30 MINUTS DE MÚSICA AL REIAL CERCLE ARTÍSTIC Abril-juny’15

30 MINUTS DE MÚSICA AL REIAL CERCLE ARTÍSTIC Abril-juny’15

 

 

image008

 

 

 

La Fundació Mas i Mas i el Reial Cercle Artístic són dues entitats culturals que tenen en comú la voluntat de promoure i difondre la música del nostre país i és per aquest motiu que han iniciat una col·laboració en el nou cicle dels 30 Minuts de Música, una sèrie de concerts que tindran lloc al Saló dels Atlants cada diumenge, des del 12 d’abril al 28 de juny.

 

Al llarg de 12 concerts i en tres sessions diàries, a les 18h, 19h i 20h, descobrirem joves promeses que estan empenyent amb força la música de cambra nacional, com la violinista Laia Montserrat, la soprano Verónica Tello, el guitarrista Alí Arango o la violoncel·lista Andrea Amador, però també comptarem amb primers figures del panorama clàssic, com Vicens Prats, primer flauta solista de la prestigiosa Orquestra de París, o el pianista búlgar Vesko Stambolov, entre molts altres intèrprets de gran nivell.

En el terreny de les composicions, des del preciós escenari del Saló dels Atlants gaudirem d’obres d’autors d’èpoques com el barroc, passant pel classicisme i el romanticisme fins arribar als creadors dels nostres dies. Entre aquests últims, cal destacar la presentació del disc “Bright Water”, de la pianista i compositora japonesa Ayako Fujiki, l’obra de la qual es podrà escoltar el 10 de maig.

I com una cita ben especial dins el cicle, tindrem l’oportunitat de participar el dia 12 d’abril en la presentació de l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic, una formació coordinada pel seu concertino, el violinista Javier Mateos, i integrada per 12 instrumentistes de corda fregada que es re-funda després d’una dècada.

La Fundació Mas i Mas es va crear l’any 2007 per recuperar i promoure el concert de cambra, en el seu sentit estricte: el d’un acte musical en un espai reduït davant un petit nombre d’oients, com el que es feia antigament als salons de l’aristocràcia europea i que permetia el contacte molt proper i directe entre l’intèrpret i el públic.
Aquesta entitat ha impulsat, des dels seus inicis, un format de concert, els 30 Minuts de Música, que ja s’ha convertit en una marca distintiva i pròpia. Amb 3 sessions diàries, de mitja hora de durada, aquest format ha permès adequar la música als nous temps, perquè s’ha adaptat a la intensa agenda del públic actual, oferint petites dosis musicals de gran qualitat a preus reduïts.

Al llarg d’aquests 8 anys, la Fundació Mas i Mas ha passejat el cicle dels 30 Minuts de Música per nombroses sales de la ciutat de Barcelona, establint-se primer a l’antiga seu de l’entitat (al carrer Marià Cubí), i passant per La Pedrera, l’Ateneu Barcelonès, el Palau de la Música Catalana, el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) i, ara, el Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Tots aquests espais han gaudit d’una programació que ha tingut com a objectiu primordial donar a conèixer els músics i creadors del nostre país, fent d’altaveu per a nombroses joves promeses, tals com Helena Satué, Marc Heredia, Òscar Alabau, Pau Codina, Katia Michel, Carlota Amargós… entre un llarguíssim etcètera. Però també ha comptat amb la col·laboració d’intèrprets ja molt consolidats i de llarga trajectòria, com Albert Guinovart, Albert Attenelle, Clàudia Schneider, Arnau Tomàs, Vicens Prats… De la mateixa manera, el cicle ha col·laborat amb nombrosos premis musicals, acollint els guanyadors de diversos concursos, com el Concurs Internacional de Música Maria Canals, el Concurs Mirabent i Magrans, el Concurs Eugènia Verdet, el Concurs de Música de Les Corts… D’entre les desenes de concerts organitzats per la Fundació Mas i Mas, va ésser especialment destacada l’actuació del reputat pianista Alexei Volodin, que va oferir un magnífic recital a la seu del carrer Maria Cubí el gener de 2008.

