El Palau Baró de Quadras, seu de l’Institut Ramon Llull des de l’any 2013, obre les seves portes a partir del 24 de febrer.

El Palau Baró de Quadras s’obre al públic amb visites guiades especialitzades

 

 

463_x_palau-h1

 

 

 

 

El Palau Baró de Quadras, seu de l’Institut Ramon Llull des de l’any 2013, obre les seves portes a partir del 24 de febrer. 

Situat a mig camí entre la Pedrera i la Casa de les Punxes, el Palau Baró de Quadras és una de les joies del modernisme de la ciutat de Barcelona, està catalogat com a Monument Històric Artístic d’Interès Nacional des de l’any 1976 i és un referent del modernisme barceloní.  

 

 L’industrial Manuel de Quadras i Feliu, Baró de Quadras, va encarregar a Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) un projecte per reformar una antiga casa de lloguer. Puig i Cadafalch va dissenyar una reforma basada en el contrast entre les dues façanes de l’edifici: mentre que la façana de la Diagonal és un exemple de la característica de l’arquitecte de reinterpretar façanes gòtiques del nord d’Europa, la façana del Carrer Rosselló conservaria l’aparença d’una típica casa entre mitgeres de l’Eixample. A l’interior, amb un disseny molt heterogeni i representatiu de la manera de fer de l’arquitecte, es manifesta l’ús d’elements escultòrics goticistes amb profusió de l’ús de ceràmica de certa influència de l’arquitectura islàmica.

En l’etapa modernista de l’edifici, la planta baixa s’usava com a accés als pisos superiors i les dependències de servei i com a entrada formal a la casa dels barons. La rellevància patrimonial del vestíbul es fa palesa en la rica decoració de l’escala, en els vitralls de la claraboia i en el paviment de mosaic romà. L’entrada per a carruatges, que dóna a l’escala monumental d’accés al pis principal, era l’eix vertebrador de la residència dels barons i una herència dels palaus gòtics barcelonins. Part dels elements arquitectònics i ornamentals dels accessos del Palau Baró de Quadras han estat restaurats recentment.

Josep Puig i Cadafalch va ser, amb Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner, un dels autors més importants i coneguts del modernisme català. Va construir el Palau del Baró de Quadras entre el 1904 i el 1906, en un dels moments més fructífers de la seva carrera: va acabar la Casa Amatller el 1900, el Palau Macaya el 1901, el Palau Serra (actual seu de la Diputació de Barcelona) el 1903, i la Casa de les Punxes l’any 1905. 

Sota la gestió de l’empresa Cases Singulars, el Palau Baró de Quadras es podrà visitar cada dimecres al matí per a visites individuals i qualsevol dia de dilluns a divendres amb reserva prèvia.  Durant el recorregut, els visitants podran conèixer el vestíbul, dues façanes, el terrat i planta noble. La visita, realitzada per guies especialitzats, té una durada de 45 minuts i estarà disponible en tres idiomes.

Es pot trobar més informació sobre el Palau Baró de Quadras a www.palaubaroquadras.llull.cat