Caminada Internacional de Barcelona (15 i 16 d´octubre)

 

BENVINGUTS A BARCELONA

La CAMINADA INTERNACIONAL DE BARCELONA -International Walk of Barcelona- és una proposta de dos itineraris a peu (20 i 30 km), durant dos dies del mes d’octubre, pel municipi de Barcelona i les seves rodalies oberta a la participació de tothom, sense ànim de competicíó i amb projecció internacional per tal de donar a conèixer les belleses i particularitats de Barcelona i del seu entorn tan als que hi resideixen com als que la visiten d’arreu del país i del món.

L’any 2001 es va realitzar a Barcelona per primer cop una Caminada Internacional que va néixer amb una decidida vocació de continuïtat. L’any 2002 es va ampliar la proposta amb dos itineraris, un d’11 km i l’altre de 21 km, i també se li va donar un caràcter temàtic, en aquell cas el Modernisme. La tercera edició de la caminada, efectuada el març del 2003, va seguir la mateixa pauta de l’anterior si bé el tema escollit va ser el de donar a conèixer els parcs i jardins de la ciutat. La quarta edició, efectuada l’octubre del 2003 va incorporar un canvi significatiu, es va ampliar la proposta a dos dies d’un mateix cap de setmana, amb una doble finalitat, ampliar la proposta d’itineraris i, alhora, adaptar l’activitat a les condicions que estableix la IML International Marching League per a formar part de la seva organització.

A l’edició del 2004 es va ampliar la proposta d’itineraris a base d’efectuar-ne tres cada un de los dos dies. Aquests itineraris es varen dissenyar pensant en els valuosos atractius que té la nostra ciutat, i perquè al mateix temps que es fa un exercici físic, s’aprofiti per a conèixer una part significativa d’aquest patrimoni tan important que té la ciutat.

 
FotoBCN
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vista de les platges de Barcelona.- Foto: J.M. Jerez

L’any 2005 es va repetir l’experiència de l’any anterior, si bé per diversos aspectes de logística i per obres a la via pública, es va canviar el punt de sortida i arribada i es va traslladar al davant de la Casa del Mig, dins el Parc de l’Espanya Industrial. El canvi va resultar molt positiu i els caminadors van poder gaudir, el dissabte al migdia, d’una interessant festa organitzada per a ells.

Un altre canvi que es va haver d’efectuar va ser el de la data de realització. Si bé en el 2004 la caminada s’havia efectuat el mes d’octubre (i l’objectiu és continuar realitzant-la cada any el mes d’octubre), degut a les gestions que s’estan fent per a ingressar a la IML-Walking Association, es va avançar la data de realització al mes de juny.

En el 2006 es va efectuar una edició de la caminada, els dies 28 i 29 de gener, amb l’objectiu de permetre als inspectors de la IML conèixer la nostra forma de realitzar la caminada.

Però la versió «oficial» de la Caminada Internacional de Barcelona de l’any 2006 s’efectuà els dies 7 i 8 d’octubre, en la qual es van realitzar els itineraris de 10, 20 i 30 km per cada un dels dos dies; els itineraris de 10 km també formaven part de les caminades del Barnatresc i comptaven per al sistema d’obtenció de pins d’aquesta activitat. El punt de sortida i arribada se situà a l’interior del poliesportiu de l’Espanya Industrial, amb la qual cosa les gestions d’inscripcions, la festa, etc. es van poder efectuar sense problemes climatològics o d’altra mena.

L’edició del 2007, amb la CIB ja incorporada al calendari de la IML, ha comportat un canvi dels itineraris, amb uns nous recorreguts tant o més interessants que els que ja es realitzaven en anys anteriors, i s’ha mantingut la proposta de les tres distàncies en cada un dels dos dies (10, 20 i 30 km).

Aquest  canvi forma part de l’objectiu de disposar de dos «jocs» d’itineraris, els que ja s’havien fet en anys anteriors i que popularment es denominen com els «itineraris del Llobregat» per la seva ubicació geogràfica respecte a la ciutat, i els itineraris nous d’aquest any, que popularment es denominen com els «itineraris del Besòs», també per la seva ubicació geogràfica.

