Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona 9,10,11 i 12 d’Abril al Mercat de les Flors

cropped-headers-15

 

 

 

V edició Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona. Aquest projecte, que es troba gestionat amb el convenciment de consolidar la ciutat de Barcelona dins del marc de la dansa en la seva vessant més internacional, és celebrarà els dies 9,10,11 i 12 d’Abril al Mercat de les Flors i protagonitzarà el seu tancament amb l’entrega de premis al Salò de Cent.

El cos del jurat d’aquesta edició estarà presidit pel Sr. Julio Bocca, ballarí altament reconegut a nivell mundial. Julio Bocca fou el primer ballarí de l’American Ballet Theater i actualment és director del Ballet Nacional Sodre d’Uruguai. D’entre totes les actuacions que es realitzaràn al llarg del Certamen, destacar la Gran Gala, que servirà de cloenda abans de l’entrega de premis. En aquesta gala compartiràn escenari grans ballarins reconeguts internacionalment com Osiel Gouneo i esdevindrà una actuació multiculural que, de ben segur, serà una combinació única.

 

Certamen del 9 al 12 d’Abril
Lloc: Mercat de les Flors – Carrer de Lleida, 59
Competició de dansa que es celebra anualment a Barcelona i està obert a estudiants de dansa de totes les nacionalitats i en les disciplines de dansa clàssica, dansa contemporània i dansa espanyola.

 

GRAN GALA INTERNACIONAL DE DANSA

Diumenge 12 d’Abril Lloc: Mercat de les Flors – Carrer de Lleida, 59 a les 12:00h Espectacle de clausura amb figures internacionals i alguns dels guanyadors d’altres edicions del Certamen, i que ara ja són professionals i primers Ballarins en companyies internacionals.

 

ENTREGA DE PREMIS SALÓ DE CENT

Diumenge 12 d’Abril 16:30h Lloc: Saló de Cent – Pl. Sant Jaume, 1 Entrega de premis als finalistes del V Certamen Internacional de Danza Ciutat de Barcelona. Els premis estan formats per beques per estudiar a les millors escoles de dansa del món i estar com a becaris residents en compañies profesionals.

 

Programa

Arts project té com a principal objectiu la projecció de les arts escèniques i el patrimoni cultural, utilitzar les arts escèniques com a plataforma per llençar al món professional a futurs ballarins o artistes i fomentar en l’artista i en el públic en general l’acostament i el respecte per l’art, la cultura i el patrimoni cultural.

El nostre projecte consisteix a apropar al ballarí a l’entorn professional, seguint tot el procés de treball, mitjançant l’intercanvi cultural amb escoles de tot el món, dirigides per artistes de renom internacional. A través de les arts escèniques volem fomentar que el propi artista transcendeixi de la seva especialitat, conegui l’art en qualsevol de les seves manifestacions i sàpiga transmetre aquest coneixement global al públic a través de la seva actuació i compromís.

Barcelona és una ciutat de marcada influència cultural al món, és una marca que ven. El respecte per l’art, la creació i els artistes, la defensa del patrimoni cultural comptant amb diversos edificis declarats patrimoni mundial i la presència a la nostra ciutat d’importants obres d’art, fan que sigui un f rum únic on conèixer i respectar l’art, sigui quina sigui la seva manifestació.

Qui som

Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona és una competició de dansa que es celebra anualment a Barcelona i està obert a estudiants de dansa de totes les nacionalitats i en les disciplines de dansa clàssica, dansa contemporània i dansa espanyola.

Creat i dirigit per Georgina Rigola ex-ballarina i directora de Contraseña Produccions, decideix amb l’assessorament del gran mestre Héctor Zaraspe crear aquest certamen amb la missió de proporcionar oportunitats educatives i professionals als joves ballarins, actuant com a plataforma per impulsar als estudiants a una carrera professional de dansa.

Per participar s’ha d’enviar un vídeo amb les variacions o coreografies,  i aquesta serà la base per la valoració i decisió del jurat. Els seleccionats rebran la confirmació de que passen a la semifinal i final a Barcelona en les dates determinades.
*Jurat passada edició

El Certamen

El programa de la V edició té l’objectiu d’ajudar als futurs ballarins en el seu camí al món de la dansa, oferint l’oportunitat d’aconseguir beques, incorporacions a les millors escoles del món o residències en companyies professionals de dansa, permet als participants presentar els seus treballs i treballar de la mà de grans professionals reconeguts internacionalment.
Guanyar una beca permet als guanyadors ser acceptats en les millors escoles de dansa sense necessitat d’audicions, una forma ràpida d’iniciar-se en la carrera internacional.

