L’Auditori: L’OBC interpreta l’últim Txaikovski i estrena ‘Corpo elettrico’, de Luca Francesconi, amb Patricia Kopatchinkaja 12 i 13 de gener


 
L’OBC interpreta l’últim Txaikovski i estrena Corpo elettrico, de Luca Francesconi, amb la violinista moldava Patricia Kopatchinkaja a L’Auditori

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, dirigida per Ludovic Morlot, interpreta divendres i dissabte una de les darreres composicions de Piotr Ilitx Txaikovski, la simfonia “Patètica”.
 

La violinista moldava Patricia Kopatchinskaja estrena aquest divendres a Barcelona l’obra Corpo elettrico, de Luca Francesconi, una obra encarregada el 2020 per diverses institucions musicals, entre elles L’Auditori. 
 

Divendres, la sala 3 acollirà tres membres del Henry Cow originals, el grup anglès de rock progressiu i experimental que ara es reconverteix en Henry Now per oferir un concert que no mirarà cap al passat.



Patricia Kopatchinskaja | Foto: Alexandra Muravyeva

Aquesta setmana, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) fa dues propostes en què la protagonista serà la sisena simfonia de Piotr Ilitx Txaikovski, una de les seves darreres composicions, que va rebre el nom de “Patètica” reflectint la seva força commovedora i la càrrega de patiment psicològic que conté. 

Sota la batuta de Ludovic Morlot, l’orquestra oferirà aquest divendres 12 un programa amb el seu format habitual que, a banda de Txaikovski, inclourà la sardana Empúries d’Eduard Toldrà i comptarà amb la violinista Patricia Kopatchinskaja per estrenar l’obra Corpo elettrico de Luca Francesconi.

Quan el 1944 es va crear l’Orquestra Municipal de Barcelona –l’actual OBC–, Eduard Toldrà va ser el seu director fundador. Abans de la Guerra Civil, però, havia destacat com a gran violinista i també com a compositor, i va compondre la seva sardana Empúries, que va estrenar l’Orquestra Pau Casals.

De la mà de la violinista moldava Patricia Kopatchinskaja arriba finalment a Barcelona Corpo elettrico, obra de Luca Francesconi, encarregada el 2020 per diverses institucions musicals –entre elles, L’Auditori–, que la pandèmia va endarrerir-ne l’estrena i també la seva esperada presentació a la capital catalana.

Una epidèmia també va afectar l’autor de la darrera peça. El còlera va acabar amb la vida de Piotr Ilitx Txaikovski només nou dies després de l’estrena de la Sisena simfonia “Patètica”, en la qual  havia treballat incansablement, buscant «una simfonia exemplar», durant els seus últims mesos de vida.

Per la seva banda, dissabte 13 serà el torn del Tast d’orquestra en què només sonarà l’obra de Txaikovski, però abans Jordi Oriol i la companyia Indi Gest faran una presentació teatralitzada de la peça.



Fred Frith | Foto: Heike.Liss
HENRY COW ARA ÉS HENRY NOW

Tres components del grup anglès Henry Cow—Fred Frith, Tim Hodgkinson i Chris Cutler— i una de les seves últimes col·laboradores —Annemarie Roelofs— es reconverteixen en Henry Now. Així, aquest divendres la sala 3 de L’Auditori acollirà la seva música inqualificable i contemporània oberta a la transformació permanent de la música lliure improvisada sense mirar enrere. El “Now” del nom de la banda marca una distància preventiva contra qualsevol temptació de tornar al passat, que aniria contra la lògica que va articular un dels grups britànics de rock experimental més aventurats i rupturistes.

INFO PRÀCTICA:
Més informació concert OBC: aquí
Més informació concert Henry Now: aquí