El Reial Cercle Artístic és una entitat fundada a Barcelona l’any 1881 amb l’objectiu principal de fomentar i promocionar tota mena de manifestacions artístiques i culturals. Aquesta institució va mantenir un destacat protagonisme a la vida artística i social barcelonina, especialment les primeres dècades del segle XX, organitzant importants activitats musicals. El 1900 l’entitat estava situada a la Gran Via de les Corts Catalanes 313-315, i la Sociedad de Conciertos Clásicos, presidida pel Dr. Salvador Andreu, es va incorporar al Cercle. En aquella època, van ingressar més de noranta socis, entre els quals caldria destacar Eduardo Conde, Josep de Togores, Teodor Roviralta, Eusebi Bertrand, Adrià Gual, Alejo Vidal y Cuadras, Ramon Godó, i Joan Alandi. Es va prendre l’acord d’organitzar concerts mensuals, sota l’exclusiva direcció d’Enric Granados. A principis de l’any 1901 es van iniciar els concerts que es van celebrar fins el mes d’agost. Posteriorment, el Cercle va celebrar gran nombre de vetllades musicals, amb interpretacions dels cantants Alessandro Bonci i Rosina Storchio, acompanyats al piano per Joan Goula Fité, i dels pianistes Carles Vidiella, Joaquim Malats, i Vicent Costa i Nogueras, entre altres.

El 1910, a la inauguració de la nova seu del Cercle, a la casa Lleó Morera del Passeig de Gràcia, hi va participar l’Orfeó Barcelonès. El mateix any també hi va actuar l’Orfeón Donostiarra. El 1911 el Cercle va col·laborar en l’organització dels homenatges a Felip Pedrell, Enric Morera, Lluís Millet i Enric Granados. El 1915 va celebrar-se la festa de la Cançó i la Dansa, organitzada pel Reial Cercle Artístic en honor a Raquel Meller i Tórtola Valencia a la Sala Imperio. Les dues artistes van ésser obsequiades amb una medalla recordatòria. Aquell mateix any, a l’exposició a Xavier Gosé va actuar el Trio Barcelona, integrat pel pianista Ricard Vives, el violinista Marià Perelló i el violoncel·lista Joaquim Pere Marés, una formació que es mantingué en actiu fins el 1932. El pianista i compositor tarragoní Alexandre Ribó va celebrar un concert de piano. El mateix any, Enric Granados i Conxita Badia van oferir un concert de piano i cant al Palau de Belles Arts a benefici de les vídues dels pintors francesos morts en campanya. El 1916 Enric Granados, de retorn del seu viatge de Nova York, morí al mar, en l’enfonsament del vapor Sussex. Amb motiu de la seva prematura desaparició, el Cercle va voler expressar el sentiment de l’entitat organitzant un homenatge. Per a l’ocasió es va formar una comissió amb Apel·les Mestres, Àngel Guimerà, Felip Pedrell, Enric Morera, Alexandre Ribó, Frank Marshall, i Joan Manén, entre altres. L’escultor Joan Borrell Nicolau va realitzar un relleu que va ésser fos en bronze, i el gener de 1918 es va situar a la façana de la casa del carrer Girona 20, on Granados havia viscut.

Entre 1918 i 1930 hi va haver actuacions del violinista Francesc Costa i el pianista Tomás Terán, del Trio Barcelona i les germanes Bignotti, del guitarrista Francisco Alfonso, de la cantant Maria Rufí i la pianista Maria Carratalà, de la cantant Mercedes Serós, del pianista Pere Vallribera, i de la soprano Mercè Plantada. Va patrocinar importants manifestacions musicals de Barcelona: audicions de Bach a l’Orfeó Català, actuacions de l’Associació Íntima de Concerts, la primera manifestació d’Autors Ibèrics per l’Orquestra Simfònica de Barcelona del mestre Joan Lamote de Grignon, concerts de Pau Casals i de l’Orfeó Gracienc. A partir dels anys 40’ hi va haver sessions musicals a càrrec de Victòria de los Ángeles acompanyada al piano per Pere Vallribera, del Quartet Beethoven, del guitarrista Sebastián Maroto, del mestre Ricard Valls, de la soprano Conxita Badia, del violinista Francesc Costa, de Joan Dotras Vila, Montserrat Alavedra, Francesca Callao, entre molts altres. Es va homenatjar a Mercè Plantada i es va lliurar la medalla del Cercle a Victòria de los Ángeles, Frederic Mompou i Pere Vallribera. El Cercle va nomenar Socis de Mèrit a Joan Manén i Enric Morera el 1920, a Jaume Pahissa el 1923, a Francesc Costa, Alexandre Ribó, i Joan Lamote de Grignon el 1925, a Pau Casals el 1926, a Lluís Millet el 1928, a Eduard Toldrà el 1959, a Victòria de los Ángeles el 1963, a Frederic Mompou el 1965, i a Montserrat Caballé el 1973.

