El CCCB presenta el cicle de conferències L’ÀFRICA COM A RELAT (13, 18, 21 i 26 d’abril)

image007ÀFRICA COM A RELAT
CONFERÈNCIA DE CHIGOZIE OBIOMA

Dimecres 13 d’abril a les 18.30 h // CCCB / 3€

En el marc de l’exposició Making Africa. Un continent de disseny contemporani

El jove escriptor nigerià Chigozie Obioma comparteix la seva visió sobre la realitat del seu país i la construcció de l’Àfrica com a relat.

Aquesta conferència inaugura el cicle Àfrica com a relat que dóna veu a autors, artistes i intel·lectuals arrelats a l’Àfrica i la seva diàspora per tal de trencar amb els tòpics i oferir una varietat de visions sobre la riquesa del continent i el seu lloc central en la producció del món que habitem.

A la novel·la Els pescadors, Chigozie Obioma explica la història de quatre germans afectats per una maledicció del boig del poble. Sobre el rerefons de les eleccions anul·lades del 1993, moment clau en la història de Nigèria, l’autor teixeix una paràbola sobre els problemes del seu país natal, tractant temes com la colonització, la corrupció i el fratricidi amb subtilesa i profunditat.
Chigozie Obioma és un escriptor nigerià i professor assistent de literatura i escriptura creativa a la Universitat de Nebraska-Lincoln. The New York Times l’ha definit com «l’hereu de Chinua Achebe». Acaba de publicar la seva primera novel·la, Els pescadors, nominada al Premi Man Booker 2015 (Quaderns Crema, edició en castellà a Siruela).

Hi col·laboren: Casa África, Siruela, Quaderns Crema, Hotel Alma, Wiriko, Altaïr Magazine

PROPERES CONFERÈNCIES

Dilluns, 18 d’abril. 18.30 h. La meva Àfrica. Amb Mia Couto

Des de la seva singular perspectiva com a científic i poeta, blanc i africà, novel·lista en una societat amb una llarga tradició oral, el celebrat escriptor i biòleg moçambiquès Mia Couto ens ofereix una mirada molt personal del continent africà.
Sovint, el soroll dels successos ens impedeix escoltar el que ens explica el continent africà en veu pròpia. Es tracta d’una història polifònica, amb les seves diversitats i els seus conflictes. Mia Couto parteix d’aquesta multiplicitat i d’una experiència vital en què s’ajunten la investigació científica, la vocació literària i la lluita per la independència del seu país, per compartir amb nosaltres la seva particular visió del continent africà.
Mia Couto és un escriptor moçambiquès, guanyador del Premi Internacional Neustadt de Literatura 2014 i el Premi Camões 2013, i nominat per al Premi Internacional Man Booker el 2015. Acaba de publicar La confessió de la lleona (Periscopi, edició en castellà a Alfaguara).
Hi col·laboren: Festival MOT, Alfaguara, Periscopi, Hotel Alma, Altaïr Magazine

Dijous, 21 d’abril. Noves veus del cinema africà

18.30 h. Conversa entre Akosua Adoma Owusu i Beatriz Leal
20.00 h. Projecció d’obres d’Akosua Adoma Owusu (Sessió Xcèntric)

La cineasta experimental Akosua Adoma Owusu parla amb la investigadora i comissària independent Beatriz Leal sobre la «triple consciència» que explora a la seva obra.
En els seus premiats curtmetratges, Akosua Adoma Owusu estén el concepte de la «doble consciència» de WEB DuBois per explorar les interseccions entre el color, el gènere i l’origen. A través d’una refinada trama visual, narrativa i sonora que combina mites akan, teles kente, pentinats, música, dades autobiogràfiques i referències de la comunitat afroamericana, el seu treball retrata identitats que transgredeixen les fronteres de la monocultura predominant, en una reivindicació de la multiplicitat.
Akosua Adoma Owusu és una jove cineasta nascuda als Estats Units, de família ghanesa. El 2013, el seu curtmetratge Kwaku Ananse va rebre una gran acollida en la competició del Festival de Cinema de Berlín.

Beatriz Leal és investigadora, crítica i comissària independent. Des del 2011 és programadora de l’African Film Festival de Nova York.

Dimarts, 26 d’abril. 18.30 h. Els nous corresponsals

Conversa amb Tania Adam, Xavier Aldekoa, Samuel Aranda i Gemma Parellada. Moderat per Pere Ortín.

Una nova generació de periodistes centra la seva mirada en el continent africà. En aquesta taula rodona, alguns dels nous corresponsals ens parlen dels coneixements que pot aportar una lectura responsable del que passa a l’Àfrica i els reptes que caracteritzen la seva feina.
A mesura que les noves tecnologies de la comunicació redueixen les distàncies entre continents, també fomenten el diàleg entre ells. Una nova generació de corresponsals es pregunta, cada vegada més, com el treball que realitzen no només informa el públic sobre el que passa al continent africà, sinó que construeix la seva imatge del que és i pot ser el continent. Han millorat els discursos sobre el continent i la pluralitat dels seus continguts? Són més permeables els nous mitjans i les societats digitals als nous continguts que es generen des de l’Àfrica?
Hi col·laboren: 5W, Altaïr