XXV Premis de la Crítica d’Arts Escèniques 3 d’abril al Teatre Romea



Actuació i guardons especials dels XXIV Premis de la Crítica

L’actor Jordi Vidal obrirà la gala amb una actuació musical amb un homenatge a Guillermina Motta.
El jurat de dansa entregarà dues mencions especials al Danseu Festival i a Enemigos Íntimos, festival d’arts escèniques i improvisació.

El 12 d’abril es presentarà el tercer curt de la col·lecció Maria José Ragué dedicat a les guanyadores de l’edició 2021 Q-Ars Teatre.
Continuen els preparatius per a la gala dels XXV Premis de la Crítica d’Arts Escèniques, que se celebrarà el dilluns 3 d’abril al Teatre Romea. Aquest any, l’actuació musical anirà a càrrec de l’actor Jordi Vidal, que l’any passat va guanyar el premi Actor de musical per l’espectacle Guillermotta.

El guardó honorífic Gonzalo Pérez de Olaguer d’aquesta edició serà per al traductor català Joan Sellent. La seva tasca és especialment important en el camp del teatre, amb més d’una cinquantena de traduccions de dramatúrgia anglesa que s’han representat a les principals sales de Catalunya. Shakespeare és l’autor que més ha traduït (Hamlet, Ricard II, Coriolà, El rei Lear, Nit de reis o El que vulgueu…) tot i que també ha traduït l’obra d’altres dramaturgs com Gareth Armstrong, Alan Bennett, Edward Bond, Tennessee Williams, Harold Pinter, David Mamet, Arthur Miller, Neil LaBute, Oscar Wilde o George Bernard Shaw. L’any 2006, Sellent va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció en Llengua Catalana per la versió de Panorama des del pont, d’Arthur Miller i, el 2008, el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona (2007-2008) per la traducció d’El rei Lear.
D’altra banda, el Premi Maria José Ragué, dedicat a contribucions feministes des de les arts escèniques, recaurà en aquesta quarta edició en el

Projecte artístic comunitari de l’Antic Teatre, impulsat per Marta Galan i Montserrat Iranzo. L’entitat treballa des de 2011 amb veïns i veïnes dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera de Barcelona amb la voluntat d’apostar per un model de centre social i cultural on l’arrelament a la comunitat territorial tingui un paper fonamental i vertebrador.  

El reconeixement anirà acompanyat d’un documental que continuarà la col·lecció Maria José Ragué, després d’Univers Vaca, curtmetratge sobre l’associació de creadores Projecte Vaca (2021), Descobrint NUS, la peça sobre NUS Cooperativa (2022) i La llum de Q-Ars, documental sobre la companyia Q-Ars Teatre que s’estrenarà el dimecres 12 d’abril a la seu de l’SGAE de Barcelona.

Aquest any, el premi a la Sala recaurà en la Trono de Tarragona, que capitaneja Joan Negrié i que enguany celebra el seu vintè aniversari. 
Pel que fa a les mencions especials, aquesta vegada n’hi haurà dues del jurat de dansa. La primera serà per al Danseu Festival, el festival internacional de dansa i arts del moviment en context rural que se celebra anualment a Les Piles, un municipi de només 200 habitants situat a la Conca de Barberà. La segona serà per Enemigos Íntimos, festival d’arts escèniques i improvisació, una proposta organitzada pel barceloní espai de creació Si Los Martes Fueran Viernes.

La llum de Q-Ars, presentació del curtmetratge

El dimecres 12 d’abril (19 h), la Fundació SGAE acollirà la presentació del tercer curtmetratge documental Maria José Ragué. En aquesta edició, l’audiovisual versa sobre la companyia Q-Ars Teatre (actualment dirigida per Anna Güell) i compta amb la direcció de Júlia Ruíz Quintana, guanyadora del Premi Joves Creadores de La Bonne 2020. Després de la projecció, es realitzarà un debat amb les protagonistes del reconeixement en què també intervindrà la dramaturga i directora Denise Duncan. L’assistència és gratuïta però cal apuntar-se en aquest enllaç

El curt se suma a Univers Vaca, estrenat el 2021, que reflectia la història de l’associació de creadores Projecte Vaca i a Descobrint NUS, que el 2022 parlava de l’entitat NUS Cooperativa. La idea és anar construint una col·lecció audiovisual que visualitzi el treball de les propostes condecorades amb el premi amb un equip artístic i tècnic eminentment femení.

 Recomana, organitzadora dels Premis de la Crítica d’Arts Escèniques

Els Premis de la Crítica –des del 2015 Premis de la Crítica d’Arts Escèniques– s’atorguen per donar suport i difondre l’excel·lència d’una de les manifestacions culturals més importants de Catalunya: les arts escèniques (teatre, dansa, arts de carrer, teatre familiar i espectacles que atreuen el públic jove).
 
Recomana, associació organitzadora dels Premis de la Crítica, va néixer el juny del 2013 com a plataforma virtual de crítics i crítiques a la pàgina web Recomana.cat. Un projecte professional d’acompanyament al públic, amb la voluntat de garantir-li més satisfacció en el consum cultural, que ofereix a l’usuari/ària un ampli ventall de crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, com també accions presencials relacionades amb determinats espectacles i festivals.
 
Més informació sobre els premis – premisdelacritica.recomana.cat