 

 

Diumenge, 12 d’abril a les 19.30h
Anticipada: 12€ / Taquilla: 15€
CONCERT INAUGURAL DEL CICLE
ORQUESTRA DE CAMBRA DEL REIAL CERCLE ARTÍSTIC Coordinada pel concertino Javier Mateos
A. Corelli Concerto grosso Op. 6, núm. 8 “Fatto per la notte di natale”
W. A. Mozart Divertimento III (Köchel 138):
Allegro
Andante
Presto
E. Elgar
Serenade per a cordes Op. 20:
Allegro piacevole
Larghetto
Allegretto
E. Grieg Holberg Suite Op. 40:
I. Praelude
II. Sarabande
III. Gavotte
IV. Air
V. Rigaudon

Els 30 Minuts de Música s’estableixen en un nou escenari de Barcelona, el Saló dels Atlants, del Reial Cercle Artístic i no podien trobar una millor manera d’inaugurar-lo que fent-lo coincidir amb la presentació oficial de l’O.R.C.A. L’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic és una formació integrada per una plantilla de 12 instrumentistes de corda fregada coordinada pel seu concertino, el violinista Javier Mateos, i que va estar en actiu durant 12 anys, des que es va fundar el 1993. Durant aquell temps, va oferir cicles anuals de concerts a l’entitat i actuacions puntuals com la col·laboració amb l’Aula de Cant de Carme Bustamante, l’òpera El Barber de Sevilla, la participació com a orquestra acompanyant dels solistes en el concurs El Primer Palau… A dia d’avui, el projecte artístic de l’O.R.C.A es reprèn com a orquestra estable i professional que doni oportunitat a les noves generacions de músics del nostre país per a desenvolupar el seu talent.

 

Diumenge, 19 d’abril a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
LA FLAUTA UNIVERSAL
Vicens Prats flauta* Cristina Esclapez piano
18h i 20h: S. Prokófiev S
onata per a flauta i piano
19h: P. Hindemith
Sonata per a flauta i piano G. Enescu
Cantabile et presto G. Fauré
Fantaisie Op. 79

És un veritable luxe poder tornar a comptar en el cicle amb un dels flautistes més prestigiosos de tota Europa, Vicens Prats, que ja va inaugurar la Sala del carrer Marià Cubí de la Fundació Mas i Mas fa 7 anys també acompanyat de la pianista Cristina Esclapez i que ara ens torna a visitar en aquest nou escenari.
Nascut a Palamós i resident a París des de fa 35 anys, Vicens Parts va formar-se amb professors com Jean Pierre Rampal, Michel Debost i Alain Marion, essent el primer flautista espanyol en entrar al Conservatori Nacional de París. Actualment, és Primer flauta solista de la cèlebre Orchestre de Paris (sota la direcció de Paavo Järvi) i professor a l’ESMUC i a l’Ecole Normale de Musique de la capital francesa. Guanyador d’importants certàmens, com el Maria Canals o el Concurs Internacional de flauta de Kobe, ha passejat el seu immens talent per tot el món amb les millors orquestres (essent dirigit per mestres com Lorin Mazel, Daniel Baremboim o Wolfgang Sawallisch) i també com a membre de diverses formacions de cambra. Avui, forma duet amb la versàtil pianista Cristina Esclapez, coneguda per acompanyar excepcionals músics, com el mateix Vicens, Lorenzo Coppola, Jaime Martín, Branimir Slokar, Philippe Bernold, Benoît Fromanger… i per treballar com a repertorista de violí i violoncel al Conservatori Superior del Liceu. Un concert, de ben segur, inoblidable, i, per tant, imprescindible per a tot amant de la música.
*Vicens Prats toca amb una flauta Muramatsu d’or de 24 quirats

 

 

