El Cor de Cambra Francesc ofereix el seu concert anual a la Catedral de Barcelona (26 de juny)

El Cor de Cambra Francesc ofereix el seu concert anual a la Catedral de Barcelona

Imatge concert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El concert és la presentació pública del nou director del Cor, Pere Lluís Biosca.

El concert està dedicat a dos mestres de Capella, Valls de la Catedral de Barcelona i Bach de la Catedral de Leipzig

El proper divendres 26 de juny a les 20.00 hores a la nau central de la Catedral de Barcelona, el Cor de Cambra Francesc Valls oferirà el seu concert anual. En aquesta ocasió el programa el conformen dos autors amb una característica comú, ser Mestres de Capella: Francesc Valls, mestre de Capella de la Catedral de Barcelona i Johann Sebastian Bach, mestre de Capella de la Catedral de Leipzig, Alemanya.

El concert del proper divendres 26, serà la presentació pública en concert del nou director del Cor de Cambra, Pere Lluís Biosca que va agafar la responsabilitat a principis d’aquest nou any. Tot i no ser una persona aliena al Cor ja que havia assumit les funcions de subdirector amb David Malet, amb aquesta nova etapa, Biosca vol potenciar la recerca del patrimoni de la Catedral de Barcelona i assolir el màxim nivell artístic.

A més d’un cor de 15 cantants reforçat per aquesta ocasió, la formació estarà acompanyada per dos reconeguts músics com són Dani Espasa a l’orgue positiu i Marta Vila al violoncel.

L’entrada al recinte de la Catedral de Barcelona és Lliure

Dia: Divendres 26 de juny de 2015

Lloc: Nau Central de la Catedral de Barcelona

Hora: 20.00 hores

Obres: Valls i Bach

Intèrprets: Cor de Cambra Francesc Valls

Dani Espasa, Orgue positiu

Marta Vila, Violoncel

Pere Lluís Biosca, Director

Entrada: Accés Lliure

 

 

Programa del concert

FRANCESC VALLS (1671-1747), de la teoria a la pràctica :

Motets inclosos en els tractats Mapa Armónico Práctico (1742) i Arte de Canto Llano (1719)

O sacrum convivium

Dilexsisti justitiam

Fulcite me floribus

Plorans ploravit

Domine vim patior

Hodie Maria Virgo

J. S. BACH (1685-1750), La culminació del motet barroc.

Lobet den Herrn

Jesu, meine Freude

Cor de Cambra Francesc Valls

Dani Espasa, Orgue positiu

Marta Vila, Violoncel

Pere Lluís Biosca, Director

Contingut del concert

Francesc Valls, mestre de Capella de la Seu barcelonina la primera meitat del segle XVIII, no només un compositor brillant, sinó que també destaca com a teòric de la composició. El seu Mapa Armonico va ser difós i conegut arreu, i la seva lectura ens ofereix un ventall complet de totes les tècniques de creació musical, sorprenent també pel seu gran atreviment en la innovació en l’harmonia, fet que el destaca clarament molt per sobre de la resta de mestres contemporanis, a nivell peninsular.

El programa de concert que proposem, doncs, vol reivindicar aquest Valls, teòric, mostrant alguns dels seus motets que ell mateix fa servir d’exemples, i que alhora son petites obres mestres tant en la vessant tècnica, com sobretot artística. Els dos elements, tot fusionats, obren l’esperit per aconseguir que el text litúrgic s’expressi de forma plena i absoluta.

Johann Sebastian Bach, mestre de capella a Leipzig, també destaca com a teòric, sobretot amb els seus tractats teòrics sobre el clavecí i la fuga. Les dues obres que presentem, Jesu Meine Freude i Loben den Herrn, son dos motets on es combinen magistralment tècnica i art, en el que és un dels monuments més importants de la música coral de tots els temps. Unes obres on la Paraula, pren forma gràcies a la música, i creix dins nostre.

Sobre el Cor de Cambra Francesc Valls

El Cor de Cambra Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 per tal de participar de forma regular en més de 70 misses conventuals anuals a la Catedral de Barcelona, oferint setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic.

Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, garantint la seva presència en més de 350 oficis anuals.

Els seus directors titulars han estat, per aquest ordre: Rafael Murillo, Jorge Coré i Pere Lluís Biosca i David Malet. Des del gener de 2015 n’assumeix novament la direcció Pere Lluís Biosca.