Arriba la 19a edició del festival Escena Poblenou apostant rotundament pel suport a la creació, les dones creadores i l’espai públic | 22-25 octubre


Arriba la 19a edició d’Escena Poblenou que aposta rotundament pel suport a la creació, les dones creadores i l’espai públic

Del 22 al 25 d’octubre el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou celebra la seva 19a edició. Dinou anys de resistència fent un festival d’arts escèniques contemporànies multidisciplinari, implicat amb la ciutat i amb la realitat social actual.

Escena Poblenou 2020 proposa una programació de 18 espectacles, 12 d’ells estrenes, i 3 tallers, travessada per tres eixos que formen part de l’ADN del festival: el suport a la creació, la forta presència de dones creadores i la reivindicació de l’espai públic. El festival estableix més de deu complicitats i col·laboracions entre festivals i espais escènics de Barcelona i Catalunya, dóna suport en la creació a 12 propostes escèniques i potencia la seva línia educativa i de treball amb joves, ja sigui a través de projectes de creació  o de tallers.

Escena Poblenou torna amb el compromís rotund de fer el festival defensant i apostant per una escena viva, presencial, propera i relacional. En paraules de la seva directora artística, Ada Vilaró: «Aquest any ens trobem contínuament preguntant-nos i qüestionant-nos les “noves” relacions entre les normatives i protocols i les llibertats d’estar, fer i ser amb relació a l’altre, a la comunitat, a l’espai públic, als teatres, a la cultura, al món. Més que mai desitgem i volem una escena on les arts en viu siguin la primera opció, perquè és necessari, en aquests temps d’incertesa, posar el cos, el cor i l’ànima per compartir-nos, per trobar-nos, retrobar-nos físicament amb l’altre«. ESCENA POBLENOU

Festival de Creació Contemporània


DEL 22 AL 25 D’OCTUBRE 

BARCELONA 
escenapoblenou


 Dones creadores

Un any més, Escena Poblenou fa una aposta molt forta per donar presència a grans dones creadores, arribant enguany a un 80% de programació dirigida per dones, que compartiran les seves mirades, creacions, inquietuds i llenguatges. 

El festival convida a sis dones tant interessants com compromeses a posar cos, veu, presència i pensament al projecte Dones: pell, cos i paraula. En aquest marc tres artistes creadores –Sílvia CapellNúria Güell i Lídia Pujol– compartiran la seva obra, cadascuna en diferents moments de creació, i tres dones també inspiradores que es mouen entre el periodisme, l’art i la filosofia –Neus Molina, Mireia Sallarés, Marina Garcés– seran les encarregades de posar les obres en relació i generar, durant o després de cada peça, pensament, preguntes i diàleg amb el públic. 

Sílvia Capell presentarà Homenajeestrena absoluta de circ contemporani amb perxa xinesa. Núria Güell mostrarà la peça La veu del poble, encarregada especialment a l’artista per Escena Poblenou i el Centre Cívic Can FelipaLídia Pujol oferirà, per la seva banda, una proposta escènica íntima en procés de creació, Conversando con Cecilia, a partir de les cançons i les lletres de la cantautora, en col·laboració amb la Sala Beckett.

Més enllà de Dones: pell, cos i paraula, la programació d’Escena Poblenou dóna espai i visibilitat a moltes altres propostes de dones creadores. Quatre dels espectacles inclosos al projecte Embrions estan dirigits per dones: Trilogia de Naxos, de la companyia Biguette Ballasco i dirigida per Brigitte VasalloCabaret Punk, de Maria StoyanovaFent Cua, de Joana Serra Forasté i Ursa Sekirnik; i Fruit estrany, de la Cia. Estampades.  

A més a més, Las Glorias ens portaran humor intel·ligent amb veu femenina a El show de Las Glorias i, dins del Festival Valentina per a públic familiar, la cia. Anna Roca estrenarà la peça Valentina Quàntica, on parla de científiques dones, i presentarà Somiacaixes. Els contes de l’Anna Roca.Suport a la creació

En aquests temps complicats i de forta incertesa, Escena Poblenou ha volgut apostar, més que mai, per estar al costat de creadors i creadores, acompanyant-los i donant suport a propostes en diverses fases de creació. El festival ha donat suport a 12 espectacles d’artistes molt potents i amb llenguatges molt propis i particulars que, en molts casos s’estrenen al marc d’Escena Poblenou 2020.

