Vuit corals catalanes participen al I Cicle de Gospel i Espirituals de Catalunya al MEAM (la programació inclou un concert cada dijous de gener a març)

Vuit corals catalanes participen al I Cicle de Gospel i Espirituals de Catalunya al MEAM

cartell-gosepl-i-espirituals-al-meam252-520

La programació inclou un concert cada dijous de gener a març

És la primera vegada que un museu promou un cicle d’aquestes característiques

A més del concert, el públic podrà gaudir de l’exposició “Una passejada per l’obra de Josep Llimona” i d’una copa de cava

Aquest proper mes de gener comença al Museu Europeu d’Art Contemporani (MEAM) el I Cicle de Gospel i Espirituals de Catalunya. La programació inclou vuit corals catalanes, Sedeta Gospel Singers, Tretze Veus, Blaikorus, Gospel Sons, Gospel Joy, Més Gospel, Grup Vocal Zetzània i Edwin Seerutton’s Ensemble, que oferiran les seves actuacions al mateix museu on, actualment i fins el mes de març, hi ha exposada la mostra Una passejada per l’obra de Josep Llimona.

PROGRAMACIÓ DEL I CICLE DE GOSPEL I ESPIRITUALS DE CATALUNYA

Dijous 8 gener, 20,30 h – SEDETA GOSPEL SINGERS.

Directora: Anna Ruggiero

Sedeta Gospel Singers és una coral que neix a la tardor del 2007, de la mà d’Anna Ruggiero, la seva directora. Anna, nascuda a Boston i resident a Barcelona des de fa més de 30 anys, té una àmplia i reconeguda experiència en Gospel i Jazz. Els components de la coral provenen dels diferents tallers que imparteix a Barcelona i Alella. Assagen a la sala d’Actes del Centre Cívic La Sedeta, d’aquí deriva el nom de la coral. Aquest any 2014 és el 6è aniversari de la seva primera actuació. Des de llavors s’han realitzat més de 115 concerts, editant el primer disc A Taste of Gospel al setembre de 2010.

Dijous 15 gener, 20,30 h – TRETZE VEUS / BLAIKORUS

Director: Joan Codina Vila. Pianista: Marta Obradors

TRETZE VEUS

Tretze Veus és la coral jove de l’Escola Municipal de Musica Blai Net. Aquesta coral ofereix una oportunitat a joves a partir de 14 anys, tant si són alumnes de l’escola de música com si no ho són, hagin tingut alguna experiència o sigui el seu primer contacte amb el món de la música, de poder conèixer i gaudir de la pràctica vocal en grup. Amb un repertori variat i molt pedagògic, els cantants es formen i descobreixen un ampli ventall de cançons, integrant-se en ocasions amb el cor d’adults Blaikorus

BLAIKORUS

Blaikorus és la coral d’adults de l’Escola Municipal de Musica Blai Net. Gairebé sense pretendre-ho aquest cor, format per veus femenines, intenta explorar diversos gèneres i repertori, sempre des d’una visió amena i pedagògica per d’aquesta manera apropar la pràctica del cant coral a tot tipus de públic que vulgui participar en aquesta experiència. Persones curioses i amb inquietuds, que sovint comparteixen també escenari amb els alumnes de l’escola, en una barreja de diverses generacions unides pel desig de gaudir i compartir l’experiència de viure la música des de dins.

Dijous 22 gener, 20,30 h – GOSPEL SONS

Directora: Georgina Blanch

Gospel Sons, el cor de Gospel sorgit sota l’auspici de la Casa de la Música de Mataró i dirigit per la incombustible Georgina Blanch, va començar el seu camí al març de 2005 i en poc temps s’ha convertit en un poderós atleta de llarg recorregut, participant en tot tipus d’actes, festivals, festes majors, celebracions solidàries, etc., Són un cor polivalent que pot actuar tant a l’aire lliure com en teatres, esglésies, auditoris… Distribuïts en 4 cordes de totes les edats (sopranos, contralts, tenors i baixos), sorprenen sempre amb cançons renovades i adaptades al seu propi estil, algunes d’elles interpretades per les veus solistes. Gospel Sons vibren i fan vibrar a l’espectador que gaudeix de la música. Per a qui li agradi ballar, aquest és el moment de fer-ho i deixar-se portar. Gaudeix i emociona’t amb ells!

Dijous 29 gener, 20,30 h – GOSPEL JOY

Director: Iván Sanmartín. Piano: Martí Ventura.

A finals de l’any 2000 naixia a la Garriga el cor «Gospel Joy La Garriga», un petit grup de persones que van començar a entrar en l’apassionant món del Gospel. Amb els anys, aquest petit grup ha anat creixent fins a tenir una trentena de cantants i tres músics. El projecte el va iniciar el pianista Moisès Martínez, músic que ja havia viscut el Gospel molt intensament, com a director musical d’una de les primeres formacions gospelianas, el cor Gospel Barcelona. Actualment el director de «Gospel Joy» és Ivan Sanmartín. Amb els anys, el cor s’ha convertit en un conjunt de persones d’allò més variat i divers (i de totes les edats), que han anat aprenent i transmetent al públic tota l’energia i el positivisme d’aquest estil musical, demostrant que són amants de la música espiritual afroamericana i fent vibrar aquells que els escolten fins a fer aixecar dels seients. En el seu repertori compten amb temes clàssics del bagatge de la música espiritual negra però també hi ha lloc per a composicions d’autors de Gospel més actuals com Kirk Franklin, Richard Smallwood, Emmanuel Djob o Keneth Paden. El cor «Gospel Joy La Garriga» ha publicat el seu primer disc titulat «Seasons of Joy», que van presentar al desembre de 2011 al Teatre Auditori de Granollers.

