2020 9è Festival Internacional del Circ Elefant d’Or del 13 al 18 de febrer

El 9è Festival Internacional del Circ Elefant d’Or homenatjarà el circ rus i presentarà fins a 84 artistes de 12 països

Girona viurà del 13 al 18 de febrer una nova edició d’aquesta competició circense i la segona del Circus World Market al Palau de Fires, amb més expositors i més metres quadrats.

El certamen es consolida com el major esdeveniment de circ de l’Estat i revalida la seva posició entre els 5 majors festivals al món.

La nova edició commemorarà el 50è aniversari de l’arribada de la primera companyia de circ rus a l’Estat (1970-2020), pel que fins a 10 de les 24 atraccions provenen de Rússia.

Una nova carpa sense columnes a l’interior permetrà una visibilitat total de les atraccions.

El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona arriba a la 9a edició rendint homenatge al circ rus, que amb 250 anys d’història ha estat una de les corrents més influents del gènere. Enguany, coincidint amb el 50è aniversari de l’arribada de la primera companyia de circ rus a l’Estat (1970-2020), el Festival ha preparat una programació artística en què 10 dels 24 números que s’hi veuran provenen de Rússia. Al llarg de les 8 edicions del certamen, s’han presentat fins a 50 números realitzats per 153 artistes arribats de Rússia.

En la seva 9a edició, que tindrà lloc del 13 al 18 de febrer al Camp de Mart de Girona, l’Elefant d’Or revalida l’aposta pel Circus World Market, l’única fira sectorial d’empreses circenses del món, que se celebrarà al Palau de Fires coincidint amb el Festival. Aquesta serà la segona edició d’un mercat que sumarà expositors participants i metres quadrats amb empreses arribades de 9 països, entre els quals Vietnam, Rússia, Perú, Austràlia o Hongria.

Amb la presència de 84 artistes arribats de 12 països, el certamen continua consolidant-se com el major esdeveniment circense de l’Estat i revalida la seva posició entre els 5 majors festivals de circ del món. Més de 33.000 espectadors van gaudir de la darrera edició del Festival, i enguany, gràcies a la incorporació d’una nova carpa sense columnes interiors, que permetrà una visibilitat total de les atraccions en competició, Elefant d’Or ha posat a la venda 4.384 butaques més que en l’edició anterior, fet que suposa un total de 38.624 seients per gaudir del Festival, el triple que en el seu primer any.

Rècord Guinness amb l’unicicle manejable més alt del món

L’artista estatunidenc Wesley Williams, que participarà en la 9a edició del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, intentarà superar el rècord Guinness de recórrer 8,5 metres amb el monocicle més alt del món, de més de 8 metres d’alçada. L’actual rècord l’ostenta una altra persona amb un monocicle de 6 metres.

L’intent de rècord tindrà lloc el proper dimarts, 11 de febrer coincidint amb el passi de gràfics previ a la inauguració del Festival. Durant aquest intent, hi haurà un enginyer que certificarà tant la distància recorreguda com l’alçada del monocicle. Paral·lelament, també hi haurà dos jutges externs a l’organització que en certificaran els fets.

La programació artística 2020

Com a cada edició, el Festival selecciona diverses atraccions per presentar a Girona amb una única condició: que no s’hagin vist mai sota la vela d’un circ a Europa occidental. Enguany s’han seleccionat 24 atraccions de la mà de 84 artistes arribats de 12 països.

Vladimir Ivanov (Bielorússia) Rola rola aeri

Amb l’actuació d’aquest artista, el Festival haurà presentat per primera vegada a Europa els tres números actuals de rola rola aeri. L’atracció consisteix en conferir al número d’equilibri sobre cilindres una major dificultat al realitzar-lo al damunt d’una plataforma oscil·lant: la d’un trapezi de més o menys amplada de base depenent de l’artista esmentat.

Luis Gerardo Cuevas (Mèxic) Malabars

Amèrica Llatina en general i Mèxic particularment han aportat al món del circ alguns dels seus malabaristes amb major carisma i ritme. El més jove d’aquests “tempo jugglers” és el deixeble avantatjat del mestre de malabaristes Carlos Ortiz: Luis Gerardo. Girona serà l’escenari de les seves primeres actuacions fora del continent americà.

Wesley Williams (Estats Units) Monocicle

La història del joveníssim Wesley ve marcada per l’esperit de superació i un desfrenat amor pel circ. El passat mes de setembre va actuar en el Festival IDOL de Moscou on poguérem veure la sorprenent cloenda de l’atracció: una volta a la pista al damunt del monocicle més alt del món,   8,5 metres d’alçada!