Diumenge, 26 d’abril a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
MÚSICA DEDICADA
Lito Iglesias violoncel Cristina Morales piano
18h i 20h:
J. Rodrigo
Sicilienne
Manuel Garcia Morante
Preludio e Toccata.
Estrena Antoni-Olaf Sabater Z
ortziko inexistent
A. Piazzolla
Jeanne y Paul
19h: J. Brahms
Sonata en Re Major Op. 78:
Vivace ma non troppo
Adagio
Allegro molto moderato E. Elgar
Salut d’amour Op. 12

La relació entre compositors i intèrprets ha donat com a fruit molta música al llarg de la història. Els compositors troben en els intèrprets uns mediadors per tal que la seva obra arribi a l’oient. De vegades, entre el compositor i l’intèrpret es dóna, a més a més, una relació d’amistat, i la música esdevé un diàleg transcendent que depassa el fet artístic. És el cas de les obres que ens proposa el duo format pel violoncel·lista Lito Iglesias i la pianista Cristina Morales, entre les quals es troba Zortziko inexistent, d’Antoni-Olaf Sabater, i l’estrena de Preludio e Toccata, de Manuel Garcia Morante.
Lito Iglesias i Cristina Morales són professors al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i músics amb experiència tant en l’àmbit del repertori clàssic com modern (flamenc, tango). Iglesias ha format part de nombrosos conjunts de cambra, com el duet amb el pianista Jordi Vilaprinyó, el duo amb el contrabaixista Xavier Puertas o com el trio Novalis, amb la violinista Olvido Lanza i el pianista Antonio Ruiz-Mellado, guanyadors del Primer Premi del Concurs Nacional de Música de Cambra Montserrat Alavedra. Per la seva banda, Cristina Morales combina la seva tasca concertística en la música de cambra i l’acompanyament vocal i instrumental amb l’ensenyament. El 1990 funda, juntament amb Lourdes Aymerich, l’Escola de Música de Gràcia.

 

 

Diumenge, 3 de maig a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
CANÇÓ NAPOLITANA, ÀRIES D’ÒPERA I SARSUELA
Verónica Tello* soprano Anna Crexells piano
18h i 20h: S. Cardillo
Core ‘ngrato G. Puccini
Sole e amore
O mio Babbino caro
Si, mi chiamano Mimi
Tanto amore segreto G. Verdi
La vergine degli Angeli
Tu che le vanità
19h:
G. Giménez
Sierras de Granada M. Sandoval
Madrigal – Si pudiera en tus brazos R. Chapí
Cuando está tan hondo J. Serrano
Canción veneciana P. Sorozábal
No corté más que una rosa F.
Obradors
Del cabello más sutil
P. Casals
El cant dels ocells

Un fabulós passeig per àries d’òpera d’autors com Puccini o Verdi i per fragments de coneguts títols dins el gènere de la sarsuela –La del manojo de rosas, La tempranica, El barquillero…– és el que ens regalarà la magnífica veu de la soprano madrilenya Verónica Tello, acompanyada per la pianista Anna Crexells.
Formada a Madrid amb David Mason, i amb Mirella Freni a Mòdena (Itàlia), Verónica Tello també ha rebut consell de mestres com Jaume Aragall, Giancarlo del Mónaco, Roberto Accurso, Montserrat Caballé, Carlos Chausson, Miquel Ortega i Roberto Scandiuzzi, entre molts altres. Ha interpretat el rol de Mimi de La Bohème a Barcelona, València i Sevilla, el de Dido de Dido i Enees a Salamanca i el de Lauretta de Gianni Schicchi i Madama Butterfly a Madrid dins de màsters d’especialització. Recetment, va guanyar el premi especial de la Fundació Mas i Mas al Concurs Mirabent i Magrans de Sitges.
Per la seva banda, la barcelonina Anna Crexells, graduada el 2002 al Conservatori Superior del Liceu de la mà de Cecilio Tieles, és una pianista que ha desenvolupat una important tasca com a pianista acompanyant a cursos de flauta de Jaime Martín, Vicens Prats i Willbert Halzelzet, ha treballat amb diferents orquestres (JONC, OSV, OBC…) i és col·laboradora habitual com a pianista co-repetidora de nombroses entitats – Conservatori del Liceu, Amics de l’Òpera de Sabadell, ESMUC, Concurs Jaume Aragall…-

 

 