• Participació i oportunitats als futurs ballarins, amb beques, master classes, convivència i intercanvi de punts de vista amb els professors assistents, jurat, organització i entre els mateixos participants.
• Compartir el projecte amb grans figures internacionals.
• Transmetre estímuls als estudiants.
• Descobrir altres formes de treballar, ensenyar i de respecte.
• Consolidar el Certamen anual de dansa, com a icona a la ciutat de Barcelona.
• Després de l’èxit de la I, II, III i IV edició, en aquesta V edició millorem dia a dia.
• Promoure la cultura dins i fora del nostre país a través de la dansa, i alhora, donar a conèixer Barcelona als participants, visitants, jurat i acompanyants.
• Participar i consolidar el premi especial BCN CITY BALLET.

 

Objectius

BCN CITY BALLET Project, és el premi especial que s’atorga dins del Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona.
Consisteix en crear una formació amb els ballarins guanyadors seleccionats pel jurat, i crear un espectacle utilitzant el llenguatge de totes les disciplines, dansa contemporània, clàssica i espanyola.
L’espectacle és un programa variat en variacions de tots els estils amb coreografies d’artistes de renom com Ramon Oller (Espanya), Beatriz Torres (Cuba), Natalia Vinyas (Espanya), Alexei Kremenv (USA), Marc Sanchez (Brasil) .. . amb un espectacular final utilitzant tots els llenguatges.

Les coreografies són peces úniques creades especialment per a aquest esdeveniment. L’espectacle té una durada de 70 minuts dividits en dues parts amb un descans de 15 minuts.

L’espectacle està format pels millors ballarins guanyadors del Certamen, que han estat seleccionats pel jurat internacional: Julio Bocca (Argentina), Héctor Zaraspe (Nova York), Gino Labate (Itàlia), Nya Bowman (New York), Helena Bayo (Espanya), David Campos (Espanya).

La formació, procedent de diferents destinacions, arriba a Barcelona, el juliol per començar els assajos i preparar l’espectacle que es durà a terme durant els mesos de Juliol, d’Agost, Setembre i Octubre, amb l’estrena a les festes de la Mercè i un recorregut per algunes poblacions de Catalunya i Andorra, Itàlia, Nova York, Irlanda.

 

BCN CITY BALLET

Joves ballarins competeixen per triomfar en la dansa en el V Certamen Internacional
Després del gran èxit obtingut en les passades edicions, el Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona torna amb més oportunitats per als joves estudiants de dansa.
Somien veure’s algun dia sobre un escenari, volen que la dansa sigui per ells un mitjà de vida. I el Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona els brindarà l’oportunitat. És la cinquena vegada que la capital catalana acull un concurs de semblants característiques, dirigit a ballarins no professionals d’entre els 12 i els 22 anys, d’àmbit nacional i internacional que vulguin participar en una de les tres especialitats: dansa clàssica, dansa contemporània i dansa espanyola. Aquest any el certamen se celebrarà al Mercat de les Flors i contarem amb la presència de joves provinents de diferents països del món com Argentina, España, Brasil, Kentuky, Houston, Italia, França, Russia…

El Certamen va ser creat l’any 2008 per Georgina Rigola amb la finalitat de proporcionar oportunitats educatives i professionals als joves ballarins. El programa actua com una plataforma per ajudar als estudiants a iniciar-se en una carrera professional de dansa.

En aquesta cinquena edició té un President d’Honor excepcional, Julio Bocca i un jurat de luxe amb noms del món de la cultura i la dansa de l’àmbit internacional.

El públic podrà assistir a les proves semifinals i finals que tindran lloc del 10 al 12 d’Abril al Mercat de les Flors. El lliurament de premis es realitzarà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Passió per la dansa

Julio Bocca: El més destacat ballarí principal argentí de tots els temps. Primer ballarí de l’American Ballet Theater. Director del Ballet Nacional Sodre d’Uruguai.

Héctor Zaraspe: Reconeguda traject ria internacional pel seu treball com a mestre. Mestre de mestres (Antonio, Antonio Gades, Nureyev, Margot Fontayn, Nacho Duato…) . Considerat mestre de referència per la Juilliard School, aquesta crea en 1998 el premi de coreografia Héctor Zaraspe.

Javier Latorre: Solista del Ballet Nacional Espanyol sota la direcció d’Antonio Gades i primer ballarí amb María d’Àvila. És membre del Consell d’Estat de les Arts Escèniques i la Música i membre del Consell Artístic de la Dansa. Activitat coreogràfica intensa des de 1996.

Nya Bowman: Ballarina i professora especialitzada en Contemporary Dance & Graham Technique. Ballarina a The Martha Graham Dance Company sota la direcció de Therese Capucilli i Christine Dakin.

Jurat

Helena Bayo: Dirección de la Orquesta Sinfónica de la Universidad de California (Irvine) E.E.U.U. Temporada 2011 Dirección de la Orquesta Filarmónica de Medellín, Luisa Fernanda de Moreno Torroba, Colombia 2012 Dirección del Ballet Nacional de Cuba (primer director español en dirigirlo desde su fundación) Giselle de Adam en el Teatro Nacional de La Habana en los actos de aniversario del ballet. Invitación personal de Alicia Alonso, 2013

David Campos: Nascut a Bacelona. La seva carrera artística començar als 18 anys com a solista a Städtische Bühne Hagen a Alemania. va Va començar la seva formació de dansa clàssica a l’Institut del Teatre de Barcelona. Posteriorment a Paris va estar treballant amb Solange Golovine Master. Va fundar la seva escola “Escola Ballet David Campos” (especialitzada en Ballet clàssic) a Barcelona.