Oksana Awkward (Rússia) Comicitat

Històricament la comicitat en general ha estat protagonitzada per homes i en el circ no ha estat diferent. Oksana ve a trencar la norma: descoberta en el Festival IDOL de Moscou de 2015, les seves actuacions varen conquerir el públic del 18è Moscow International Youth Festival-Contest in Circus Art.

Duo Dádiva (Cuba) Acrobàcies al damunt del rola rola

El jove acròbata Iyolexan Torres es va formar a l’escola del Circ Nacional de Cuba de la mà del mestre Richard Esmid. Amb el temps, va pretendre augmentar la dificultat dels equilibris sobre el corró amb les posicions acrobàtiques de la seva parella. Anys més tard reformulà el duo amb l’artista Amalia Cruz, amb qui es presentarà a Girona per primera vegada a Europa.

Troupe Sherbakov (Rússia) Malabars en grup

Durant l’existència de la U.R.S.S. les arts del circ varen experimentar un floriment extraordinari a Rússia. Aquell moment nasqueren nous aparells que afegien vistositat i dificultat a disciplines existents com els malabars en grup. El grup liderat pel veterà artista Valerii Sherbakov recupera un d’aquells artefactes amb uns posada en pista de la mà del col·lectiu de Gia Eradze.

Argendance Girls (Argentina) Malambo

El malambo és una dansa popular originària dels gauchos de la Pampa argentina històricament interpretada per homes que fusiona la música de tambors, el ball de talons i la manipulació de les “boleadores”, unes boles que percussionen contra el terra. Aquests darrers anys la disciplina ha viscut un renaixement a les pistes dels circs, i aquesta serà la primera vegada que actuarà a Europa una formació exclusivament femenina.

Deserve to Fly (Rússia) Portor coreà

Després de destacar en altres disciplines de circ com els salts a la bàscula o la roda cyr, l’artista rus Ruslan Sementsov s’ha consagrat a l’art de fer giravoltar pels aires a la seva parella artística Kseniia Nikiforova. En els darrers mesos han intensificat el ritme d’assaigs en importants centres d’alt rendiment esportiu de Rússia i de Japó per tal de sorprendre la platea gironina.

Duo Anishchenko (Rússia) Cintes aèries

Mentre era estudiant de l’Acadèmia estatal d’Art i Cultura de Lugansk (Ucraïna), la jove Alena va integrar el ballet del circ estable de la ciutat. Quan la companyia va anar a actuar a Rússia la ballarina va conèixer a Dmitrii Anishchenko, de qui es va enamorar i va passar a ser la seva parella artística. L’any 2013 van estrenar el número de cintes aèries, que els ha portat de gira per Kazakhstan i Brasil.

“Closing eyes” (Rússia) Cintes aèries

L’atracció de cintes aèries d’Ekaterina i Konstantin va embogir literalment el públic assistent a l’avant penúltima edició del Festival IDOL celebrat a Moscou (setembre 2018). Vestuari, posada en pista, atrezzo, música, coreografia i tècnica estan en perfecta sintonia en una atracció d’alt risc. Actualment integren la companyia Royal Circus de Gia Eradze.

Andrei Popilovskii (Rússia) Comicitat

L’art del pallasso té entre els russos una consideració ben diferent a la nostra. El clown allí és el poeta del poble, el nen etern que fa de la tendresa el millor medi de comunicació. Descobert en el darrer festival d’Astanà (actual Nursultan), Popilovskii transporta la saviesa dels grans pallassos Nikulin, Popov, Nikolaev o Kuklatchev actualitzant-la.

Hassak Troupe (Kazakhstan) Equilibris en escales

Especialistes en conservar l’equilibri de cap a cap o cap amb punta de peu mentre pugen i baixen escales, les seves proeses han marcat les darreres edicions dels festivals internacionals de circ celebrats el passat 2019 a Astanà (actual Nursultan), Moscou i Minsk (Bielorússia). Els vestits i músiques de l’atracció ens transporten a un país que viu entre orient i occident.

Trio Poselskii (Rússia) Barra russa

Liderat per Serguey Rastorguev, el Sakha Diamond Circus és la companyia que regenta el circ estable de la República russa de Yakutia. El col·lectiu ja va participar en el 2n Elefant d’Or amb el trio de malabaristes de rebot Ayar. En aquesta ocasió, tres nous integrants del grup competiran en el festival en la disciplina de la barra russa.

