9è Festival de música i cultura negra Del 14 al 22 d’octubre de 2016. Barcelona

SAY IT LOUD!

9è Festival de música i cultura negra Del 14 al 22 d’octubre de 2016. Barcelona

 

català / castellà

 

 20160726123333210_300_424_1_0
 

SAY IT LOUD presenta les actuacions de Harleighblu, Mop Mop & Wayne Snow, Elphomega, Macka B, Iseo & Dodosound i Marco Fonktana, a més de projeccions, xerrades, sessions i exposicions.

La nova edició de SAY IT LOUD, festival de música i cultura negra a Barcelona, amplia la seva programació i la fa arribar a diferents espais de la ciutat. Així, els Cinemes Girona, la Llibreria Pebre Negre, l’Ateneu Popular Nou Barris i el Centre Cultural la Farinera seran les diferent seus d’aquesta edició del SAY IT LOUD.

En l’àmbit musical, el cicle acollirà la presentació del nou disc del magnífic MC malagueny Elphomega, «Nebuloso»; el primer concert a Barcelona de l’emergent artista britànica Harleighblu; la banda de modern jazz italiana Mop Mop (acompanyats del jove cantant d’origen nigerià Wayne Snow)el duet de trip-hop-dub madrileny Iseo & Dodosound; i el barceloní Marco Fonktana, líder de Hombres Bala, que actuarà en solitari presentant el seu nou treball. 

El leit motiv d’aquesta nova edició gira al voltant dels 50 anys de la fundació del Black Panther Party, moviment social en defensa de la comunitat afroamericana, sobre el que es projectarà el documental The Black Panthers Party, Vanguard of the Revolution als Cinemes Girona, amb un debat posterior que comptarà amb la presencia del músic Fermin Muguruza i dels militants de la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca) Emma GIner i Berni Sorinas

En l’àmbit de caràcter comunitari, diferents activitats gratuïtes amplien l’oferta de SAY IT LOUD. D’una banda la Block Party, una festa amb múltiples convidats a l’escenari presentada per Nación Funk i el Festival Hop, sota la batuta musical de Lalo López, de la Fundación Tony Manero. I per l’altra, la tradicional 8 Hours Reggae Run a l’esplanada de davant de la Farinera del Clot, una jornada dedicada a la cultura dels sound systems amb un convidat molt especial, el jamaicà Macka B, un dels noms de referència del gènere.

Però això no és tot: la programació inclou la presentació del llibre “Ghetto Brothers”, una jornada de maridatges de jazz amb vi, un espectacle per a tota la família i l’exposició de fotografies que celebra els 20 anys de la revista Enlace Funk.

 

SAY IT LOUD EN 5 CONCEPTES

 

Cultura i política

SAY IT LOUD entén la cultura com a fet intrínsec a totes les persones i les comunitats, sovint relegat a un segon terme o concebut només com a un element accessori. El projecte vol posar la cultura al bell mig del quadre i vol reivindicar el paper que l’art té com a vertebrador de les comunitats i de les idees transformadores. Per aquesta raó la proposta no es limita només a una sèrie de concerts, si no que s’amplia amb les xerrades, les exposicions, els tallers o les projeccions, per mostrar així tota la riquesa i la influència de la música i la cultura afroamericana en una ciutat mediterrània del segle XXI.

 

Equipaments púbics i veïnals

Amb la voluntat de teixir aliances i reforçar la concepció no comercial de la cultura, SAY IT LOUD prioritza el treball amb espais públics gestionats pels propis veïns. És el cas de la Farinera al Clot o l’Ateneu a Nou Barris. SAY IT LOUD aposta per aquest model de fer cultura i fer ciutat, posicionant-se com a vincle entre els diferents projectes veïnals, amb l’objectiu de mostrar que es poden crear propostes des de la mateixa base, que no hagin de passar necessàriament pel sector privat, ja sigui via patrocinis o via sales.

 

Una proposta cultural d’economia social

La producció del festival es fa des de la cooperativa QueSoni, vinculada a la xarxa d’economia social de Catalunya. Per tant, és voluntat també de SAY IT LOUD treballar amb fórmules i projectes vinculats a l’economia social. Per exemple: tots els temes tècnics i de producció es gestionen des de la cooperativa QueSoni; la cervesa, en la mesura del possible, és artesanal i procedent de productors locals; algunes activitats del cicle tenen lloc a espais cooperatius, com la llibreria Pebre Negre; i els serveis financers es vehiculen mitjançant la cooperativa Coop57. Si parlem de valors, SAY IT LOUD garanteix transparència en la gestió, vincle amb el territori, accessibilitat de les propostes i condicions laborals dignes. Temes centrals que marquen la pràctica del festival.

