Des de La flauta màgica fins a Les quatre estacions: El març de Novaria per a tots els gustos


La programació del mes de març la protagonitzen agents locals: L’Orquestra Terrassa 48, l’Orquestra Barroca de Barcelona i l’Orquestra de Guitarres de Barcelona

‘La flauta màgica’ inaugura el mes, arribant el diumenge 1 . Després d’aquest reconegut Singspiel, el dijous 12 ‘La bohème’ completarà la proposta operística del mes.

L’Orquesta Barroca de Barcelona portarà de nou  el dimecres 11 un programa de Vivaldi amb les emblemàtiques ‘Quatre estacions’

La segona aparició de l’Orquestra de Guitarres de Barcelona en aquesta programació serà el dimecres 18 , en un concert especial on hi participaran artistes convidats també d’altres disciplines

El Cicle d’Òpera al Palau de la Música de la productora NovAria ha arrencat amb força aquest any. Després de la programació de febrer, La flauta màgica i La bohème seran el tàndem proposat pel darrer mes hivernal. La productora també engega amb força la programació de NovAria Concerts complementant la interpretació de Les Quatre Estacions de Vivaldi de l’ Orquestra Barroca de Barcelona amb el concert de l’ Orquestra de Guitarres de Barcelona

Cicle d’Òpera


La flauta màgica de Mozart és un conte de fades que conté, en la seva màgia, una compilació de tots els gèneres musicals desenvolupats fins el 1791. El pròxim 1 de març a les 18:30h a l’escenari del Palau serà interpretada per l’Orquestra Terrassa 48 dirigida per Josep Miquel Mindan i el Cor NovAria dirigit per Adolf Gassol. La direcció escènica serà a càrrec de Jesús Fernández i, en canvi, Sergi Giménez n’assumirà l’artística. El tenor líric Néstor Losán serà Tamino, mentre que Papageno l’interpretarà Xavier Casademont. La famosíssima l’ària «Der hölle Rache» prendrà força amb Alba M. Nieto, que encarnarà la Reina de la Nit. Pamina serà Sarah Zahi, Papagena Sara Bañeras, Sarastro Antonio Fajardo i MonostatosEmili Gispert.

Seria difícil no reconèixer personatges tan emblemàtics com Papageno o la Reina de la Nit i les belles àries de què els dota Mozart. Aquests són alguns dels que, presos de la tradició folkòrica alemanya, protagonitzen aquesta petita (només pel que fa a la durada de la versió de NovAria) òpera teatral de Mozart. Creada dos mesos abans de la seva prematura mort, és una història que a través de les melodies més carismàtiques ens parla sobre el triomf del bé sobre el mal. Una història plena de fantasia en un periple a través de corts, personatges fantàstics (amb instruments que encara ho són més) i malvats dirigents.

Puccini irromprà a la programació de Novaria el dijous 12 de març a les 20h ambLa bohème. L’equip de l’Orquestra Terrassa 48 teixirà la part instrumental d’aquesta obra sota la batuta de Josep Miquel Mindán. El cor serà dirigit per Adolf Gassol, encara que la responsable de la coral infantil serà Marta MateuJesús Fernández n’assumirà la direcció escènica, Sergi Giménez l’artística i Cristina Raventós en serà la directora de producció. Pel que fa als cantants la jove Mimì serà Marga Cloquell mentre que el seu estimat Rodolfo s’encarnarà amb Sergi Giménez. L’altra parella de l’òpera, Musetta i Marcello, seran interpretats per Sara Bañeras i Joan G. Gomà, respectivament. Xavier Casademont serà Shaunard, Danil Sayfullin, Colline, i Emili Gispert, Benoït-Parpignol.