En aquesta línia, el festival presenta la 7a edició del projecte Embrions, que acompanya el procés creatiu i dóna visibilitat a projectes en estat de gestació: idees embrionàries que en un futur esdevindran projectes escènics o no. En circumstàncies especialment complicades per al sector cultural, Embrions reforça encara més la voluntat d’acompanyar de prop processos de creació i donar-los visibilitat i ha recolzat sis propostes que s’estrenaran al festival i es podran veure en una única sessió itinerant, seguida per un diàleg amb els artistes conduït per Margarida Troguet

Tres d’aquestes peces són espectacles de salaTrilogia de Naxos, de la companyia Biguette Ballasco, escrita i dirigida per Brigitte Vasallo i que ens transporta a l’illa grega de Naxos per parlar de com es silencia una història; Cabaret Punk, de Maria Stoyanova, una reflexió també sobre les veus silenciades i sobre per què normalitzem situacions absurdes, cruels o injustes; i Fruit estrany, de Cia. Estampades, una proposta des del circ, la dansa i el teatre per trencar amb el concepte d’estranyesa com a quelcom rar o diferent, per tal de donar-li el valor de singular i original.

Embrions també presenta tres espectacles de carrer, lligant l’aposta pel suport a la creació amb la reivindicació de l’espai públic com a espai de cultura i de convivència. Les tres propostes són: Espai Públic SL, del Col·lectiu In Vitro, una reflexió sobrel’espai públic i el seu paper actual com a lloc comú i democràtic; Fent Cua, de Joana Serra Forasté i Ursa Sekirnik, un espectacle que pren com a base l’acció de fer cua on l’experiència del públic és al centre de la recerca; i Derivacions, de Cia Vaques i Los Moñekos, un projecte que investiga noves dramatúrgies de l’humor a través d’un viatge on els cossos travessen diferents identitats.

Dins la línia de suport a la creació d’Escena Poblenou, també s’ha recolzat: la peça de clown Zloty, de la companyia Pau Palaus, amb llarga trajectòria professional, que barreja les arts del pallasso, la música en viu i el teatre de gest en una proposta que neix en complicitat amb Fira Tàrrega i el seu programa d’acompanyament d’artistes; l’estrena de La veu del poble, de Núria Güell, encarregada especialment a l’artista per Escena Poblenou i el Centre Cívic Can Felipa; la creació del darrer treball del ballarí i coreògraf Miquel Barcelona, Roges, encara en procés de creació i que neix a partir de testimonis de l’època de la postguerra de la Guerra Civil espanyola; l’estrena de La ruta de la Palta de la companyia Projecte Ingenu, una peça sobre les formes de colonització en el món contemporani que pren com a punt de partida el comerç de l’alvocat i compta amb la complicitat de la Nau Ivanow i el Grec Festival; la proposta escènica íntima en procés de creació Conversando con Cecilia, de Lídia Pujol,a partir de les cançons i les lletres de la cantautora; i l’estrena absoluta de circ contemporani amb perxa xinesa Homenaje, de Sílvia Capell.

A més, Escena Poblenou suma una nova coproducció amb Projecte Ingenu i l’Espai Brossa on Anna RicardMarc Chornet i Ada Vilaró desenvoluparan un treball amb joves que es presentarà en dates fora el festival, durant el 2020.Espai públic

El tercer eix de programació de la 19a edició d’Escena Poblenou és la reivindicació de l’espai públic, amb 7 propostes escèniques a l’espai públic de les 18 propostes programades i un dels tres tallers programats també desenvolupat a l’espai públic

En un festival que sempre ha apostat pel carrer, enguany és més important que mai pensar en com ha canviat l’ús de l’espai públic des de l’arribada de la Covid-19 i reivindicar la necessitat de recuperar-lo com un espai viu per tothom, on posar cos i presència, com a dret fonamental i com a millor manera de construir una societat sana i forta. 

Entre les propostes d’Escena Poblenou 2020 que reivindiquen l’espai públic destaca la peça La veu del poble, de l’artista Núria Güell. I també ocupen l’espai públic els espectacles Homenaje, de Sílvia Capell, i Roges, de Miquel Barcelona, al bell pati de Can Framis i Zloty, de la cia. Pau Palaus, que instal·larà la seva semicarpa a la plaça de davant de Can Felipa.