Diumenge, 10 de maig a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
PRESENTACIÓ DEL DISC “BRIGHT WATER”
Ayako Fujiki piano
18h i 20h:
F. Schubert
Impromptus, D.899 (Op. 90):
Núm. 2 en Mi bemoll Major – Allegro
Núm. 3 en Sol bemoll Major – Andante
Núm. 4 en La bemoll Major – Allegretto
A. Fujiki
Mozaic
Weathered Pebble
19h:
A. Fujiki
Sunshine through the leaves
Regret
L. V. Beethoven Sonata núm. 8 en do menor Op. 13 “Pathéthique”:
Grave – Allegro di molto e con brio
Adagio cantábile
Rondo: Allegro

La pianista Ayako Fujiki, nascuda a Tòquio i resident a Barcelona des de fa anys, va perfeccionar els seus coneixements sota el mestratge d’Alicia de Larrocha i Carlota Garriga a l’Acadèmia Marshall, especialitzant-se en música espanyola. També ha rebut consell de Jan Wijn al Conservatori d’Àmsterdam, de Chung Lee a la Universitat de Graz, de Narcís Bonet a l’École Normale de París i d’Irina Ossipova al Conservatori Txaikovski de Moscou. Ha actuat arreu d’Europa i publicat diversos Cds, com Franz Schubert (amb el flautista Anton Serra) i Goyescas, los majos enamorados. Avui ens presenta el seu nou disc, Bright Water, el primer que conté les seves pròpies composicions, que barregen elements clàssics i de l’electrònica.

 

 

Diumenge, 17 de maig a les 18h, 19h i 20h Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
EL PIANO ROMÀNTIC
Vesko Stambolov piano
18h i 20h: R. Schumann Kreisleriana (Vuit fantasies),
Op. 16:
Äußerst bewegt
Sehr innig und nicht zu rasch
Sehr aufgeregt
Sehr langsam
Sehr lebhaft
Sehr langsam
Sehr rasch
Schnell und spielend
19h: R. Schumann
Arabesque Op.
18 F. Chopin B
allade núm. 4, Op. 52 en fa menor S.
Rakhmàninov
Moment musical Op. 16, núm. 1 en si bemoll menor F. Schubert / F. Liszt Ave Maria

No podríem pensar en un intèrpret més adient que Vesko Stambolov per tocar aquest programa integrat per magnífiques peces de grans compositors del romanticisme. Perquè el pianista búlgar compta amb una gran experiència en el repertori d’aquesta època. Stambolov, que ha ofert nombrosos recitals a països europeus, asiàtics i africans, és un dels solistes més desitjats de Bulgària, havent treballat amb la totalitat de les orquestres d’aquest país en uns 200 concerts. Guanyador de diversos premis internacionals, va debutar el 2010 al prestigiós Musikverein de Viena amb un recital íntegrament dedicat a J. S. Bach. Ha enregistrat nombrosos discos –entre ells, 2 amb la integral de concerts de Bach, per al segell alemany Metarecords–. De fet, un d’aquests treballs va ésser destacat d’entre 20 cds de pianistes de fama mundial com V. Ashkenazy, M. Pletnev o Lang Lang, per la revista especialitzada “Pianonews”. Una vetllada per gaudir de la bellesa del piano romàntic.

 

 

Diumenge, 24 de maig a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
RITMES AFROCUBANS, GUAJIRAS, JOTAS I VIRTUOSISME A LA GUITARRA
Alí Arango guitarra*
18h i 20h: L. Brouwer Baladas de El Decamerón Negro F. Tárrega Gran jota
19h: P. de Lucía
Guajiras de Lucía
L. Brouwer
Sonata J. Clerch
Estudio de Escalas
N. Paganini
Caprice núm. 5