Jump’n’Roll (Rússia) Planxa coreana

Procedents de la gimnàstica esportiva, l’ucraïnès Hryhorii (25 anys) i el rus Andrey (35 anys) encadenen a una vertiginosa velocitat els salts mortals propulsats per la planxa coreana amb recepcions sobre el mateix aparell o al damunt del matalàs.

Vitaliy Ostroverkhov (Ucraïna) Malabars

Ostroverkhov és un artista ben conegut entre els amants del circ. En el transcurs del darrer Festival de Circ de Kiev ens va sorprendre amb una nova creació: amb el nom de VitO Golf Player combina els malabars de pilotes amb l’equilibri de pals de golf. Tot plegat de la mà d’un personatge que sembla sortit d’una pel·lícula d’humor en blanc i negre.

Troupe Volozhanin (Rússia) Equilibris en escala

Al llarg de la seva carrera com a funambulista, Andrey Volozhanin va conèixer els membres que avui integren el quartet d’acròbates de la Troupe Volozhanin. El passat mes de març van participar a la darrera edició del Festival internacional del circ que anul·lament se celebra a la ciutat d’Izshevsk, capital de la república russa d’Udmurtia.

Anhui Acrobatic Troupe (Xina) Equilibri de bancs / Saltadors de cercles

La companyia acrobàtica d’Anhui (Xina) oferirà a Elefant d’Or les seves dues principals atraccions després d’haver estat premiada a la 17a edició del Festival internacional de circ de Wuqiao, un dels més importants del món. Es tracta de l’atracció d’equilibris de banquetes sobre el front.

Yinchuan Acrobatic Troupe (Xina) Acrobàcia en bicicleta / Monocicles

El col·lectiu d’acròbates de la ciutat de Yinchuan, arribarà a Girona amb dues atraccions que el públic del festival reconeixerà però amb un nou registre artístic i, sobretot, un nivell tècnic superior a altres atraccions d’acrobàcies al damunt de les bicicletes i de llançament de tasses al cap en equilibri sobre monocicles gegants.

Duo Mikhailova (Rússia) Teles aèries

L’atracció d’aquesta jove parella d’artistes es va començar a gestar a finals de 2016 quan les seves dues integrants, Ekaterina Mikhailova i Alesia Melchanka, varen decidir volar plegades ajudades per les teles aèries. El novembre de 2017 ja hi havia una primera versió de l’atracció enllestida i a punt per a començar a perfeccionar-la en cadascun dels seus passatges.

Khorlan (Kazakhstan) escala aèria

Khorlan Zhanmyrzayeva sent des de ben petita una gran fascinació per la dansa. Des de fa pocs mesos, Khorlan ha presentat una nova atracció que combina tres vessants diferents de circ: equilibri, vol i dansa. L’inusual aparell de l’escala aèria vertical li serveix per aplicar la tècnica del trapezi, que combina amb els equilibris de sabres i els de puntes propis de la dansa.

Andrey Lyamin · màstil aeri · Rússia

Andrey Lyamin inicia la carrera en el circ comença passats els vint anys, quan el conviden a formar part d’un grup de doble balança russa. Sis anys més tard, coneix a la trapezista Olena, que es converteix amb la seva muller i parella artística. Ara fa tot just un parell d’anys, l’Andrey va introduir-se en la disciplina del màstil aeri.

David Meraz · contorsió · Mèxic

David Meraz va començar a entrenar la mal·leabilitat del seu cos amb només sis anys. Amb només 21 anys, David ja ha passejat el seu número de contorsió per les pistes d’alguns dels circs més importants del seu país. Les diferents seqüències de la seva atracció mostren una tècnica i resultats que sóc habituals en artistes masculins.

Informacions pràctiques: horaris i preus

Horari funcions Festival

Dijous, 13 de febrer: 20.30h (Show Blau)

Divendres, 14 de febrer: 17.30h i 21h (Show Vermell)

Dissabte, 15 de febrer: 12h, 16.30h i 21h (Blau)

Diumenge, 16 de febrer: 11.30h, 16h i 19.30h (Vermell)

Dilluns, 17 de febrer: 17.30h (Vermell) i 21h (Blau)

Dimarts, 18 de febrer 20.15h (Show Or – Gala Final)

Horari d’obertura de Circus World Market

Dijous, 13 de febrer: de 19h a 23h

Divendres, 14 de febrer: de 16h a 23.30h

Dissabte, 15 de febrer: d’11h a 23h

Diumenge, 16 de febrer: de 10.30h a 22h

Dilluns, 17 de febrer: de 16h a 23.30h

Dimarts, 18 de febrer: de 18h a 23.30h