Comencen les Sampler Sèries a L’Auditori amb l’actuació de Simon Steen-Andersen per primera vegada a Espanya

Comencen les Sampler Sèries a L’Auditori amb l’actuació de Simon Steen-Andersen per primera vegada a Espanya

TV_ImatgesaMPLERS_0

El festival Sónar 2016 arrencarà a L’Auditori amb l’estrena de l’obra guanyadora del Pulitzer Become Ocean de John Luther Adams que interpretarà l’OBC

Les propostes de l’Ensemble Recherche i l’Oslo Simfonietta seran altres plats forts de la temporada

Les Sampler Sèries, l’aposta de L’Auditori per les músiques de nova creació, tornen amb una segona temporada carregada de propostes i de novetats. D’entrada dijous 15 d’octubre podrem gaudir de la presentació a Espanya d’un artista i creador sonor reconegut a tot Europa, el danès Simon Steen-Andersen i el seu espectacle Nit Escenificada que no deixarà ningú indiferent i que serà el concert inaugural de la temporada. En aquesta Nit Escenificada el públic podrà descobrir l’univers de Steen-Andersen, la seva creativitat desbordant i el perquè s’ha convertit en un dels compositors i creadors escènics més sol·licitats del panorama internacional. El concert anirà precedit de la videoinstal·lació de Josep Sanz IRR Study#2 on l’artista construeix un interessant contrapunt d’imatges i sons a partir de mostres gravades del prestigiós quintet vocal Neue Vocalsolisten de Stuttgart.

L’estrena de Nit Escenificada s’emmarca en la col·laboració amb el Festival Ultima d’Oslo, seguint amb la línia estratègica d’aliances internacionals de les Sampler Sèries. La proposta acull durant la temporada encara dues produccions més que reflecteixen el caràcter plural i innovador del festival noruec: una sessió d’improvisació lliure amb plats, guitarra elèctrica i bateria a càrrec del multi-instrumentista japonès Otomo Yoshihide amb el percussionista noruec Paal Nilssen-Love; i el concert del prestigiós conjunt instrumental Oslo Sinfonietta, on podrem sentir una selecció d’obres per a orquestra de cambra, electrònica i vídeo, dues de les quals, escrites per a l’ocasió, de la compositora noruega Ragnhild Berstad i de la catalana Raquel García Tomás de qui també estrenarem una instal·lació audiovisual.

Una altra novetat d’aquesta temporada és la residència a L’Auditori del compositor Héctor Parra que pel què fa a les Sampler Sèries es concretarà en tres interessants propostes. La primera, un concert de la bcn216 interpretant algunes de les obres per a orquestra de cambra més representatives de Parra. El segon concert dins la temporada de Sampler és una col·laboració entre Parra i el pianista i improvisador Agustí Fernández, titulada Frec 2. Aquest innovador projecte és la continuació de Frec, presentat al festival de Huddersfield 2013, on Parra i Fernández posaven al límit les possibilitats musicals del piano expandit. També podrem assistir al concert de l’Ensemble Recherche, probablement el millor ensemble contemporani de l’actualitat. El conjunt de Freiburg, col·laborador habitual del compositor català, oferirà obres de cambra com Stress Tensor o els dos trios amb piano, en un doble concert on també interpretaran la monumental “Schnee” de Hans Abrahamsen.

Les músiques avançades i la nova creació sonora es donen la mà aquesta temporada en una producció de L’Auditori i el festival Sónar que suposarà el tret de sortida del festival aquest any. Es tracta de l’estrena de la peça Become Ocean, del compositor nord-americà John Luther Adams, guanyadora del Premi Pulitzer l’any 2014. L’obra serà interpretada per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, dirigida per Brad Lubman. Become Ocean és una experiència immersiva de 42 minuts de música inspirada en la massa oceànica del Pacífic que vol fer un crit d’alerta sobre la destrucció progressiva dels espais naturals i de la importància de l’oceà com a origen de la vida. Amb aquesta producció el festival Sónar i L’Auditori reprenen la col·laboració que havien mantingut des de 2003 i fins el 2011 posant-se al capdavant de l’avantguarda sonora amb propostes arriscades i innovadores.

Històries Elèctriques, primera proposta educativa Sampler Sèries

Aquest any les Sampler Sèries incorporen per primera vegada una proposta per als més joves. Es tracta d’Històries Elèctriques, un concert pels més joves ideat pels sonòlegs Àlex Barrachina i Roger Pibernat. Un espectacle de creació col·lectiva amb instruments electrònics i efectes visuals que combina els mons analògic i digital carregat d’enginy i humor.

Sampler Sèries recull un any més l’aposta de L’Auditori per la nova creació sonora a través d’un recorregut per espectacles produïts en l’actualitat que incorporen elements d’I+D en l’àmbit de la música. La proposta s’articula des de L’Auditori i a través de diferents espais significatius del món de l’art contemporani a la ciutat de Barcelona, vinculant-se també a festivals i cicles internacionals de nova creació sonora. De la música escrita a la improvisació lliure, dels instruments acústics als dispositius electrònics, de la música performàtica a la instal·lació sonora o la videocreació. Sampler Sèries compta, un any més, amb el suport de la Fundació Banc Sabadell