No qualsevol intèrpret de guitarra pot abordar obres de l’enorme dificultat tècnica que suposa el programa d’avui i sortir victoriós. Alí Arango és un d’aquests artistes que fan miracles a les 6 cordes. És per això que el jove cubà acumula a la seva carrera un llarguíssim llistat de distincions en concursos internacionals, com el Concurs Internacional de Guitarra Alhambra de València, el Primer Palau, l’Encuentro Internacional de Guitarra Norba Caesarina de Càceres, o el Düsseldorfer Gitarfestival, per citar-ne només alguns. Graduat al Conservatori Amadeo Roldán el 2001, paral·lelament fou alumne d’Antonio Alberto Rodríguez i Joaquín Clerch –de qui avui interpretarà Estudio de Escalas–, i ha rebut classes magistrals de Leo Brouwer, a més d’haver participat en diferents projectes junt al gran mestre. De Brouwer, precisament, tocarà algunes balades de El Decamerón Negro, una obra clau en la guitarra del s. XX. També d’inspiració antillana però amb influència flamenca, abordarà les Guajiras de Lucía, del gran Paco de Lucía. Completa l’exigent repertori amb una composició de Francisco Tárrega –a qui s’ha anomenat el Sarasate de la guitarra– i el Caprici núm. 5 de Paganini, una obra d’extremada velocitat que fou escrita originalment per a violí sol. Algunes d’aquestes peces conformaran el nou CD que Alí Arango està preparant a Canadà per al prestigiós segell Naxos.
*Toca una guitarra XXX Aniversari del lutier Paco Santiago Marín

 

 

Diumenge, 31 de maig a les 18h, 19h i
20h Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
DIÀLEGS ENTRE EL VIOLONCEL I EL PIANO
Andrea Amador violoncel Carlos López piano
18h i 20h: E. Granados Goyescas:
Intermezzo C. Debussy Sonata en re menor:
I. Prologue: Lent, sostenuto e molto risoluto
II. Sérenade: Modérément animé
III. Finale: Animé, léger et nerveux R. Schumann Drei Fantasiestucke, Op. 73:
I. Zart und mit Ausdruck
II. Lebhaft, leicht
III. Rasch und mit Feuer G. Fauré Sicillienne Op. 78
19h: J. Brahms
Sonata en mi menor núm. 1, Op. 38:
I. Allegro non troppo
II. Allegretto quasi menuetto
III. Allegro C. Saint Saëns El cigne, Op. 78

Dues joves promeses de la música del nostre país es troben per oferir-nos vibrants diàlegs entre el violoncel i el piano a través d’obres mestres com la Sonata en re menor de Debussy, una de les darreres composicions escrites per l’autor, molt breu i de gran complexitat, o com la Sonata per a violoncel núm. 1 de Brahms, on es percep la influència de J. S. Bach.
Andrea Amador és una violoncel·lista de 22 anys guanyadora del Premi d’Honor de fi de carrera –en l’apartat de solista i de música de cambra– al Conservatori Superior del Liceu, amb el mestre Peter Thiemann. També ha estat premiada al Concurs de Música Arjau (2013) i al Concurs Internacional de Música de les Corts (2014), tocant obres d’un nivell de virtusisme altíssim. El 2014 també ha col·laborat amb la Fundació Pau Casals i la Fundació del Gran Teatre del Liceu en un homenatge al gran mestre del violoncel català. Per la seva banda, Carlos López, amb només 20 anys, ha rebut el Premi d’Honor 2012 del Conservatori Professional de Música de Badalona, en la categoria de solista i actualment està completant els seus estudis a l’ESMUC sota el mestratge de Vladislav Bronevetzky. Com a solista, ha col·laborat en l’Orquestra de Cambra del Conservatori de Badalona i amb la JONC Alevins l’any 2008.

 

 

Diumenge, 7 de juny a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
EL VIOLÍ VIRTUÓS
Laia Montserrat violí* Josep Buforn piano
18h i 20h: H. Wieniawski Llegenda, Op. 17 G. Enescu
Nocturne S. Zheludkov Among the worlds (aquesta versió és una estrena mundial) P. Sarasate Fantasia sobre “Carmen” Op. 25, sobre l’òpera de G. Bizet
19h: C. Saint-Saëns
El cigne Op. 78 J. S. Bach
Chaconne J. Massenet
Meditació de Thaïs N. Paganini Caprice núm. 24