Dijous 5 febrer, 20,30 h. – MÉS GOSPEL

Directora: Carmen Avila Gorozpe.

Més Gospel és un cor format l’any 2012 amb cantants que provenen la majoria d’altres cors Gospel i altres que s’han anat incorporant després de la seva creació. Actualment el cor al complet consta d’uns 37 cantants i té un extens repertori compost principalment per música Gospel tot i que també ha incorporat alguns temes que, si bé no són pròpiament Gospel, si són cançons que arriben al fons de l’esperit. La directora Carme Àvila, natural de Mèxic D.F, formada en el cant líric, projecció escènica, interpretació i altres especialitats artístiques a la ciutat de Sofia, Rotterdam i Barcelona entre d’altres. Alterna la seva feina com a cantant solista amb el de professora de cant, músic terapeuta, direcció artística de teatre musical i direcció de corals de música Gospel, com en l’actualitat Mas Gospel i Mas Gospel Junior.

Dijous 12 Febrer, 20,30 h – SEDETA GOSPEL SINGERS

Directora: Anna Ruggiero

Dijous 19 febrer, 20,30 – GRUP VOCAL Zetzània

Director. Erwyn Seeruton

Fundat el 1993 i format per una vintena de cantants amb una sòlida experiència en el repertori del Gospel, els espirituals i altres estils afins com el jazz, el soul o el funk. Hi han participat en importants festivals com en les edicions VII i XVIII de la Mostra de Jazz de Sant Boi, el XVIII Festival de Jazz de Terrassa, la XI Fira de Música al Carrer de Vila-seca o el VII Festival Internacional Musiquem Lleida, sent també seleccionats per a participar en dues ocasions a l’Espai A. Així mateix tenen dos cds en el mercat «Negro Spirituals & Gospel» (2009) i «Gospel & Jazz» (2013 «. El Grup Vocal Zetzània gaudeixen totes les seves actuacions, transmetent al públic assistent als seus concerts tota l’entrega i empatia que generen en directe. El seu repertori està format per música eminentment d’arrel negra -Gospel, jazz, espirituals, soul i fins i tot funky- amb temes que van des del Gospel més tradicional fins a cançons de tall més actual, intenses, plenes d’harmonies, compactes, interpretades amb un estil propi i molt personal, forjat després de més de 20 anys de recorregut musical.

Dijous 26 febrer, 20,30 h – GOSPEL JOY

Director: Iván Sanmartín. Piano: Martí Ventura.

Dijous 5 Març, 20,30 h – Erwyn Seerutton’S ENSEMBLE

Erwyn Seerutton, doreccion, guitarra solista i veu solista. Susana Muñoz, veu. Gemma Castells, veu. Enric Puiggrós, veu. Salva Montell, veu.

Gospel & Jazz és una proposta per gaudir d’un concert que inclou i barreja aquests dos estils tan units en els seus orígens. Presenten un repertori on el clàssic i tradicional al costat del més actual i contemporani es donen la mà, gràcies a aquesta experimentada formació de quintet vocal liderada per Erwyn Seerutton.

Dijous 12 Març, 20,30 h – MÉS GOSPEL

Directora: Carmen Avila Gorozpe.

Dijous 19 Març, 20,30 – SEDETA GOSPEL SINGERS

Directora: Anna Ruggiero

Dijous 26 març 20,30 h – GOSPEL JOY

Director: Iván Sanmartín. Piano: Martí Ventura.

Els promotors del cicle

Vicente Zumel i Roser Blues són els promotors d’ El I Cicle de Gospel i Espirituals de Catalunya. Els dos estan al capdavant del programa de ràdio La Hora del Blues a ràdio Pica des de la seva creació el mes de novembre de 1981.

Vicente Zumel té una gran experiència en el món de la música i és un enamorat del gènere des dels 18 anys i des de llavors ha recopilat una col·lecció de més de 6.000 discs de blues i ha col·laborat com a periodista, crític i fotògraf en revistes nacional i internacionals del gènere. També ha participat en l’organització de diversos festivals internacionals de blues. Zumel sempre ha explotat al màxim la seva passió per el blues i el jazz i ha estat, tocant l’harmònica, un dels pioners en formar una banda de blues nacional, l’Harmonica Zumel Blues Band. L’any 2013 va ser guardonat amb el premi “Keeping he Blues Alive” que atorga The Blues Foundation de Memphis com a reconeixement a tota una vida dedicada al blues, convertint-se així en el primer espanyol en aconseguir el premi.

Roser Blues és la parella de Vicente Zumel i comparteix amb ell la passió i el coneixement sobre aquest gènere musical. Ha col·laborat també en l’organització de festivals de blues internacionals a Catalunya i, igual que el seu marit, també ha col·laborat amb diverses revistes musicals. Des de febrer de 2005 a març de 2008 va ser la fundadora i membre de la junta directiva de la Societat de Blues de Barcelona. Des de 2013 presenta també un programa de blues a Internet anomenat “Black Cat Blues” a Ràdio Tube Live. A més, des de fa quatre anys pertany a la junta directiva de la European Blues Union (EBU), una organització europea sense ànim de lucre creada per difondre i promocionar el blues a Europa.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

MEAM (Museu Europeu d’Art Modern)

[Barra de Ferro, 5. Barcelona]

De dimarts a diumenge de 10h a 20h.

Entrada per gaudir dels concerts que ofereix el cicle, l’exposició “Una passejada per l’obra de Josep Llimona” i una copa de cava: 14 euros