Vallter 2000 i Camprodon acolliran aquest abril la XIX edició de GastroPirineus 8 i 9 d’abril


L’estació de Vallter i Camprodon acolliran aquest abril la XIX edició de GastroPirineus
Les cuines de totes les comarques pirinenques es veuran representades amb joves cuiners com Víctor Torres, de Les Magnòlies*, o la veterania de xefs com Francesc Rovira, de la Fonda Xesc* Per primera vegada, les jornades de gastronomia i cuina dels Pirineus se celebraran en dues seus de la comarca del Ripollès


Els pròxims 8 i 9 d’abril torna GastroPirineus, les Jornades Professionals de Gastronomia i de la Cuina dels Pirineus. En la seva 9a edició, i per primera vegada en la seva història, el certamen se celebrarà en dues seus. Així doncs, les jornades s’inauguraran el dilluns en l’estació d’esquí Vallter 2000 (Setcases) i es clouran l’endemà en el restaurant Cal Marquès, de Camprodon. D’aquesta manera, es donarà protagonisme als dos municipis de la comarca del Ripollès. I es farà, com ja és habitual, portant a l’escenari de GastroPirineus la cuina de muntanya i de territori.Aquesta edició, a més, serà una de les més transversals, amb representació de totes les comarques del Pirineu i Pre-Pirineu. Així, a l’escenari de GastroPirineus 2024 es podrà veure en directe la creativitat i innovació de joves xefs com Víctor Torres, de Les Magnòlies* (Arbúcies) i Quirat* (Hotel Intercontinental de Barcelona), i  la veterania i la tradició de la mà de cuiners com Francesc Rovira, de la Fonda Xesc* (Gombrèn), que cuinarà de la mà d’Arròs Bayo. 

Reivindicant la cuina del territori

Però no seran els únics. Més d’una dotzena de professionals de la cuina reivindicaran la gastronomia del territori. I ho faran, com ja és habitual, amb sessions de cuina en directe i maridatges de vins i de productes del Pirineu, especialment de la comarca del Ripollès, i d’altres indrets de la geografia catalana. I és què, aquest esdeveniment, de caràcter anual i itinerant, té com a principal objectiu reunir a productors, enòlegs, sommeliers, ramaders, gastrònoms i, per descomptat, xefs d’arreu dels Pirineus, i de la resta de Catalunya, que representen l’amor i estima pel producte, la cuina i el territori. 

De fet, GastroPirineus és una trobada professional que vol donar veu i protagonisme també a xefs menys mediàtics, però amb llarga i/o contrastada trajectòria. Així, l’escenari de Vallter 2000 acollirà les sessions de cuina en directe de Jordi Vila, del restaurant Can Jepet, de Setcases; o la d’Albert Formentí, de La Glorieta, de la Seu d’Urgell, en una sessió patrocinada pel consell comarcal Alt Urgell i Cadí. La cuina i els sabors aranesos arribaran amb Marcos Pedarròs, del restaurant Er Occitan de Bossòst
i d’Alejandro Borja Pérez, del restaurant Eth Triton, d’Arties, en una sessió de la mà de Torisme Val d’Aran i el Gremi d’Ostaleria dera Val d’Aran. Mentre que el mar i muntanya el portarà a l’alta muntanya en Quim Casellas, de Casamar (Llafranc). Per la seva banda, en Jordi Àvila oferirà una dinàmica sessió per a mostrar les grans -i inèdites- possibilitats culinàries dels productes del segell Girona Excel·lent. 

La primera jornada es tancarà amb un sopar a l’Hotel La Coma (Setcases). Un àpat amb Producte del Ripollès i maridat amb vins i caves de Raventós i Blanc, que anirà càrrec dels xefs de l’Hotel La Coma, Jordi Vila (Can Jepet), i François Will (La Chaumière), i els joves estudiants de l’aula Hostaleria del Ripollès. 
La segona jornada se celebrarà al Restaurant Cal Marquès de Camprodon. Una jornada que obrirà “La cuina transfronterera de muntanya” d’Albert Boronat (Llívia), i que comptarà també amb la sessió de cuina de François Will, de La Chaumière (FontRomeu-Odeillo-Via). Serà una jornada on els grans protagonistes, però, seran els productes de la terra i la cuina tradicional. Així, Inés Quintana, del restaurant Cal Jou, de Conques (Pallars Jussà), oferirà una sessió titulada “Cuina de padrines amb forn de llenya». Mentre que els joves de l’Aula Hostaleria del Ripollès i l’Institut Abat Oliba portaran els Productes del Ripollès a l’escenari en la sessió “Productes i territori”. 

En GastroPirineus, a més, també es parlarà del que representa que Catalunya hagi estat designada Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Serà Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, l’encarregat, dilluns, de fer un repàs d’allò que representa aquesta distinció pel territori, la cuina i el turisme enogastronòmic. 

La cloenda del certamen, com és habitual, posarà la cirereta a dues jornades de cuina en directe i productes de la terra, i serà amb un dinar a Cal Marquès de la mà del seu xef, Jordi Guitart, i d’Albert Boronat


Ingredients i protagonistes imprescindibles 

Un any més, les jornades comptaran amb “ingredients convidats”, que fan possible les sessions de cuina, en forma de patrocini i espònsors. Així, per exemple, els xefs podran cuinar amb l’oli de la DOP Oli Terra Alta; amb Arròs Bayo; amb la mantega i formatges Cadí, amb cerveses d’Estrella Damm, i amb productes de Girona Excel·lent. També tindrà protagonisme el pa artesà de Panàtics, i els estris i maquinària de cuina de Castey, Josper i Rull. Especial protagonisme tindran enguany els productes de la zona, sota el segell Productes del Ripollès.   

I novament, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), principal patrocinador de GastroPirineus, juntament amb la Diputació de Girona, farà possible que l’esdeveniment se celebri en un dels indrets més espectaculars del Pirineu, l’estació de Vallter, que es troba al bell mig de cims que sobrepassen els 2.800 m d’altitud, en el municipi de Setcases (Ripollès). Amb la base situada a 2.000 m, és l’estació d’esquí més oriental dels Pirineus catalans. La seva ubicació privilegiada la converteix, a més, en una de les estacions més boniques de Catalunya, envoltada de paisatges d’una gran bellesa, al bell mig del circ d’origen glacial de Morens-Ull de Ter, dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Nou anys mantenint viva la cuina dels Pirineus 

GastroPirineus va néixer el 2016 de la mà de GastroEvents, amb l’objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de les zones de muntanya, i per posar amb valor la cuina tradicional i autòctona dels Pirineus, elaborada amb productes de cadascuna de les seves comarques, així com per a posar en valor a les cuineres i cuiners que mantenen aquest patrimoni gastronòmic que aporta identitat al territori. Des del seu inici es va plantejar com una trobada professional itinerant, per la qual cosa, any rere any recorre les diverses comarques dels Pirineus apropant-se al públic de cada indret i facilitant així la participació de professionals i de públic aficionat.
 
La primera edició es va estrenar el 2016 a la Seu d’Urgell. L’any següent es va traslladar a Alp i a Puigcerdà. Berga va ser la seu de la tercera edició, i va arribar a la Vall de Núria per celebrar la quarta edició. Els anys 2020 i 2021, tot i celebrar-se sense públic, les jornades es van retransmetre en directe des de Puigcerdà. El 2022 es va tornar a la presencialitat a la Vall de Núria, i el 2023 es va celebrar a l’estació de Port Ainé 2000. 

NOTA: Les jornades es podran veure en directe via streaming des del canal de Youtube de GastroEvents Online.