Després del magnífic concert que va oferir l’estiu passat al MUHBA, Laia Montserrat torna al cicle dels 30 Minuts de Música –aquesta vegada acompanyada per l’impecable Josep Buforn– amb un repertori que inclou precioses i virtuosístiques obres per a violí i piano que van des del barroc de J. S. Bach fins els nostres dies. De fet, incorpora, sota petició expressa del propi autor, el duet per a violí i piano Among the worlds (2013) del compositor rus contemporani Sergei Zheludkov, una peça d’inspiració romàntica.
I és que a aquesta jove violinista barcelonina li plouen els premis i els reconeixements. Va debutar amb només 14 anys al prestigiós Carnegie Hall de Nova York, i acumula –als seus 19 anys– nombrosos guardons en competicions nacionals i internacionals a Espanya, Itàlia, França, Romania i Estats Units. Entre febrer i juny de 2013, va guanyar 12 primers premis a Anglaterra. Ha actuat en directe per la BBC Radio i enregistrat per TV1, TV2 i Canal 33. En l’actualitat estudia amb el llegendari violinista Viktor Tretyakov i Natalia Likhopoi. No es queda gens enrere el pianista que avui l’acompanya, Josep Buforn, que es va iniciar en el món de la música als 10 anys amb Òscar Boada. També guanyador de premis com el del concurs de Vilafranca del Penedès o el I Concurs Ricard Viñes de Lleida, recentment ha obtingut el premi al millor pianista acompanyant al Certamen Intercentros, a Madrid. Té una amplíssima experiència com a repertorista i acompanyant i ha estat enregistrat per RNE i Catalunya Música en nombroses ocasions. Actualment és pianista titular de l’aula de cant del Palau de la Música, i repertorista i professor al Conservatori del Liceu.
* Toca un violí italià del segle XVIII cedit per Artur Betz d’Alemanya

 

 

Diumenge, 14 de juny a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
DEL BARROC A LA MÚSICA DEL S. XX
Mària Ivànovitx piano
18h i 20h: D. Scarlatti Dues sonates C. Ph. E. Bach 12 Variacions sobre el tema La Folia de España J. S. Bach-F. Busoni Chaconne en re menor BWV 1004
19h: J. S. Bach Coral de la Cantata BWV 147 (arr. M. Hess) S. Božić La lírica d’Athos A. Scriabin Dos poemes Op. 32 Sonata núm. 7, Op. 68 “La misa blanca”

La jove pianista sèrbia Mària Ivànovitx es va formar al seu país, on va ser professora assistent a la Universitat de Novi Sad i actualment s’ha establert a Barcelona, on ha ampliat estudis a l’ESMUC. A més d’haver actuat en diversos països de l’est d’Europa, acumula una quarantena de premis, entre d’altres, a la millor interpretació de la música de Prokòfiev i Mompou. Actualment, compagina l’activitat concertística amb l’organització de festivals i forma part del jurat de diversos concursos. Avui interpreta un programa que ens farà viatjar des de la música tonal del barroc amb obres d’Scarlatti, C. Ph. E. Bach i J. S. Bach fins a l’atonalitat de les obres del pianista i compositor rus Alexander Scriabin. També inclou en el repertori una peça d’Svetislav Božić, autor serbi contemporani.

 

 

Diumenge, 21 de juny a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
PETITS MOMENTS DE GRAN LIRISME
Rachel Duval soprano Ricardo Estrada piano
18h i 20h: W. A. Mozart Don Giovanni: Non mi dir G. Puccini
Turandot: Tu, che di gel sei cinta
G. Bizet Carmen: Je dis que rien ne m’epouvante G. Verdi Il trovatore: Tacea la notte plàcida L. Charpentier Louise: Depuis le jour 19h: G. Puccini Turandot: Signore ascolta G. Verdi Il corsaro: Non so le tetre immagini Ch. Gounod Romeu i Julieta: Je veux vivre Amour, ranime mon courage V. Bellini I Puritani: Qui la voce sua soave

Rachel Duval i Ricardo Estrada ens passejaran per alguns dels títols operístics més rellevants de la història del gènere, d’autors com Mozart, Puccini, Verdi o Bizet. Moments carregats de bellesa i lirisme que prendran forma en la magnífica veu de la soprano nord-americana, resident a Barcelona des de fa quatre anys, i en la pianística refinada de Ricardo Estrada, un dels acompanyants de cantants més reconegut del panorama musical nacional.
Rachel Duval es va graduar a la Universitat Washington de Seattle, participant com a solista amb la Simfònica de Seattle. Recentment, va ésser guanyadora del Concurs Internacional de Música de Les Corts i ha participat en el Curs Barcelona Òpera Studio, que dirigeix Ricardo Estrada. Ha interpretat rols com el de Doña Elvira a Don Giovanni, La Comtessa a Les noces de Fígaro, i Eurídice a Orfeu i Eurídice. Ricardo Estrada ha ofert concerts a Espanya, Itàlia, Anglaterra, França, Bèlgica, Holanda, Àustria, Grècia, Panamà, Cuba, Emirats Àrabs i Japó, treballant juntament amb cantants de la rellevància de Celso Albelo, Isabel Rey, Carlos Álvarez, Inva Mula, Carlo Colombara i Anita Rachesvili, entre molts altres. És pianista oficial dels Concuros Francesc Viñas de Barcelona, Montserrat Caballé de Saragossa i Jaume Aragall de Sabadell, i ha actuat a escenaris com The Wiener Konzerthaus, el Gran Teatre del Liceu o el Thessaloniki Opera Theater.

