Cap de setmana: els animals de la ciutat surten en cavalcada! Sant Andreu celebra els Tres Tombs

trestombs-1024x707

Sant Andreu celebra els Tres Tombs amb una trentena de carruatges i genets. A més, Barcelona s’omple de propostes de cinema, música i dansa.

Aquest cap de setmana, cavalls, ases i molts altres animals passejaran pels carrers més cèntrics de Sant Andreu en la primera cavalcada dels Tres Tombs que es fa enguany a la ciutat. El passat agrícola del barri es posa de manifest en aquesta celebració, una de les més tradicionals, amb una trentena de carruatges i genets.

A les 12.00 hores i a mig recorregut, a la plaça d’Orfila, es beneiran els animals i també les mascotes de tots els ciutadans que s’hi vulguin acostar. La tradició dels Tres Tombs, en honor de Sant Antoni Abad, s’ha mantingut fins als nostres dies com a homenatge als animals que treballaven al camp, els quals durant segles han estat un motor econòmic i social de Barcelona.

El primer barri de la ciutat que celebra la festivitat de Sant Antoni Abat és Sant Andreu de Palomar, que dissabte 10 de gener fa els Tres Tombs Infernals, i l’endemà, la tradicional cavalgada amb carruatges i genets. Els Tres Tombs Infernals és un espectacle pirotècnic amb narració que ja fa més de 20 anys que organitza la colla de diables La Satànica.

Tot i que els Tres Tombs es fan en molts més indrets de la ciutat, al barri de Sant Andreu hi han arrelat especialment i ens recorden el passat pagès de l’antiga vila. Ara fa 23 anys La Satànica de Sant Andreu va idear els Tres Tombs Infernals, un espectacle molt consolidat que ha donat una nova dimensió a la festa de Sant Antoni Abat, ja prou polifacètica.

Dissabte al vespre començarà a la plaça de Can Fabra la representació dels Tres Tombs Infernals. Aquest espectacle de llum i música en viu explica la història del patró de la festa, Sant Antoni Abat. La tradició diu que Satanàs el va temptar per fer-lo caure en algun dels set pecats capitals, però que el sant, ple de bondat, s’hi va resistir. Els Tres Tombs Infernals van néixer com un correfoc que havia de fer tres voltes a un mateix itinerari, tal com es fa en la desfilada de les cavalleries. Així va ser els primers anys, però després la festa ha anat evolucionant fins a convertir-se en l’acte que és avui dia.

L’endemà, diumenge 11 de gener, s’hi farà la benedicció tradicional dels animals i la cavalcada. Les carrosses es concentraran a les 10.30 hores al carrer de Sant Adrià, i d’allà estant arrencarà la cavalcada. Hi participaran els llancers de la Guàrdia Urbana, la carrossa de Sant Antoni Abat i un seguit de genets, amazones i carruatges de totes les mides. La benedicció d’animals i els Tres Tombs es faran cap a les 12.00 hores a mig recorregut, a l’altura de la plaça d’Orfila.