Tragèdia al call. Tàrrega 1348 ( 22 i 23 de març: portes obertes )

portada-web567-434

Tàrrega mostrarà el seu llegat jueu medieval en una sala permanent del Museu Comarcal de l’Urgell, Tragèdia al call — Tàrrega 1348

22 I 23 DE MARÇ: PORTES OBERTES

•L’espai expositiu recordarà la brutal matança de centenars de jueus a la capital de l’Urgell el juliol de 1348

•La sala mostra al visitant restes de la necròpoli medieval hebrea de la ciutat, excavada el 2007

•Aquest jaciment arqueològic, únic a Europa, és un testimoni excepcional de l’onada antijueva viscuda al Vell Continent durant el segle XIV

El Museu Comarcal de l’Urgell disposarà a partir del 19 de març d’una nova sala permanent que portarà per títol Tragèdia al Call – Tàrrega 1348 i exposarà el llegat històric del passat jueu de la ciutat, així com el seu patrimoni medieval. La inauguració oficial d’aquest nou espai expositiu serà el dimecres 19 de març a les 19 hores.

L’avalot contra els jueus registrat al call de Tàrrega el 1348 va generar centenars de víctimes mortals. Tragèdia al call – Tàrrega 1348 recorda aquest brutal esdeveniment del segle XIV mostrant les peces de la necròpoli medieval hebrea de Tàrrega, Les Roquetes, on es localitzaren víctimes de l’assalt durant les excavacions arqueològiques efectuades l’any 2007.

UN JACIMENT ÚNIC A EUROPA

El jaciment, únic a Europa, és testimoni singular de l’onada antijueva que assotà el continent durant els segles XIV i XV. La tensió social produïda pel context de crisi econòmica i confrontació religiosa va esclatar amb l’arribada de la pesta negra a Catalunya, i el juliol de 1348 es produeix l’assalt al call de Tàrrega, poc després del de Barcelona i de Cervera.

A Tàrrega es donen les circumstàncies, molt poc habituals, de tenir la constància arqueològica d’aquestes persecucions, conegudes per documentació escrita de l’Edat Mitjana, tant jueva com cristiana. La troballa excepcional el 2007 de sis fosses comunes on estaven enterrats una setantena de víctimes de l’assalt ha permès corroborar arqueològicament la seva magnitud i precisar moltes dades fins ara desconegudes Les marques de violència als ossos i l’estudi antropològic de les restes mostren que tota la població hi és representada (des de nounats i nadons de sis mesos a dones i homes adults), fets que denoten un atac amb la voluntat d’acabar amb tota la població del call.

L’Ajuntament de Tàrrega vol convertir la sala en un atractiu cultural i turístic amb vocació internacional, i a la vegada en un pol de referència sobre la interpretació de conflictes ètnics i religiosos. El consistori també senyalitzarà els principals indrets del seu passat jueu i els integrarà a les rutes guiades que Tàrrega ofereix als visitants. La senyalització es farà gràcies a una subvenció de 2.500 euros de l’Institut d’Estudis Ilerdencs destinada a plafons informatius situats a la necròpolis de Les Roquetes, al barri del Maset, i a quatre punts a l’antic call: les voltes del carrer de La Vilanova, l’entrada al carrer de l’Estudi (el carrer principal del call), la plaça de la Palla (on hi hauria la sinagoga nova) i el Forn dels Jueus (on la comunitat coïa el seu pa).

L’ESPAI EXPOSITIU

El nou espai expositiu, de 150 m², ha suposat una inversió de 200.000 euros aportats íntegrament pel Ministeri de Cultura a través de la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals. El contingut de la sala inclourà les troballes exhumades a Les Roquetes, així com tresors escultòrics de l’època que permetran contextualitzar la vila medieval, en especial els cinc apòstols gòtics de Tàrrega que per primera vegada s’exposaran en un marc museístic.

Tragèdia al call · Tàrrega 1348 s’ubica a la planta baixa del Museu Comarcal de l’Urgell, a l’antiga Sala dels Arcs. El visitant accedirà primer a una galeria que proporcionarà una panoràmica sobre la Tàrrega medieval i les tensions socials, econòmiques i religioses del moment. Aquí és on es mostren escultures de gran valor, com els apòstols de l’antiga església romànico-gòtica; la creu de terme i el seu capitell recentment restaurat; la marededéu gòtica procedent de l’Església de Santa Maria de l’Alba (cedida pel Bisbat de Solsona); i una predel·la del desaparegut monestir dels Framenors (cedida per la família Serés).

El recorregut evoca tot seguit la vida quotidiana de la comunitat jueva de Tàrrega, fortament colpejada el 1348. Plafons, audiovisuals i efectes sonors endinsaran el públic en aquell episodi junt amb objectes quotidians de la vida al call com plats, olles, llànties o monedes, recuperats en diverses campanyes arqueològiques al carrer de La Font. L’itinerari condueix després a les peces més significatives localitzades a la necròpolis, com anells, braçalets, collarets, agulles, gerretes i altres abaloris. No faltaran referències a l’escriptor targarí Moixé Natan, un dels literats sefardites més rellevants.

Museu Comarcal de l’Urgell

Carrer Major, 11
25300 TÀRREGA


 Tel. 973 31 29 60

Entrada general: 5,00 €
Horari: de dilluns a divendres de 12 a 14 h. Dissabtes de 12 a 14 i de 18 a 21 h. Diumenges i festius de 12 a 14 h.
22 i 23 de març: portes obertes

http://www.museutarrega.com