 

Les propostes musicals comunitàries

La programació de SAY IT LOUD inclou activitats que volen destacar la dimensió comunitària de la música, i que es caracteritzen per ser activitats d’accés lliure, on la frontera entre escenari i públic es difumina. D’una banda, la Block Party, que convoca a un gran nombre de ballarins i ballarines que es mouen en diferents grups i escenes de ball a la ciutat. Aquest cop però la música la posa una banda en directe, i diferents convidats van passant per l’escenari al mateix temps que a la pista es fan i es desfan cercles de ball. I per l’altra, La 8 Hours Reggae Run, que recull l’esperit de les festes jamaicanes i situa al centre de l’acte l’equip de so enlloc de l’escenari; un Sound System artesanal del col·lectiu Rebelmadiaq, pensat especialment per fer sonar els ritmes clàssic i contemporanis del gènere. Aquestes activitats tenen un valor simbòlic especial, ja que manifesten bona part de la filosofia del cicle en un moment i un espai concrets.

 

Les propostes musicals internacionals

Un dels objectius del cicle és poder acostar artistes internacionals i demostrar que les propostes que neixen de l’economia social, fetes en espais públics i sense grans patrocinis privats poden també situar-se a primera línia de l’activitat cultural de la ciutat. Es tracta d’un repte important, per l’absència ha grans patrocinis, la política d’entrades accessibles a tothom i la voluntat de que els ajuts públics no condicionin el pressupost del festival (sempre per sota del 50% del total). Aquest any, de moment, ja podem la vocalista britànica Harleighblu, una de les estrelles emergents del hip hop i el soul europeu, aposta del prestigiós segell Tru Thoughts; el grup italià la banda italiana de jazz-funk Mop Mop, liderats pel multi-instrumentista Andrea Benini i acompanyats per la ocasió del jove cantant d’origen nigerià Wayne Snow;  i el reconegut deejay d’origen jamaicà resident a Anglaterra Macka B

PROGRAMACIÓ PER DIES
Del 13 al 30 d’octubre

Farinera del Clot

Exposició 20 anys d’ENLACE FUNK

 

Divendres 14 d’octubre

Ateneu Popular Nou Barris, 22h

BLOCK PARTY: Nacion Funk All Stars i Festival Hop

 

Dissabte 15 d’octubre

Farinera del Clot, 12h

Espectacle per a tots els públics: LPMix

Vermuth posterior amb The Neighbours (dj)

Ateneu Popular Nou Barris, 22h (12-15€)

ISEO & DODOSOUND

HARLEIGHBLU

MOP MOP & WAYNE SNOW

 

Dilluns 17 d’octubre

Llibreria Pebre Negre, 19h

Xerrada al voltant de la novel·la gràfica GHETTO BROTHERS de Julian Voloj i Claudia Ahlering

 

 

DImecres 19 d’octubre

CInemes Girona, 20h (5€)

Projecció del documental The Black Panthers Party, Vanguard of the Revolution

Debat posterior moderat per Manel Ros, amb el músic Fermin Muguruza i els militants de la PAH Emma GIner i Berni Sorinas

 

Dijous 20 d’octubre

Llibreria Pebre Negre, 20h (20€)

Taller de Vi i Jazz, amb Pau Fuster i Carles Mira.

 

Divendres 21 d’octubre

Farinera del Clot, 19h

DISCOFORUM amb Xavi Papa Dick i David Doctor Dekker (Sound System FM), M. A. Sutil (Enlace Funk) i Eneida Fever

Farinera del Clot, 22h (10-13€) 

MARCO FONKTANA 

ELPHOMEGA

Sessió DJ: Miguel Angel Sutil

 
Dissabte 22 d’octubre 

Farinera del Clot, 18h

8 Hours Reggae Run, amb la presència, entre d’altres, de MACKA B

 

 
 
   

SAY IT LOUD

9è Festival de música i cultura negra

Del 14 al 22 d’octubre 2016

Barcelona

Centre Cultural La Farinera del Clot | Ateneu Popular Nou Barris | Llibreria Pebre Negre | Cinemes Girona

www.sayitloud.cat