 

 

Diumenge, 28 de juny a les 18h, 19h i 20h
Anticipada: 7€ / Taquilla: 10€
D’OCCIDENT A ORIENT – MÚSICA PER A VIOLÍ I PIANO
Nadja Nevolovitsch violí* Nora Bosch piano
18h i 20h: C. Franck Sonata en La Major: I. Allegro moderato II. Allegro III. Recitativo fantasia. Moderato IV. Allegretto poco mosso 19h: B. Bartók Danses populars romaneses: I. Dansa del bastó
II. Dansa de la faixa
III. Al lloc IV. Dansa de Buchum V. Polca romanesa
VI. Dansa ràpida U. C. Erkin Tres peces per a violí i piano:
Improvisation Ninni (Lullaby)
Zeibek Air I. Albéniz Dues peces per a violí i piano (Trans. F. Kreisler): Malagueña T
ango E. Granados Dansa espanyola (Trans. F. Kreisler)
M. de Falla Dansa espanyola (Trans. F. Kreisler)

Valorada per la crítica per la seva alta sensibilitat i puresa en les seves interpretacions, la violinista Nadja Nevolovitsch actua regularment en prestigioses sales de concert com De Singel a Anvers, el Palais de Beaux Arts a Brussel·les, el Concertbouw a Bruges, o el Victoria Hall de Ginebra, entre moltes altres. Recentment, ha debutat al Konzerthaus de Berlín amb Peter Van de Velde. Formada a l’Specialized Music School de nens prodigi a Sant Petersburg, es va perfeccionar a Alemanya amb Zakhar Bron i al Royal Conservatory de Brusel·les amb Igor Oistrakh. A la seva sensibilitat interpretativa s’unirà el colorisme i intensitat del piano de Nora Bosch, qui, amb un ampli repertori, ha actuat com a solista en festivals arreu de Catalunya i a França, Alemanya i Suïssa. Becada pel Centre d’Estudis Pianístics de Barcelona i per la Sociedad de Artistas Intérpretes y Ejecutantes de Espanya (AIE) amb una beca d’alta especialització, fou guardonada en el Concours de Jeunes Talents a França i en el Concurs de Piano Joan Massià. Juntes, han enregistrat el seu primer disc per a piano sol i música de cambra a Suïssa i avui interpretaran un exigent programa, en què destaca la Sonata en La Major, de C. Franck. *Toca un violí de Camillus Camili, fabricat a Màntua el 1731, cedit per la Fundació Deutsch Stifung Musikleben

 

 

 

Informació:

30 MINUTS DE MÚSICA
Reial Cercle Artístic c/ dels Arcs 5
08002 Barcelona
Saló dels Atlants

Venda d’entrades: www.masimas.com/fundacio
Taquilla situada al Reial Cercle Artístic (a partir del 12 d’abril, cada diumenge, de 17.30h a 20.30h)

Tiquet Rambles:

Palau de la Virreina (La Rambla 99, de dilluns a diumenges de 10h a 20.30h)

Informació:
Tel. 93 319 17 89
www.masimas.com/fundacio info-fundacio@masimas.com

Preus*:
– Taquilla: – General: 10€ –
Reduïda: 7€ (jubilats, estudiants, Amics de la Fundació Mas i Mas, TR3SC, Carnet de Biblioteques) – Per a dues sessions consecutives: 6€ (cada entrada) – Socis del Reial Cercle Artístic: 5€ – Anticipada: 7€ (web i taquilla)

* Excepte el concert inaugural (12€ Anticipada / 15€ Taquilla)