Tot el que podeu fer el cap de setmana de la Mercè

Tot el que podeu fer el cap de setmana de la Mercè

Ja està tot a punt per a les Festes de la Mercè, i perquè passeu el millor cap de setmana de l’any us fem algunes recomanacions sobre les activitats de la festa pel que fa a cultura popular i tradicional, la Mercè als barris i l’encant i la seducció de la cultura libanesa, que ens arriba a través de Beirut, la ciutat convidada.

18/09/2019 16:01 h

Ajuntament de Barcelona

Connecteu-vos al web del Cap de Setmana!

Les tradicions de la festa

Com mana la tradició, la festa major comença divendres a la tarda amb el pregó de la Mercè. Després és l’hora del repic de campanes, el seguici inaugural, el toc d’inici a la plaça de Sant Jaume (19.45 h) i la passejada de dracs i bèsties de foc.

Dissabte és un dia molt intens pel que fa als actes de cultura popular, amb el matí bastoner i la cercavila (11.00 h), danses històriques, el concert dels Cors de Clavé, la tabalada i el concert de la Tabalada (17.00 h). Després hi haurà dues de les activitats més concorregudes: el correfoc dels petits diables (18.30 h) i el Correfoc de la Mercè (a partir de les 20.30 h).

Diumenge comença amb les figures estàtiques i dinàmiques que dibuixen els Falcons de Barcelona i els Falcons de Vilanova. Al matí se celebra també el concurs de colles sardanistes i es fa una ballada de sardanes. A les 12.00 h, a la plaça de Sant Jaume, se celebra la Diada Castellera Històrica, en què els Castellers de Barcelona, que en són els amfitrions, actuaran acompanyats dels Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca.

Dilluns i dimarts, la tradició i la cultura popular continuaran amb força, amb la xambanga de gegants, les matinades de grallers, el seguici de la Mercè, els balls de l’Àliga i dels gegants de la ciutat i, el dia de la Mercè al migdia, la Diada Castellera, en què hi participen les set colles castelleres de la ciutat.

Espectacles i música als barris

La Mercè és també la festa dels barris i, per això, el cap de setmana ofereix un seguit d’activitats culturals i festives en espais més enllà del centre de la ciutat, com el parc de la Trinitat, la llera del Besòs, la plaça Major de Nou Barris i el Recinte Fabra i Coats.

Durant quatre dies, el parc de la Trinitat es transforma en un espai d’inspiració africana i s’hi poden trobar espectacles de dansa, circ, jocs i moltes propostes participatives. Dissabte al migdia l’escriptora originària del Benín Agnès Agboton recita narracions orals de contes africans acompanyada del músic Moussa Baba Traore. Durant tot el dia, hi haurà un taller de perruqueria africana.

De dissabte a dimarts, la companyia de Mali Nama explica a través de les titelles de fil el conte tradicional africà Le lièvre sauva les chèvres. D’entre les propostes del cap de setmana destaquen, entre altres, l’original estil musical qualificat com a afropop bambara, de Musbaba Traore, i l’espectacle de dansa Qui sommes nous?, de la companyia Tenane.

La festa major es pot viure intensament al barri del Bon Pastor. La llera del Besòs serà el 24 de setembre l’escenari d’una desena d’espectacles de circ que, coincidint amb el 25è aniversari de l’ONG Pallassos sense Fronteres, volen estendre els somriures com a estratègia per afrontar el conflicte. El nom dels escenaris és força significatiu: Escenari Sarajevo, Pont de Mitrovica, Espai Gaza, Llera Bekaa, Escenari Chatila, Tallers Tindouf.

Les activitats a la plaça Major de Nou Barris estan centrades en la música clàssica. Dissabte al vespre hi actua l’Orquesta i el Cor del Gran Teatre del Liceu i diumenge, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OCB). Dimarts l’Orquestra Simfònica del Vallès hi oferirà un concert. Des de divendres i fins diumenge, el Recinte Fabra i Coats és l’escenari del 24è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona d’Escacs.

Beirut i la cultura libanesa

Les Festes de la Mercè d’aquest any venen impregnades de l’aroma i l’empremta de Beirut, capital libanesa i ciutat profundament mediterrània. La Mercè Arts de Carrer, el festival d’arts escèniques, circ, dansa i teatre, ofereix al parc de la Ciutadella, amb el cicle “Nits de Beirut”, i al passeig de Lluís Companys mostres del talent de creadors i creadores provinents del Líban.

El ballarí Alexandre Paulikevitch qüestiona els estereotips de gènere a l’espectacle Mouhawla oula (First Try). També es pot veure l’espectacle de teatre Hishik Bishik Show, de la companyia que dirigeix un dels espais més emblemàtics de les nits de Beirut; Metro al Madina. En el camp de la música destaquen propostes com la del discjòquei Ziad Nawfal (Dance Music from the Arab World) i de l’artista Léa Lahoud, amb l’espectacle Transmashallah Habibi.

A l’avinguda de la Catedral, actua l’artista Tania Saleh, que presenta l’espectacle de cançó contemporània Beirut Windows. Per la seva banda, una ONG libanesa que col·labora amb Pallassos sense Fronteres interpreta al Castell de Montjuïc Clown me in: clown me a la platja, una proposta de circ alegre i plena de màgia. La Filmoteca de Catalunya dedica també un cicle a la cinematografia libanesa amb un seguit de pel·lícules que parlen de Beirut.

Consulteu tots els actes de les Festes de la Mercè 2019.