El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou celebra 15 anys (del 20 al 23 d´octubre)

El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou celebra 15 anys

Del 20 al 23 d’octubre de 2016 el Festival celebrarà la seva 15a edició, amb una programació centrada en les arts escèniques contemporànies, implicades amb el territori i amb la realitat social actual

La heroïcitat del dia a dia, l’heroïcitat de les persones anònimes serà el fil conductor d’aquesta edició 

Les Impuxibles, Labuena Compañía, Mireia Tejero i Adèle Madau, Cia JUANCALLATE, Cia Eléctrico 28 i Cia. Decollage, alguns dels noms d’aquest avançament de programació 

Un any més, Escena Poblenou continua apostant fortament pel suport a la creació i també per la creació de les dones, amb el Projecte Escena + Dones 

El Festival organitza un Taller de creació escènica de noves dramatúrgies amb Labuena Compañía, que tindrà lloc del 3 al 7 d’octubre a la Sala Beckett, que aquest any s’instal·la al Poblenou i també realitzarà un Projecte de creació escènica i audiovisual amb joves del barri, organitzat conjuntament amb la Fundació IReS

20160706123710703_300_424_1_0
La 15a edició del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou tindrà lloc del 20 al 23 d’octubre. Escena Poblenou és un ‘viver d’escena’ de projectes escènics, culturals i socials que es realitzen durant l’any, amb la complicitat de diverses entitats i espais del barri i de la ciutat. 

El Festival celebra 15 anys amb la heroïcitat del dia a dia, l’heroïcitat de les persones anònimes com a fil conductor d’aquesta edició. Enguany Escena Poblenou vol dedicar el Festival a totes aquelles persones les quals no sabem el nom, des de la veïna de l’escala als milers de persones que han de fugir sense voler. Seguint la màxima de Walter Benjamin «S’ha de rendir homenatge a la memòria dels éssers humans anònims i no a les persones cèlebres. La construcció històrica es consagra a aquells i aquelles que no tenen nom».

Ada Vilaró, directora artística del Festival assegura que «durant aquests 15 anys el Festival l’han fet possible molts artistes i moltes persones que han cregut en aquest projecte i el seu nom no ha sortit enlloc. El volem dedicar a totes aquestes persones heroiques, perquè sense elles aquest projectes no formaria part d’una història, que ara celebra 15 anys».

Enguany el programa d’Escena Poblenou s’estructura en 8 projectes: Escena + Dones, que vol reconèixer i visibilitzar el treball de dones creadores i directores professionals d’escena; Embrions, amb projectes artístics de creació emergent en estat de gestació; Beques i residències de creació artística; Projecte Territori, amb l’objectiu de potenciar vincles artístics i comunitaris al barri a través de l’escena i de l’art en general; Projecte Comunitat, un altaveu de projectes que parlen de la realitat social actual; Educació i joves, compromès amb l’educació; Diàleg i reflexió sobre cultura, art, activisme i societat; i Internacional, per obrir camins, crear ponts, donar visibilitat a les diferents propostes del Festival a nivell internacional. 

Seguint la línia dels darrers anys, el suport a la creació és un dels punts forts del Festival i, per a dur-ho a terme, Escena Poblenou ha obert tres convocatòries anuals: Embrions, Escena + Dones i Projecte Territori, on ha rebut unes 200 propostes. 

AVANÇAMENT DE PROGRAMACIÓ

Escena + Dones · Aquest projecte vol reconèixer les dones creadores i directores professionals de l’escena. També defensa els seus drets, amb la voluntat de promoure una feminització de l’escena i de les arts en general. A més, Escena + Dones inclou diferents accions per tal d’empoderar les dones a través de l’art i l’escena.

De 73 propostes, Escena Poblenou ha seleccionat enguany a Mireia Tejero i Adèle Madau que presentaran Si no fossis tu seria jo, un viatge desconcertant i provocador a través de la solitud i la incomunicació humanes, on la realitat i la ficció entren en conflicte; la violència, la desesperança i el temor esdevenen protagonistes de les seves vides i de la seva música.

