Arcadi Volodos torna a L’Auditori de Barcelona amb l’OBC sota la direcció de Josep Pons (11 i 12 de març)

VolodosPressefoto2010_4_c_Ali_Schafler_860_280Arcadi Volodos torna a L’Auditori de Barcelona amb l’OBC sota la direcció de Josep Pons

 

 

Arcadi Volodos, un dels grans pianistes del nostre temps, torna a L’Auditori de Barcelona els dies 11 i 12 de març per interpretar el Concert per a piano i orquestra n ° 3 en Do Menor, opus 37 de Beethoven al costat a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb la direcció de Josep Pons. Serà una oportunitat única per veure i escoltar en directe a un dels intèrprets més virtuosos i talentosos en la història de l’instrument.
Aquesta és la cinquena vegada que Arcadi Volodos compartirà escenari amb l’OBC i ho farà amb una obra que està considerada una de les peces cabdals del repertori per a piano. L’obertura dels concerts del cap de setmana la protagonitzarà l’obra Chamber symphony núm.2 “Fibrillian”, del compositor resident Hèctor Parra. El director Josep Pons ha escollit per completar el programa dues obres prohibides de dos compositors dels quals Pons n’és un gran coneixedor: Obertura per a un drama, de Franz Schreker i El mandarí meravellós, op.19. Suite de Béla Bartók.

Franz Schreker va ser un de tants compositors jueus considerats «degenerats» pel règim nazi, i això que, després de Wagner, era l’autor operístic més interpretat a Alemanya i Àustria, més fins i tot que Richard Strauss. L’estrena de la seva òpera Els estigmatitzats va haver d’esperar per l’esclat de la Primera Guerra Mundial, però Schreker, impacient, en va fer una peça simfònica ampliant-ne l’obertura. Aquesta és l’obra que ens proposa Josep Pons, estrenada el 1914 per la Filharmònica de Viena al mític Musikverein. Bartók també va veure prohibit el seu ballet El mandarí meravellós pel contingut escandalós de l’argument: luxúria, violència, assassinat… Però la suite simfònica es va acabar imposant, per la seva modernitat, ritme i energia, i ha esdevingut una obra fonamental del segle xx.

Aprofitant la seva visita a L’Auditori, el reputat pianista Arcadi Volodos ofereix una masterclass per a alumnes de piano el dia 9 de març a les 19h a la Sala 2 Oriol Martorell. Els alumnes de 4t curs de l’ESMUC, José Songel i Miguel Bruñó, han estat els escollits per treballar directament amb Volodos en aquesta masterclass i ho faran amb 1r moviment de la 2a Sonata per a piano de Rachmaninov i una selecció de la Música Callada de Mompou. La classe ha estat oberta a altres alumnes de conservatoris de grau mitjà i superior de Catalunya que la podran seguir des del pati de butaques.