MúsicaTeatro

40 Grecs i una ciutat (de l´1 al 31 de juliol)

email_programa_grec_016_03
40 Grecs i una ciutat

El Grec fa quaranta anys! Enhorabona! Els artistes, els tècnics, tota la gent del món de l’escena i el públic que els va acompanyar potser no s’imaginaven que aquella primera iniciativa autogestionada, aquell primer impuls festiu i ambiciós arribaria fins aquí. El primer de juliol de 1976 les pancartes deien: “Teatre Grec 76. Temporada Popular. Per un teatre al servei del poble. Teatre i Llibertat. Per un teatre imaginatiu”.

Les manifestacions, al carrer, demanaven la implicació de les institucions en el futur desenvolupament d’una cultura plenament democràtica. Demanaven un canvi radical en temps difícils i convulsos. Si avui som aquí, celebrant aquest aniversari, ho devem en gran part tots aquells que, llavors, van tenir el valor necessari per engegar una empresa impossible. I també a tots aquells que, en els darrers quaranta anys, han posat el seu talent, el seu coneixement, el seu esforç i la seva il·lusió per fer del Grec una part irrenunciable de la vida cultural de Barcelona. Gràcies!

En aquests darrers temps, potser seguint el rastre de tots els que ens han precedit, hem perseguit la idea d’un Grec contemporani, adreçat al gaudi i la comprensió del present. Hem buscat la manera de fer allò que pensem que és més propi de l’art: qüestionar, proposar dubtes a l’espectador sobre el nostre món, mostrar les seves ombres i celebrar les seves llums. Hem buscat generar espais de conflicte: l’art que es barreja amb el seu entorn és, sempre, un art del conflicte, de la confrontació d’opinions i de gustos estètics. Un espai de llibertat on poder parlar, on poder descobrir noves consideracions sobre velles inquietuds, on poder trobar noves formes d’expressió que ens ajudin a veure les coses des de punts de vista mai sospitats. Un àmbit provocador de preguntes noves que ja no es poden satisfer amb respostes rovellades. De vegades alegre i amable, de vegades cru i no gaire complaent. Un art al servei dels ciutadans.

El Grec 76 va ser un clam per la cultura i per la llibertat. I una gran festa. Molt hem fet, però molt ens queda per fer. El Grec 2016 serà, encara, un clam per la cultura i per la llibertat. I una gran festa. Us hi esperem! .

Ramon Simó

Director del festival

 

Més informació http://lameva.barcelona.cat/grec/que-es-el-grec-festival-de-barcelona