Jurat

CND Compañía Nacional de Danza, (España). 2 Residencias temporales en la compañía. Manhattan Movement Art, Nueva York (USA). 2 becas curso de verano. Ecole Supérieure de Danse Rossella HighTower, Cannes (Francia).1 beca curso de verano. Covent Garden Summer School (London, Reino Unido) 1 beca de 13 días.

Víctor Ullate Ballet, Madrid (España). 1 beca curso de verano; 1 residencia en la compañía. Barcelona Dance Center. 2 becas curso de verano French Academie of Ballet, (USA) 2 becas curso de verano Labat Dance (Italia) 2 becas curso de verano y participación en la gala final con bailarines de primer orden.

PERIDANCE Capezio Dance Center, Nueva York (USA). 2 becas de dos años en la escuela en programa de formación convalidadas con los estudios del Institut de Teatre; 4 becas de tres meses y 2 becas de un mes; opción de entrar en la compañía. LIMON, Nova York (USA).1 beca curso de verano de tres meses.

Carmen Senra, Madrid (España). 1 beca residencia de tres meses. Institut of Arts Barcelona (Sitges). 1 beca para un año. BNE Ballet Nacional de España, (España). 1 beca residencia temporal en la compañía. International Houston Ballet School 2 becas de verano Mas que danza, Cádiz (España). 2 becas curso de verano. Centro de Baile de Jerez (España). 1 beca de un mes Official School Alvin Ailey (USA). 1 beca curso de verano. Ballet Español de Murcia (España). 1 beca Teatro San Martin Buenos Aires (Argentina). 1 beca SODRE (Uruguay). 1 beca
Diumenge 12 de Maig a les 12:00 es celebrarà en el Mercat de les Flors una Gran Gala amb els ballarins guanyadors de passades edicions que en aquests moments estan treballant en les millors companyies del món. És una gala oberta al public en general.

Participants:

Arianne Lafita:
Premis: Competicions Internacionals de Ballet de La Habana medalla d’or 1999, medalla de plata 2000 i a l’any 2002 fou guanyadora de la medalla de bronce
. Activitat professional: va començar la seva carrera amb el Ballet Nacional de Cuba. A l’any 2005, es va unir, com a primera ballarina, al Ballet de Cuba. És actualment ballarina internacional i ha estat convidada a molts teatres d’Europa: Bucarest, Perm, Sofía, Opera Lubijana, Saratov, Rusia, Macedonia…

Vittorio Galloro:
Premis: Concurs internacional de Ballet de La Habana, medalla de plata a l’any 1997 i també al 1998. A l’any 1997, fou guanyador de la medalla de plata en el concurs internacional de ballet, Vignale Danza (Italia). A l’any 2001, va guanyar la medalla de plata en el Premio Roma i al 2003, la medalla de bronce. Al 2008 va ser un dels finalistes del Concurs de Rudolf Nureyev a Budapest. Activitat professional: Ballet Nacional de Cuba, Ballet Europeo de Londres, Ballet Clàssic Empresa Reggio, Ópera de Budapest, Ballet Nacional de Praga.

Ada González:
Premis: II Certamen Internacional de Dansa de Barcelona, guanyadora de la beca de Joffrey Ballet, Chicago. Activitat professional: 2007 – 2013: estudis pofessionals de dansa al CDC (Centre de Dansa de Catalunya). 2013 – 2014: solista en el Teatrul de Ballet Sibiu, Rumanía i colaboradora de la Opera Nationala Bucuresti com “Pequeños Cisnes” en «El lago de los cisnes». Desde 2014, principal ballarina del Teatrul de Ballet Sibiu interpretant: Giselle «Giselle», Odette/Odile «El lago de los cisnes», Aurora «La Bella Durmiente», Kitri «Don Quijote».

Stefan Mester:
Activitat professional: 2004 – 2010: estudis professionals de Dansa en el «Liceul de Coreografie si Arte Dramatica Octavian Stroia» Cluj-Napoca, Rumanía. 2010 – 2011: ballarí en la Opera Romana Cluj-Napoca, Rumanía. 2011 – 2013: bailarí en el Teatre de Ballet Sibiu, Rumanía, interpretant: solista a «Mandarinul Miraculos». 2013 – actualitat: solista al Teatre de Ballet Sibiu, Rumanía, interpretant: Rothbart «El lago de los cisnes»; Espartaco, Don José, Pas d’Esclave i El Corsario Grand pas de deux en galas per Europa.

Osiel Gouneo:
Activitat professional: Escuela Nacional de Ballet de Cuba. Solista en el Den Norske Opera & Ballett, Oslo.

www.certamenciutatdebarcelona.com