DIADA DE LA RUMBA BARCELONA 2017, 3 de desembre

 

DIADAlast_preview

 

 

 

 

 

 

 

 

 
DIA: Diumenge 3 de desembre del 2017
LLOC: Fàbrica Fabra i Coats, Sant Andreu
(Carrer de Sant Adrià, 20, 08030 Barcelona)

ACTIVITATS:

11h Taller de Ball per Rumba amb Marta Alluè
12h Taller de Cant, Guitarra i Percussió amb Micu Trio
13h LIPDUB dels 2 tallers
16:00h a 22:00h concert amb Ai Ai Ai, Peret Reyes, Derrumband, Morostio, La República Rumbera, Alma de Boquerón, Embolingats, Carlos Miñarro, Son de la Rambla i Candeli

La Diada de la Rumba és la mostra més important de rumba catalana i cada any reuneix els principals representants socials i artístics d’aquesta música, tot posant els seus coneixements i experiència a l’abast de tothom. Es tracta d’un esdeveniment singular, amb pocs anàlegs en d’altres escenes musicals del país, que es presenta com el “portes obertes” anual de la rumba catalana. Per això s’ha convertit en una cita de referència per a l’escena i, cada cop més, per al món cultural català.

 

La iniciativa, que es passeja per diverses ciutats catalanes i Madrid, vol donar a conèixer i posar en valor la rumba catalana, una música popular que reivindica la seva vitalitat després d’un any important per al gènere: El 2015 va ser declarada Patrimoni Cultural de Catalunya i es va iniciar la candidatura per a ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO, impulsada per FORCAT junt a La Casa Musicale de Perpinyà, l’ESMUC, la Setmana De La Rumba Catalana de Girona i el Taller de Músics.
Serà el diumenge 3 de desembre, a la Fabra i Coats de Sant Andreu, amb tallers de ball i de cant, guitarra i percussió; mercadillo, exposicions, lipdub i la Super Rumba Jam de la tarda amb un concert d’una desena de grups.

Aquesta és la 9a edició. Des de la 1a al 2009 que es va dur a terme al CAT de Gràcia, la Diada de la Rumba s’ha mogut per la Fontana de Gràcia, el CAT i l’Apolo a Barcelona; i ha anat a Girona, Vic, Mataró, Tarragona, Granollers, Madrid i Saragossa. L’edició d’enguany passa per Madrid (29 setembre), Girona (22 a 24 de novembre), Mataró (19 de novembre) i Barcelona (3 de desembre).

Enguany, a més, es du a terme el II Simpòsium Nacional de la Rumba Catalana. Serà el 26 de novembre al Centre Artesanal Tradicionarius. El 4 desembre 2008 es va celebrar el 1er Simpòsium de Rumba Catalana afavorit pel Rumba Club, durant el qual va derivar la creació d’una plataforma de la qual va partir  l’associació no lucrativa FORCAT Foment de la Rumba Catalana, la qual amb el temps ha vinculat a tots els actius del gènere. Passats 10 anys, FORCAT ha decidit replantejar el futur i fer balanç.
Diumenge 26 al CAT de Gràcia (gratuït) a partir de les 12 del matí es durà a terme la trobada i els debats.

A la tarda es presentarà i explicarà els seus objectius la Candidatura de la Rumba Catalana a la UNESCO.
L’acte es tancarà amb una juerga rumbera conduïda per Los Manolos celebrant els 25 anys de la cita
olímpica.

LA RUMBA CATALANA

Una música popular catalana plena de present i de futur
La rumba catalana és una música gestada durant el segle XX en el si de les comunitats gitanocatalanes, que habiten als Països Catalans i al Migdia francès. Aquesta creació genuïna és fruit d’una peculiar fusió entre influxos musicals procedents d’Amèrica, el flamenc heterodox, i d’altres tradicions i modes de música popular. A mitjans del segle XX es va donar a conèixer
públicament, protagonitzant una espectacular eclosió comercial que li ha donat gran projecció internacional. Artistes com Peret, El Pescadilla i Chacho, i més tard Los Amaya, Rumba Tres, Chango, Gato Pérez, Gypsy Kings o Los Manolos, són les cares visibles d’una música que ha arribat als nostres dies amb salut de ferro i que és avui reivindicada i practicada tant per gitanos com per paios, amb infinitat d’artistes i bandes en actiu, aquí i arreu. L’escena de la rumba catalana és avui molt activa, amb locals, programacions regulars, iniciatives associatives i professionals que s’hi dediquen, a més d’una massa social heterogènia i consolidada que en segueix les propostes.

Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) és l’entitat social de referència de la rumba catalana. Des de  2009 aplega artistes, professionals, estudiosos, aficionats i d’altres agents vinculats a aquest univers sociomusical. Junts treballem per la divulgació i transmissió de la rumba catalana, per la seva dignificació social i reconeixement institucional, i per la dinamització del seu entramat artístic i social. A part de la Diada de la Rumba, entre els projectes de FORCAT destaquen el Curs d’Introducció
a la Rumba Catalana, el llibre de partitures Estàndards de la Rumba Catalana. Volum 1 i la Guia de la Rumba Catalana.

Ai Ai Ai va néixer l’any 1991 amb la idea de ser els primers en fer rumba catalana en català. Una idea que ara semblaria normal, però que en aquell moment semblava una temeritat, tenint en compte que la rumba s’escoltava principalment en ambients marginals i de parla castellana.
I potser sí que ho era, una temeritat, però des de aleshores els Ai Ai Ai segueixen entossudits en conrear aquest gènere i a posar el
seu gra de sorra per aconseguir que la rumba sigui reconeguda com a patrimoni de la humanitat per la Unesco, ara que ja és considerat patrimoni cultural del nostre país.

Durant tot aquest temps, bufés d’on bufés el vent – tant si hi havia explosió olímpica dels Manolos i el Peret, com si el rock català esdevenia moda, com si arribava el mestissatge de la mà de Dusminguet o Manu Chao, com si triomfava el nou pop dels Manel i companyia –, els Ai Ai Ai sempre han persistit en la seva particular manera d’entendre la música.
Després de 5 discs, de centenars de concerts i de veure-les de tots colors, els Ai Ai Ai segueixen al peu del canó, a punt per agafar els trastos i posar-se de gira les vegades que faci falta. Estan a punt de treure el seu sisè disc i es deleixen per portar-lo als escenaris d’arreu.
Als Ai Ai Ai encara els queda molta corda i sobretot molta rumba per tocar. Contracta una nit de ballaruca inoblidable.

Que no mori la rumba

PERET REYES

https://www.youtube.com/watch?v=rd1aySCVRmM
Peret Reyes és actualment el màxim exponent de la rumba catalana d’arrel, llegenda viva de la Rumba Catalana amb
majúscules. Germà de Ramon Reyes “Ramonet” i fillol de Peret “El Rei de la Rumba” Pubill Calaf.

EMBOLINGATS

https://www.youtube.com/watch?v=v_rBJykZjVc
Els Embolingats son la sang nova de la Rumba catalana mestissa.
Aquest combo de joves amics comença a reunir-se a l’estiu del 2013 a la Costa Brava per fer una música colorida on predomina l’alegria, la festa, el sabor del mediterrani i el caliu de l’Empordà: una Rumba canalla de mare tramuntana i germana cubana/ gitana que té un ritme ben inquiet.
Desprès de tres intensos anys de foguejar-se als escenaris en sales i festes joves i populars, el 2016 els Embolingats fan un pas important en la seva prometedora trajectòria, treballant els arreglaments amb la col.laboració d’altres músics, gravant les cançons en estudi i treient a la llum el seu primer àlbum, disponible a totes les plataformes online.
Ha sigut l’ocasió perfecta per madurar el directe i arribar a aquesta temporada oferint un espectacle més embolingat que mai…

MOROSITO

https://www.youtube.com/watch?v=BUmo0jimVdg
MOROSITO, presenta la seva nova proposta amb el suggerent títol
«Una historia en cada piel».
La formació Barcelonina integrada per Javi Moro, Sito Blanco, Jaume Fité, Manel Cabello i Edu Flores, suma a les seves files al gran pianista Tito Carlos (Muchachito Bombo Infierno), consolidant el so de la banda en directe, amb una proposta molt més personal i energètica, tant a l’escenari com per al oient.
«Una historia en cada piel», produït per Manel Cabello de Muchachito Bombo Infierno i gravat als Estudis Koryland per Nacho López, és un disc intimista però lluminós, en el qual s’aposta per un so orgànic seduït per un esperit que cavalca entre el rock, el pop i la música amb arrels, saltant d’un continent a un altre amb la personalitat i naturalitat a la qual ens han acostumat des dels seus inicis. En ell, exploren nous paisatges sonors sense abandonar el caràcter rumbero i mestís del seu anterior viatge, però evolucionant cap a espais creatius on sentir-se lliures, sense etiquetes ni lligams que coartin la seva necessitat de cerca.