Embrions · Enguany s’han presentat un total de 63 projectes i s’han seleccionat 4 propostes artístiques de creació emergent en estat de gestació, idees embrionàries que en un futur esdevindran projectes escènics o no. A Embrions, es crea un marc idoni per a què els artistes puguin presentar la seva idea a representants de centres de creació, agents productors i programadors, i puguin trobar un acompanyament adequat.

Enguany comptarem amb Un leñador no es un diseñador, de la Cia JUANCALLATE, que planteja la història al voltant de Philippe Starck, el dissenyador entre dissenyadors, el rei Midas de l’objecte, una marca en si mateix, i vol parlar sobre la complicada relació entre la forma i la funció dels objectes. Momentos estelares de la humanidad, de la Cia Eléctrico 28 vol respondre les preguntes: com seria la història si fos una persona i tingués veu? Seria la gran poetessa de la que parla Stefan Zweig o algú que es troba en una profunda crisi personal? Quatre còmplices anomenats Els Quatre Elèctrics submergiran el públic per la ciutat i buscaran els moments estel·lars de la humanitat: aquells instants en els que tots els factors s’ajunten, com l’electricitat de tota una atmosfera a la punta d’un parallamps.

Con-Tacto, d’Isabel Piniella i Juan José Faccio és un projecte musical performatiu basat en l’exploració sonora, visual i tàctil de les pedres: on s’apreciaran qualitats tan diferents com la resistència, forma, mida i el color i Aüc de la Cia Les Impuxibles, un projecte sobre violències que es silencien a les famílies perquè generen culpa i vergonya a qui les pateix, una dansa-performance amb música en viu per a fer un viatge que navega de la concreció de l’estadística a l’abstracció de les emocions.

 
Beques i residències de creació artística · El suport a la creació és un dels pilars fonamentals del Festival. Amb la complicitat d’altres entitats, Festivals i Centres de Creació, es recolzen propostes arriscades i innovadores de l’escena contemporània, mitjançant beques de residència artística, que consistiran en una cessió d’espais d’assaig i una aportació econòmica per a la creació. 

Escena Poblenou presentarà, amb la complicitat amb l’Antic Teatre, A Placer de Labuena Compañía, un espai a mitja ombra amb música de fons, que ens ajudarà a fer el que ens ve de gust, ésser Nick Cave per unes hores, dialogar arran de terra, descomposar-nos a petons, transformar els records, ballar fins a treure el fetge per la boca…

Labuena Compañía, juntament amb Escena Poblenou i la Sala Beckett organitzen un Taller de creació escènica de noves dramatúrgies, que es durà a terme a la Sala Beckett prèviament al Festival, del 3 al 7 d’octubre. Les inscripcions es poden fer a partir d’avui, 12 de juliol al correu: produccio@escenapoblenou.com.

Projecte territori · L’objectiu d’aquest projecte és potenciar vincles artístics i comunitaris al barri per tal que la cultura impulsi noves relacions i un sentit de comunitat a través de l’escena i l’art en general. El Festival Escena Poblenou neix del barri i pel barri. El barri del Poblenou forma part de la seva essència, i és per això que el territori és sempre un dels protagonistes del Festival. A més, aquest barri té un potent teixit cultural i artístic, i es troba actualment en un procés de transformació. És en aquest procés on el Festival vol incidir i fer-lo créixer com a territori creatiu. El projecte compta amb la implicació de l’entitat Eix Pere IV. 

La convocatòria Art i Territori (Al meu barri fan performances), duta a terme juntament amb el centre cívic Can Felipa, està destinada a donar suport a propostes que desenvolupin una pràctica artística en col·laboració amb el barri del Poblenou. Enguany comptarem amb la Cia. Decollage amb Retaule Poblenou que pretén, a través de les diferències intergeneracionals, fer memòria de l’evolució de tot un barri i posar en connexió l’activitat cultural i el coneixement de les arts escèniques amb els seus habitants. Després de la realització d’uns tallers intergeneracionals, els mateixos veïns de l’entorn de Pere IV protagonitzaran una peça escènica que es podrà veure durant el Festival i que s’ubicarà en diferents espais emblemàtics d’aquest territori.

