbara Raubert
Periodista i historiadora. Escriu sobre dansa en diferents revistes i el diari Avui / El Punt durant 10 anys. Actualment col·labora amb Time Out i és professor d’història de l’art a l’Institut del Teatre de Barcelona. A més, realitza treballs puntuals de documentació, premsa i vídeo. L’any 2012 va ser comissària, amb Joaquim Noguero, de l’exposició Arts del moviment – Dansa a Catalunya (1966-2012) al Centre d’Arts Santa Mònica.
 
 
 
****************************************
 
 
 
 
 
PARLEM DE DANSA. SEGUEIX-NOS
Twitter: @explicadansa
Facebook: https://www.facebook.com/Explica-Dansa-Explica-Danza-ExplainingDance
Vimeo: https://vimeo.com/164016822
 
 
  
 
 
 
 

www.mercatflors.cat