La bohème, va ser la primera de les tres col·laboracions entre el que es va conèixer com “La santíssima trinitat” de l’òpera: Puccini (com a compositor) i els llibretistes Luigi Illica i Giuseppe Giacosa. Inspirats en l’obra de Scènes de la vie bohème de Murger, la història que es traça en aquesta òpera, musicalment plena de motius recurrents i sense ruptures violentes, és, com indica el seu nom, un retrat de l’imaginari de la bohèmia parisina. Sobre l’escenari no hi faltarà l’amor apassionat i intimista, les escenes quotidianes de le piccole cose i una mort final: en aquest cas d’un personatge al·legoria de la joventut i d’il·lusió. Parlem, en definitiva, d’una de les òperes més emblemàtiques i estimades de Puccini.


NovAria Concerts

Antonio Vivaldi i les seves “Quatre estacions” seran els protagonistes del concert del dimecres 11 a les 20h. Aquesta obra de l’impulsor de l’escola veneciana i mestre del barroc tancarà un repertori monogràfic de l’autor que inclourà també el Concert per cordes RV 121 en Re Major, a més dels concerts de l’opus 3 núm. 9 en Re Major, núm. 11 per a dos violins i violoncel en Re Menor i el núm. 12 per violí en Mi Major.

Aquest concert l’oferirà l’Orquestra Barroca de Barcelona i està concebut sota la direcció artística d’Adolf Gassol i la direcció musical de Gilles Colliard. La formació barroca i de Barcelona enguany compleix els 10 anys i té com a objectiu donar a conèixer la música dels segles XVII i XVIII amb instruments d’època  tocats per músics assentats a Catalunya. 

El dimecres 20 de març a les 20h, en canvi, l’Orquestra de Guitarres de Barcelona farà el seu segon concert d’enguany en el marc de la programació de NovAria. Aquest serà molt especial perquè tindrà un vessant interdisciplinar. En són artistes convidats la mezzosoprano Mariana Carrilho, la clavincelista Olga Kobékina, el violinista David Fonseca i els ballarins Olga Ponce i Said Ramos. El concertino serà Roger Martí i la direcció del concert l’assumirà Sergi Vicente, que és al mateix temps el fundador d’aquesta agrupació que ja acumula trenta anys de trajectòria.

Al llarg d’aquests anys, l’Orquestra ha reunit més de 150 guitarristes amb carreres molt fructíferes: alguns s’han desenvolupat com a solistes i d’altres han format part de la European Guitar and Mandolin Youth Orchestra. La seva activitat nacional i internacional és aguda, com els seus diversos projectes, entre els quals destaquen l’edició del CD editat pel seu 15è aniversari. Cloure el mes amb la seva col·laboració és la forma perfecta de tancar una programació mensual rica i oberta a tots els gustos musicals.


NovAria Artists

NovariaArtists és una productora d’espectacles que promou la difusió de la música clàssica a Barcelona amb una programació que s’encamina al desenvolupament de nous públics a través de títols populars i grans obres de la història de la música. Va néixer el febrer de 2015 amb la voluntat d’acostar el gènere a tothom i, al mateix temps, serveix de plataforma per a joves artistes catalans que poden debutar en rols importants i projectar-los internacionalment a través de la millor porta d’entrada al món musical professional, el temple dels cants on tothom vol ser-hi una vegada a la vida. D’aquesta manera, els concerts es realitzen al Palau de la Música Catalana amb el màxim rigor, excel·lència i creativitat. NovAria Artists convida orquestres de gran qualitat i programa òperes que es reivindiquen tal i com les havia concebut el compositor: amb una posada en escena tradicional i detallistes, alhora que es fa un esforç per maximitzar els recursos per adaptar-ho a una sala de concerts. 
 
El repertori que abraça Novaria Concerts gira entorn a El bolero de Maurice Ravel, el Rèquiem de Wolfgang A. Mozart i Les quatre estacions, d’Antonio Vivaldi. En el seu cicle d’òpera, segueix interpretant, com a produccions pròpies, Carmen, de Georges Bizet, La bohème i Tosca, de Giacomo Puccini, La flauta màgica, de Wolfgang A. Mozart, i La traviata, de Giuseppe Verdi.