Per al 2008, encara que la idea és que cada any es faci la caminada per un d’aquests dos jocs d’itineraris, alternativament, es va convenir que es repetirien els nous itinereris, els «itineraris del Besòs«, als qual s’han fet uns petits retocs, i d’aquesta manera consolidar-los per tal que siguin una manera d’oferir més varietat de possibilitats als participants.

L’any 2009 s’ha retornat als «itineraris del Llobregat» per tal de seguir la tònica que es va establir de fer l’alternança en la proposta d’itineraris. En aquesta edició s’ha aplicat un sistema nou de senyalització en els trams dels itineraris que passen pel Parc de Collserola. Amb unes plaques metàl·liques adossades als pals de senyalització del parc s’ofereix un sistema fàcil i còmode per seguir el recorregut. Aquest nou sistema de senyalització ha comportat unes modificacions en l’itinerari de 30 km del segon dia, modificacions que han contribuït a millorar-lo en el que fa a desnivells i a fer-lo més racional. 

El 2010 s’han fet els «itineraris del Besòs» on també s’ha aplicat el nou sistema de senyalització als trams que passen pel parc de Collserola. Això també ha comportat uns retocs als itineraris ja existents. També s’han modificat el punt d’inici de caminar de l’itinerari de 30 km del segon dia que ha passat d’estar al coll de Sant Bartomeu al coll de Parpers (la Roca del Vallès).

El 2011 es va retornar als «itineraris del Llobregat«, dins la previsió d’alternar en la proposta d’itineraris. Als itineraris del 2009 es van fer uns retocs i actualitzacions per tal d’adaptar-los a les noves estructures urbanístiques, com és el cas de la Ciutat de la Justícia. L’èxit de participació ha estat espectacular, prop de 6000 persones entre els dos dies. 

Per al 2012, tal com estava previst, s’han tornat a preparar els «itineraris del Besòs» amb les adaptacions adients a les noves vies i accessos de la ciutat. Aquest any, però, hi hagut una innovació pel que fa als controls de pas i avituallament, s’han suprimit controls i s’han concentrat els avituallament en un nombre menor de punts, d’aquesta manera s’ha aconseguit una major eficàcia de la logística i s’ha continuat donant el mateix servei als caminadors.

Per al 2013 «toca» fer els «itineraris del Llobregat», per tant, el punt de sortida i arribada de tots els itineraris serà el Poliesportiu Municipal de l’Espanya Industrial. El sistema de funcionament serà el que des de fa anys funciona, si bé es continuarà aplicant l’experiència de l’any passat, ja que va donar molt bon resultat, de suprimir controls de pas i concentrar els avituallaments en un nombre menor de punts. 

L’any 2014 tornem als «itineraris del Besòs», amb un nou recorregut per a l’itinerari de 20 km del segon dia, amb la resta de recorreguts consolidats i una organització esperimentada que permetrà als participants gaudir d’unes magnífiques jornades de l’activitat física més natural: Caminar. 

L’any 2015 toca fer els «itineraris del Llobregat», que estan plenament consolidats i comptem amb una organització experimentada que permetrà als participants gaudir d’unes magnífiques jornades de l’activitat física més natural: Caminar. El canvi en aquesta edició és el lloc de sortida i arribada dels itineraris. Enguany serà a l’Auditori de les Cotxeres de Sants, això ens permetrà poder tonar a organizar en un mateix espai la Caminada Internacional de Barcelona i el Barnatresc Internacional.

L’any 2016 tornem als «itineraris del Besòs», amb una nova situació d’algun control i els recorreguts que ja es van experimentar el 2014 i una organització esperimentada que permetrà als participants gaudir d’unes magnífiques jornades de l’activitat física més natural: Caminar. 

La Caminada Internacional de Barcelona, que no té ànim competitiu, tornarà a ser una bona excusa per fer salut, fer amistats i per redescobrir la ciutat i les seves rodalies.

 

Serra de Collserola (torre de Collserola i Tibidabo) Foto: J.M. Jerez

Serra de Collserola (torre de Collserola i Tibidabo) Foto: J.M. Jerez