Vida i obra de Pertegaz al FESTIMATGE 2024 del 13 d’abril al 12 de maig

Vida i obra de Pertegaz al FESTIMATGE 2024 

El 19è FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella 2024 enceta els seus darrers preparatius per omplir la ciutat de fotografia i cinema del 13 d’abril al 12 de maig. 

El Trofeu Torretes de Curtmetratges pren el protagonisme celebrant el seu 30è Aniversari i per fer-ho estrena una producció local titulada “Towers”, que recrea la Guerra Civil.

Una exposició sobre Manuel Pertegaz omple la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell amb fotografies de la seva vida i les seves creacions, que van vestir a dones de tot el món.

La dinovena edició del FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella duu a terme els seus darrers preparatius per omplir, un any més, el municipi maresmenc de cinema i fotografia del 13 d’abril al 12 de maig. La Sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell, la Sala de les columnes de la Fàbrica Llobet, l’Auditori de Can Saleta, la Biblioteca Serra i Moret, els aparadors de les botigues… tots aquests espais acolliran en breu les imatges fotogràfiques o de vídeo que el FESTIMATGE vol mostrar, enguany, als seus visitants. 

Des de la secció de fotografia, s’han preparat 23 exposicions, que inclouen més de 1000 fotografies, que es poden visitar per lliure o en les visites guiades que s’ofereixen gratuïtament tots els diumenges; la projecció d’un documental sobre fotografiaque s’emet de manera rotativa a la mateixa sala d’exposicions; cinc tallers on explorar diferents aspectes fotogràfics; i la novetat és la celebració d’un Mercat i intercanvi de fotografia el diumenge 28 d’abril.

L’exposició principal d’enguany, que s’exposa a l’Ajuntament vell, porta per títol Pertegaz” i presenta l’obra produïda al voltant de la figura de Manuel Pertegaz (1918-2014), tant aspectes de la seva obra com a creador d’alta costura com aspectes de la seva vida personal. S’hi exhibeixen fotografies publicades i àmpliament conegudes de vestits dissenyats per ell, així com imatges inèdites pertanyents a la seva col·lecció personal. Manuel Pertegaz va ser el modista que va aconseguir que la dona fos, segons les seves pròpies paraules, “una dona cigne, fràgil i majestuosa alhora”. El FESTIMATGE li ha volgut rendir homenatge amb aquesta exposició. 

El certamen de fotografia compta també amb la celebració del 48è Trofeu Torretes de Fotografia, que enguany ha rebut a concurs 1568 fotografies, de 140 fotògrafs de 25 països diferents, i que ha guanyat l’italià Maurizio Trifilidis. Totes les fotos premiades, així com la resta de les exposicions, es poden visitar a la Fàbrica Llobet-Guri o gaudir-les projectades durant l’acte de cloenda o a la web del FESTIMATGE

Una de les activitats més emblemàtiques del FESTIMATGE és la celebració de la Trobada Internacional de Cinema 9,5mm, que enguany celebra la seva 51 edició. La importància d’aquesta trobada no rau tant en la quantitat de públic que rep, sinó en el fet que és de les poques que queden arreu del món. La trobada inclou una Mostra de Cinema 9,5mm on es poden visionar films realitzats pels participants a la Trobada i projectats en format original 9,5mm; una xerrada de la Filmoteca de Catalunya presentant documents emblemàtics de cinema recuperat; i l’activitat estrella que és la celebració del Mercat del Col·leccionista de Cinema on comprar peces i màquines antigues, així com films o cartells.


L’estrena de “Towers” commemora el 30è Aniversari del Premi Torretes de Curtmetratges  
Pel que fa a la secció de curtmetratges, enguany se celebra el 30è Aniversari del certamen i per celebrar-ho, Foto-Film Calella ha creat un curtmetratge titulat “Towers” sobre la Guerra Civil espanyola, dirigit per Josep Maria Colomer i interpretat per actors i figurants de Calella.

Gairebé sempre, quan sentim parlar de “Memòria Històrica”, ens imaginem grans i importants esdeveniments de la Guerra Civil espanyola, oblidant que les petites històries locals també en formen part… A través de fotografies, escrits documentats i tot jugant entre realitat i ficció, Foto-Film Calella ha elaborat una història de relació i amistat en temps de guerra… Edimburg, Barcelona, Calella, soldats de la República, brigadistes i gent de casa nostra són els principals protagonistes de la pel·lícula “Towers”, un film rodat en els escenaris originals del Far i les Torretes, i que serveix per commemorar el 30è Aniversari del Trofeu Torretes de Curtmetratges. L’estrena tindrà lloc el dissabte 20 d’abril a la Fàbrica Llobet-Guri.

La programació d’activitats inclou també la projecció a l’Auditori de Can Saleta de gairebé 90 curtmetratges seleccionats al 30è Trofeu Torretes de Curtmetratges, al qual s’han presentat enguany 670 treballsEl català Iván Morales ha estat el guanyador del Trofeu d’Honor amb el seu curt “Sushi”.

El FESTIMATGE, únic al món

El Festival de la Imatge de Calella és l’únic festival de tot el món que reuneix cinema i fotografia en un mateix festival, i amb una durada tan extensa, tot un mes d’activitats relacionades amb la imatge.

Reuneix tres certàmens que, originàriament, se celebraven per separat: La Trobada Internacional de Cinema 9,5 mm, única a Espanya i de les poques que queden arreu del món, que aquest any arriba a la seva 51a edició; el Trofeu Torretes de Fotografia, que se celebra des de fa 48 anys i que és reconegut per la Federació Internacional de Fotografia, la qual cosa demostra el seu prestigi; i, el més jove de tots, el Trofeu Torretes de Curtmetratgesque celebra el seu 30è Aniversari.

Enguany, el FESTIMATGE 2024 celebra la dinovena edició des que els tres certàmens s’ajuntaren per fer un gran festival. El FESTIMATGE és un projecte ambiciós, fet amb el caliu que un grup d’amants de la fotografia i el cinema, com són els aficionats de Foto-Film Calella, posen en el festival. 

Per a més informació:  www.festimatge.org/ca
Programa complert del FESTIMATGE: https://www.festimatge.org/programa/
#festimatge2024
@festimatgecalella
www.facebook.com/festimatge