SON DE LA RAMBLA

https://www.youtube.com/watch? v=9zXXvK69Ezo
De la Rambla són, i son toquen. El son primigeni del que va beure la nostra rumba catalana. Però també guaracha, bolero, trova, chachachá, guajira, nengón, conga. És a dir, música tradicional cubana reinterpretada per una formació estable de músics fidels des dels seus inicis a l’estil propi de l’Orient de Cuba. Veterans de
l’escena catalana, els vuit músics de Son de la Rambla són assidus participants en aquestes Diades de la Rumba des de fa anys.

MICU

https://youtu.be/vWrTk-JXkPQ
Amb “Dens”, Micu ha creat una fusió fresca, totalment reconeixible i fidel a la música que fa en directe. Ell mateix defineix el “rollo” com una barreja entre Gipsy Kings, The Police i Red Hot Chili Peppers. El
títol del disc és un joc de paraules, ja que és aquest el més ballable fins a la data però també amb contingut i bones lletres. Flirteja amb varietat d’estils ballables com el reggae, el funk, el pop i com no la rumba. En aquesta ocasió en format “power trio” acompanyat de Jordi Herreros a la bateria i Enric Gómez al baix, totos dos membres del mític grup de Funk “Se atormenta una vecina”.

LA REPÚBLICA RUMBERA

https://youtu.be/NUhHaF5-BnU
Aquesta heterogènia formació musical va sorgir l’any 2011,influenciats per Peret, Los Manolos o Gato Pérez, la música de La República Rumbera es caracteritza per mantenir l’essència de la rumba catalana, el seu repertori musical es basa en temes propis però també versions de rumba catalana que inclouen en els concerts. Amb un directe fresc i divertit, aquest grup pretén fer-se un lloc en el panorama latent de la rumba catalana. “Som la
república” és el seu segon treball discogràfic enregistrat durant el mes de maig del 2017. Aquest disc recull temes que reflecteixen la seva manera d’entendre la música i la vida amb cançons fresques i alegres.

ALMA DE BOQUERÓN

https://www.youtube.com/watch?v=rDOiBhljIbY
Alma de Boquerón som una banda formada el 2014 al barri de Gràcia que està composta per músics molt dispars que ens trobem a la rumba, el folk, el tango, el pop, el flamenc, el country… i no ens posem cap barrera o prejudici a l’hora de combinar tots aquests gèneres a les nostres cançons. La nostra música sona
fresca, fa olor de rumba, però envernissada amb acords, cors i sonoritats que creuen el gran bassal.. Finals de rodes d’acords amb el posat romàntic del bolero, cors sortits d’un tango, matisos llatins … i tot això amanint unes lletres impregnades d’humor, ganxos melòdics i tendresa.
Hem entrat a estudi en tres ocasions per deixar gravats nostres tres discos actuals:»Guitarrazos de sobremesa», «Raspall-Caracas» i «Cuerda pa rato» (d’aquest últim estem en plena promoció). Els dos últims discos van ser realitzats gràcies a dos reeixides campanyes de micromecenatge.

DERRUMBAND

https://www.youtube.com/watch?v=DIGlNivf99Y
Derrumband presenta A Barcelunya. Després d’una dècada dalt dels escenaris, i amb dos discs a les espatlles (Derrumband & Los Amigos de Siempre, 2010 i Un Plaer, 2013) Derrumband engega un nova aventura: A Barcelunya. El projecte es tracta de la revisió i actualització del disc ‘Flaires de Barcelunya’ de Gato Pérez editat l’any 1983 i el seu enregistrament. És el seu únic disc íntegrament en català, un homenatge a Barcelona i al seu entorn que ell coneixia i sabia descriure tant bé.

CARLITOS MIÑARRO

https://www.youtube.com/watch?v=tSOP0UpZWHI

En Carlitos va liderar la banda NARAINA durant més de 12 anys, editant vàries maquetes i tres discos. El 2015 es llença en solitari i publica “La Vida Crida” (Kasba), treball produït per el Petit de Cal Eril on, malgrat la rumba hi és present, predomina la cançó d’autor i l’experimentació.

El 2016 publica “Superbaby” (Kasba), un disc de cançons infantils.
I a finals d’aquest 2017 ha presentat el seu tercer disc en solitari:”Impuls” (Kasba) una consolidació del que alguns periodistes musicals han anomenat “rumba amable”; cançons vitalistes, enèrgiques i amb cert aire bohemi.