L’aposta d’Escena Poblenou per reivindicar l’espai públic també inclou els tres espectacles de carrer d’Embrions Espai Públic SL, del Col·lectiu In VitroFent Cua, de Joana Serra Forasté i Ursa Sekirnik i Derivacions, de Cia Vaques i Los Moñekos-.

El festival també proposa el taller Laboratori dels impossibles, conduït per Sergi Estebanell i que busca generar una reflexió sobre la importància de l’art al carrer i sobre el que es pot i no es pot fer avui dia a l’espai públic, així com sobre la nostra manera de relacionar-nos en aquest espai. Dintre de la programació d’Escena Poblenou es podrà veure una mostra del treball realitzat durant el taller.
Altres propostes

A totes les propostes ja esmentades, Escena Poblenou 2020 suma dos espectacles arribats des de les Illes Balears dins del focus Escena Balear, així com quatre espectacles de programació familiar dins del Festival Valentinadiversos tallers i mostres vinculats als joves i un concert molt especial

Per tercer any consecutiu, Escena Poblenou fa un focus de programació sota el títol Escena Balear, que té la voluntat de crear sinergies amb l’escena de creació contemporània de les Illes Balears, per contribuir a la projecció exterior de les arts escèniques contemporànies balears, en especial a les que es basen en el risc i la innovació, així com per potenciar els vincles entre les entitats de promoció i creació escènica de les Illes Balears i el festival per crear i mantenir xarxes d’intercanvi estables i afavorir les relacions entre els creadors i creadores de les Illes Balears i les entitats de suport i exhibició de la Península i internacionals. Enguany Escena Balear presenta dos espectacles: d’una banda Excalibur i altres històries d’animals morts de la cia. Hermanas Picohueso, guanyador dels Premis de la Crítica 2019 a Eines Digitals, ens mostrarà, amb molt d’humor, el mal que estan fent les pors mundials; de l’altra Miramiró de la companyia Baal, un meravellós espectacle de dansa per a públic familiar inspirat en l’univers de Joan Miró.

Escena Poblenou  també ofereix una àmplia programació familiar dins de la segona edició del Festival Valentina, dedicat als drets dels infants, que enguany inclourà Zloty, de la cia. Pau PalausMiramiró, de la companyia Baal i Valentina Quàntica i Somiacaixes. Els contes de l’Anna Roca de cia. Anna Roca.

El festival també potencia la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de mostres i de tallers: d’una banda organitza un taller de creació amb els alumnes de l’institut Quatre Cantons conduït pel col·lectiu Vulnus sobre transfeminisme, gènere i arts vives, que resultarà en la mostra Ventafocs i els extraterrestres; d’altra banda acull la presentació del taller Joves, pantalles i confinament, fruit de la col·laboració de Projecte Click amb la Fundació Ires, on els joves del barri del Poblenou ens expliquen de forma creativa com s’han sentit durant el confinament i quina relació tenen amb les pantalles. A més, a més, Escena Poblenou prepara una nova coproducció amb Projecte Ingenu i l’Espai Brossa on Anna RicardMarc Chornet i Ada Vilaró desenvoluparan un treball amb joves que es presentarà en dates fora el festival, durant el 2020. 

Per acabar, dues joves creadores de música electrònica i pop espiritual, Nora Gali i Sealskin, oferiran un concert molt especial a Niu: espai artístic.#laculturaessegura  #laculturatambecura #GanesDeVosaltres 

En l’actual marc de complexitat, Escena Poblenou presenta un festival fet amb il·lusió, perquè després de tots aquests mesos és necessari “omplir” els carrers i les places de teatre i d’arts escèniques i perquè la gent necessita la cultura per viure. És moment de posar el cos en escena, de reivindicar les arts de carrer i de donar suport a la creació perquè #laculturaessegura i #laculturatambecura. Per això, Escena Poblenou us posa un plat a taula, perquè vingueu i gaudiu del festival, perquè tenen moltes, moltes, moltes #GanesDeVosaltres!

El festival Escena Poblenou rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Districte Sant Martí, el Govern de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Centre Cívic Can Felipa i la Diputació de Barcelona. Treballa en col·laboració amb la Sala Beckett, la Nau Ivanow, el Centre Moral del Poblenou, el Museu Can FramisNiu: espai artístic, el Festival FiraTàrrega, el Festival Grec, l’Espai Brossa, la Fundació Ires, l’institut Quatre Cantons i els comerciants del barri del Poblenou, entre d’altres. SEGUEIX ESCENA POBLENOU FESTIVAL A LES XARXES