TV3 i CATALUNYA RÀDIO // Inauguració del DocsBarcelona 2020 a TV3, al “Sense ficció”, amb l’estrena de «Letter from Masanjia»

Inauguració del DocsBarcelona 2020 a TV3, al “Sense ficció”, ambl’estrena de «Letter from Masanjia» 

El Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona aposta per una edició online, amb TV3 i Catalunya Ràdio com a mitjans oficials

Aquest any, el DocsBarcelona arriba a la 23a edició en unes circumstàncies excepcionals. Amb la incertesa de l’evolució de la Covid-19 que marca l’actualitat cultural, aposta per oferir un certamen online a la plataforma Filmin per garantir la sostenibilitat del projecte i el seu compromís amb el públic i la indústria, amb una oferta diversa i de qualitat. 

La inauguració del festival també serà una novetat: per primera vegada, el DocsBarcelona tindrà el tret de sortida al “Sense ficció” de TV3 amb l’estrena del documental «Letterfrom Masanjia», de Leon Lee. Serà el 19 de maig a la nit, amb la presentació del director de festival, Joan Gonzàlez, i la directora del “Sense ficció”, Montserrat Armengou.

TV3 i Catalunya Ràdio tornen a ser mitjans oficials del festival i participen en aquest esdeveniment anual, que se celebrarà del 19 al 31 de maig, amb la participació de 36 documentals de 22 països. Durant el certamen, s’estrenarà la coproducció de TV3 «La nova escola» i «Constel·lació Comelade», amb la participació de la cadena.

“Sense Ficció”, la pantalla que inaugura el festival, amb «Letter from Masanjia»

La 23a edició del DocsBarcelona, amb TV3 i Catalunya Ràdio com a mitjans oficials, oferirà la inauguració a tots els espectadors de TV3, el dimarts 19 de maig a la nit, en el marc del programa «Sense ficció«. 

El director de festival, Joan Gonzàlez, i Montserrat Armengou, directora del “Sense ficció”, presentaran aquesta edició excepcional del DocsBarcelona. I, a continuació, s’emetrà «Letter from Masanjia», del cineasta canadenc Leon Lee, que explora històries sobre la Xina contemporània prohibides dins de les fronteres xineses. En aquest documental, situat als Estats Units, Julie Keith i la seva família troben un missatge de socors amagat en una caixa de decoracions de Halloween «Made in China». La nota, desesperada, l’escrivia un pres polític xinès, a més de 5.000 quilòmetres de distància.

Les millors produccions documentals del món

El certamen, una cita indispensable per conèixer les millors produccions de documentals del món, mantindrà les seves seccions i activitats en una programació online a la plataforma Filmin, una finestra digital que li permetrà arribar a tot l’Estat. D’aquesta manera, amplia l’aposta per internet d’altres anys, en què una part del certamen ja s’oferia a Fimin, amb una mitjana de 9.000 espectadors.

El festival de cinema documental presenta una programació completa amb vint llargmetratges dirigits o codirigits per dones, una xifra que representa més de la meitat del total, i dinou òperes primes, que demostren la renovació constant en el mon del documental. A més, l’activitat professional hi serà present amb una porta online per continuar treballant per buscar finançament i desenvolupar nous projectes.

El palmarès del DocsBarcelona, amb una desena de guardons i reconeixements, es manté com en les últimes edicions. Entre els components del jurat de la secció oficial Panorama, amb una selecció dels documentals més rellevants de l’escena internacional, hi ha la periodista de TV3 Montse Armengou, directora del programa «Sense ficció». Pel que fa a l’espai DOC-U, dedicat al talent documental dels centres d’estudis superiors de Catalunya, forma part del jurat el periodista de Catalunya Ràdio Roger Carandell, director del programa «AdolescentsiCat»

Estrena mundial de «La nova escola»

El DocsBarcelona estrenarà el documental «La nova escola», dirigit per Ventura Durall i amb la coproducció de TV3, dins la secció oficial Latitud DocsBarcelona, que inclou els millors documentals de la Península Ibèrica i Amèrica Llatina. Serà el dijous 28 de maig a les 20.00 i estarà disponible durant 72 hores. 

El llargmetratge, coproduït per Nanouk Films i TV3, es planteja com haurien de ser l’escolarització, l’ensenyament i l’aprenentage en un món global i complex que canvia amb tanta rapidesa, una profunda reflexió que va propiciar una revolució educativa que va començar fa tres anys a l’Escola Nova 21. «La nova escola» segueix els primers passos d’aquest nou programa, basat en l’aparenentatge competencial, amb els seus impulsors, professionals del món educatiu i alumnes, que expliquen la necessitat de transformar el sistema educatiu.

Estrena mundial de «Constel·lació Comelade»

El festival projectarà el llargmetratge documental «Constel·lació Comelade», dirigit Luis Ortas Pau i amb la participació de TV3, fora de competició. Serà en una sessió especial el dissabte 23 de maig a les 20.00 i estarà disponible durant 72 hores. 

La pel·lícula explora l’art polièdric, avantguardista i sempre inquiet de Pascal Comelade, transgressor músic i artista visual de la Catalunya Nord, a través de converses amb ell i ambcreadors que hi col·laboren habitualment, com Miquel Barceló, Pau Riba i Enric Casasses. 

«Constel·lació Comelade» és una coproducció balear, catalana i francesa, amb les companyies Cinètica Produccions, IB3, 24 Images, France Télévisions, Les Films de la Boussole iMallerich Films Paco Poch amb la col·laboració de TV3 i el suport de l’Institut d’EstudisBaleàrics, Le Centre Nationale du Cinéma et l’Image Animée i l’Institut Català de les EmpresesCulturals (ICEC).  

«Em dic Violeta» també al DocsBarcelona

Aquest any, el DocsBarcelona recupera documentals estrenats en edicions anteriors, com «Em dic Violeta» que té participació de TV3.

«Em dic Violeta», de David Fernández de Castro i Marc Parramon, és un documental  sobre transsexualitat en la infantesa i preadolescència, que forma part de la secció DOC&TEENS. Es tracta de sessions per a públic adolescent només disponibles per a les escoles, que aquest any es dediquen a la construcció d’identitats en l’adolescència, a través de testimonis i mirades de moltsjoves. «Em dic Violeta», amb la participació de TV3, va rebre el Premi del Públic i l’AmnistiaInternacional Catalunya al Docs Barcelona 2019.

El DocsBarcelona 2020 a Catalunya Ràdio

Catalunya Ràdio, com cada any, participarà activament en el DocsBarcelona, amb el seguimentdel festival al llarg de la seva programació i amb algunes recomanacions especials. Com en el casd’Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee, del concurs “L’apocalipsi (El matí de Catalunya Ràdio)”, que es convertiran en prescriptores del Docs, presentaran algunes de les cintes i promouran el festival a les xarxes socials.

A més, iCat oferirà informació detallada de tota l’evolució del certamen, amb reportatges i un seguiment de la programació en diversos espais de l’emissora.