Projecte comunitat · El Festival també vol ser un altaveu de projectes que parlen de la realitat social actual. Una realitat que ens colpeja i on és urgent actuar. No vol apartar la vista davant del que passa al món, i per això també inclou en el seu programa propostes que parlen directament de conflictes que afecten la nostra realitat actual. 

Educació i joves · Un dels eixos sobre els que pivota el Festival és el de l’educació. Escena Poblenou té un compromís amb l’educació i amb els més joves per tal que visquin i entenguin la cultura i l’escena de més a prop, i això els hi doni més eines en el seu desenvolupament com a persones, ja que entén l’educació com un aspecte que ha d’estar present en els diferents cicles de vida de les persones, no només en l’àmbit acadèmic.

Enguany es presentarà l’espectacle Hi sóc amb la col·laboració de la Fundació IReS (Institut de Reinserció Social), un procés creatiu de teatre participatiu i social amb joves del districte de Sant Martí, que parteix del treball educatiu de l’apoderament, ja que es realitzarà gràcies al treball col·laboratiu i en xarxa entre diferents entitats. Durant el mes de juliol es realitzaran un taller de creació amb aquest joves, per acabar amb la presentació d’un treball escènic en el marc del Festival.

Diàleg i reflexió · Escena Poblenou és un festival amb vocació de generar diàleg amb el públic, els artistes, els professionals, els veïns i veïnes del barri i la ciutat en general. L’objectiu d’aquest projecte és el de promoure la reflexió i el diàleg en el sector i en la societat sobre cultura, art, activisme i societat. 

Internacional · El Festival treballa durant l’any per crear i mantenir xarxes d’intercanvi amb entitats internacionals d’arts escèniques, establir relacions a nivell local, nacional, estatal i internacional per mirar de trobar més sortides i circuits pels artistes. Escena Poblenou obre camins, crea ponts i amplia horitzons per donar més visibilitat i possibilitats de creació i d’exhibició a les diferents propostes del Festival, però sobretot a les que formen part dels projectes de suport a la creació. Per a dur a terme aquest projecte, el Festival treballa amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.

ESCENA POBLENOU

El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou és un festival d’arts escèniques contemporànies multidisciplinari, implicat amb el territori i amb la realitat social actual. Té la vocació de potenciar, visibilitzar i recolzar creacions que contemplin nous llenguatges escènics, noves dramatúrgies, i noves formes de relació amb els públics. Compromès amb la cultura i la societat, genera diàleg amb els professionals, el públic, el barri i la ciutat, amb una mirada i projecció internacional.

El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou, que enguany arriba a la seva quinzena edició, va néixer l’any 2001 com un somni dels artistes Ada Vilaró i Sergi Estebanell per generar una plataforma de creació i exhibició de diferents propostes escèniques contemporànies i alhora potenciar el teixit artístic vinculat al barri del Poblenou, i a la ciutat, amb una perspectiva internacional. 15 anys de treball ininterromput que l’han convertit en un festival de referència i que l’han fet merèixer dos gran premis: la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona l’any 2015 i el Premi FAD Sebatià Gasch el 2014.

El Festival rep el suport de la Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Districte de Sant Martí, Districte de Sant Martí-Dones, Obra Social La Caixa, PIAD, Institut Ramon Llull, Centre Cívic Can Felipa, Xarxa de Biblioteques de Barcelona i treballa amb complicitat amb d’altres entitats i espais com la Sala Beckett, Antic Teatre, Graner / Mercat de les Flors, La Central del Circ, FiraTàrrega, Eix Pere IV, OnAir, Espai Niu, Fundacio IReS, Casino de l’Aliança del Poblenou, Centre Moral del Poblenou i compta amb mecenatges dels petits i mitjans comerciants del barri del Poblenou.

 
 
   

15è FESTIVAL DE CREACIÓ CONTEMPORÀNIA

ESCENA POBLENOU

 

Del 20 al 23 d’octubre de 2016

www.escenapoblenou.com

Entrades a la venda: a partir del 20 de setembre