BELL CROS, UN NOU PROJECTE VITIVINÍCOLA AMB ORÍGENS SUECS QUE APOSTA PEL RESPECTE A L’ENTORN I EL PAISATGE

Situat al municipi de Marsà, al Priorat, el celler treballa en gran part amb ceps vells i es construeix sobre la tradició en el cultiu de la vinya mil·lenària del Montsant 

L’aventura de l’Ann i el Peter Skoglund va començar el 2017 quan es van enamorar dels vins i el paisatge del Montsant i van iniciar un procés de compra d’hectàrees, seleccionant les zones i terrenys de més interès, per començar a materialitzar el seu somni. Des de llavors han comprat en total 7 terrenys veïns més, el darrer al juny del 2019, acumulant fins a la data una inversió de 1,2 milions d’euros. 

Un equip multidisciplinari i local

Durant tot aquest procés els ha acompanyat un equip multidisciplinari i local, una elecció feta a consciència ja que era important que aquest conegués profundament el territori i les seves necessitats per poder elaborar un vi d’alta qualitat. 

Amb l’Ann i el Peter assumint la gerència financera i la direcció, la resta de l’equip l’encapçalen el reputat enòleg Joan Asens, reconegut recentment com  el Millor enòleg de Catalunya 2019 segons l’Associació Catalana de Sommeliers; Xavier Peñas, que a més de ser el seu primer contacte amb el món vitivinícola del Montsant, és copropietari del Celler Sant Rafel de la DO Montsant i actualment s’encarrega d’administrar les operacions de Bell Cros; Baltasar Vendrell, responsable de la viticultura i llicenciat en geologia; i Miguel Figini, qui va ser coordinador de l’Espai del vi Català, i que s’encarrega de la xarxa comercial i la relació amb el clients.

Una filosofia basada en el territori i la sostenibilitat

En total compten amb 25 hectàrees, 14 de les quals estan plantades amb ceps d’entre 30-80. Aquestes vinyes velles són un reflex del lloc on creixen i de la tradició en el cultiu de la vinya mil·lenària del Montsant. En el terreny, destaca la gran riquesa de sòls, principalment sòls argilo-calcaris, però també sòls granítics, pissarrosos (llicorella) i argilosos. A més, s’hi troben sòls de diferent antiguitat, els més antics de més de 60 milions d’anys, i altres de més codolars de tan sols 1 milió d’anys.  

Pel que fa a les varietats, es treballa amb raïms autòctons 100% posant el focus principal en la garnatxa i la carinyena, típiques de la DO Montsant i de la seva veïna DOQ Priorat. Aquests raïms formaran la columna vertebral de la producció vinícola: Carinyena 70%, Garnatxa Negra 25% i Garnatxa Blanca 5%.

Viticultura sostenible

Bell Cros és per convicció, sostenible i ecològic, prioritzant la qualitat per sobre de la quantitat i entenent el celler com a una eina més de preservació del paisatge de la comarca i com una peça clau del seu desenvolupament econòmic. D’altre banda, no es pot concebre la sostenibilitat sense la ecologia, per aquest motiu, la conversió de les vinyes al cultiu ecològic va ser immediata a la compra.  

Totes les tècniques a les vinyes compleixen la normativa ecològica i actualment estan incorporant tècniques de microbiologia a través de el compost, per tornar a donar vida als sols. De mica en mica s’introduiran pràctiques biodinàmiques en el maneig de les vinyes. A finals del 2018 es va sol·licitar el registre de les vinyes com a producció ecològica al CCPAE, es necessiten tres anys per obtenir el certificat orgànic especial i esperen aconseguir-lo a finals de 2021.

La producció

Amb els primers resultats d’ampolles produïdes des del 2017 han pogut fer una previsió, marcant com a objectiu final la producció de 75.000 ampolles elaborades 100% amb el seu raïm. Aquesta ha estat la evolució en la producció d’ampolles: 4.500 ampolles el 2017, 20.000 ampolles el 2018,  20.000 ampolles el 2019 i 30.000 ampolles previstes pel 2020.

D’altre banda, estan treballant en un projecte per construir el seu propi celler enmig de les vinyes. Si tot va bé, el nou celler estarà a punt el 2022, la inversió per a la construcció del celler és d’aproximadament 2 milions d’euros.

El vins

El primers vins que presentaran, el primer ja el podem trobar al mercat, són: El Tracte 2017 (100% Carinyena), amb una producció de 4.500 ampolles; El Camí 2018 (79% Carinyena, 11% Garnatxa Negra i 10% Ull de llebre), amb una producció de 13.250 ampolles de 75cl i 200 de 150cl; i l’Addició 2018 (88% Garnatxa Blanca i 12% Macabeu), amb 1.400 ampolles.

Activitats paral·leles

El reclam de Bell Cros és que no ofereixen només vins, sinó una experiència completa, en aquest sentit s’ha desenvolupat un Programa d’activitats al mig de les vinyes al llarg de tot l’any amb un triple propòsit: aprendre, fer i gaudir. L’objectiu és fer partícip al consumidor final del procés de manteniment de la vinya i de l’elaboració del vi a través d’aquestes activitats immersives.

D’altre banda, s’està creant una xarxa de proveïdors que, sota el nom de “Amics de Bell Cros”, oferirà als membres un seguit de beneficis i eines comercials especials, ajustades a la tipologia i característiques de cada punt de venda amb: la realització de tastos i tallers educatius als locals dels socis, promocions especials personalitzades per a cada establiment o la possibilitat de convidar el seus clients al Programa d’activitats a les vinyes de Bell Cros.