El Teatre Nacional de Catalunya celebra el seu 25è aniversari el 29 de setembre

El Teatre Nacional de Catalunya celebra el seu 25è aniversari

– Diumenge 11 de setembre farà 25 anys de l’estrena de L’auca del senyor Esteve, la primera estrena oficial del Teatre Nacional de Catalunya. El proper 29 de setembre, coincidint amb l’estrena d’Assaig sobre la ceguesa i la inauguració oficial de la Temporada 2022-2023, es bufaran les espelmes d’aquest 25è aniversari.

– Amb motiu dels 25 anys, el TNC presenta una iniciativa en la qual els joves en són els protagonistes: què n’esperen d’un teatre públic? Què n’esperen del Teatre Nacional de Catalunya en els propers 25 anys?

– Fins avui dia, el TNC ha programat un total de 540 espectacles, 10.695 funcions i ha comptat amb el suport de 3.537.376 espectadors i espectadores.

Diumenge 11 de setembre farà 25 anys de la primera estrena oficial del Teatre Nacional de Catalunya. L’auca del senyor Esteve va inaugurar el TNC l’any 1997: una obra de Santiago Rusiñol, programada a la Sala Gran, i amb dramatúrgia i direcció d’Adolfo Marsillach. L’espectacle va estar en cartell de l’11 de setembre del 1997 fins al 8 de març del 1998 i comptava amb una trentena d’intèrprets damunt de l’escenari: Miquel Agell, Maribel Altés, Jordi Banacolocha, Resu Belmonte, Marta Calvó, Imma Colomer, Joan Crescenti, Josep Maria Domènech, Marta Fluvià, Susana Egea, Pere Eugeni Font, Anna Frigola, Francesc Galceran, Bruno Galland, Pep Guinyol, Mónica López, Francesc Marimon, Marta Millà, Joan Monells, Marc Montserrat, Jordi Muixi, Francesc Orella, Arnau Ortuño, Víctor Pi, Santi Ricart, Boris Ruíz, Carles Sales, Romà Sànchez, Laura Sancho, Sebastià Sellent i Lluís Torner.
 
El proper 29 de setembre, tot coincidint amb l’estrena d’Assaig sobre la ceguesa i amb la inauguració oficial de la Temporada 2022-2023, el TNC vol celebrar els 25 anys amb el seu públic: en acabar la funció de la Sala Gran es bufaran les espelmes del 25è aniversari del TNC.
 
Amb motiu d’aquest aniversari i d’acord amb el lema “Per 25 anys més!”, el TNC presenta una iniciativa en la qual els joves en són els protagonistes: “Què n’esperen d’un teatre públic? Què n’esperen del Teatre Nacional de Catalunya dels propers 25 anys?”. Fruit de la iniciativa, durant la Temporada 2022-2023 el TNC organitzarà diferents trobades amb joves amb l’objectiu d’escoltar-los, compartir idees i retallar distàncies.  [Vídeo «Per 25 anys més!» aquí]
 
Fins avui dia, el TNC ha programat un total de 540 espectacles, 10.695 funcions i ha comptat el suport de 3.537.376 espectadors i espectadores. Cal posar en valor aquestes xifres i agrair a totes les persones que des del seu àmbit s’han implicat i han apostat per aquest teatre públic: treballadors i treballadores del TNC, equips artístics, proveïdors i proveïdores, mecenes, patrocinadors i patrocinadores, premsa… I un agraïment molt especial al públic, que any rere any ha anat consolidant la seva relació amb el TNC. GRÀCIES i a Per 25 anys més!

Història del TNC

El Teatre Nacional de Catalunya és una institució cultural creada per contribuir al creixement cultural del país a través de les arts escèniques. Es tracta d’un teatre públic, el qual pertany al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i  té com a objectiu contribuir al posicionament de les arts escèniques com a eina de millora d’una societat en evolució constant, mitjançant l’excel·lència de propostes artístiques i pedagògiques obertes a tothom
 
Les activitats del Teatre Nacional de Catalunya es van iniciar a la Sala Tallers el 12 de novembre del 1996 amb l’estrena d’Àngels a Amèrica. El mil·lenni s’acosta, de Tony Kushner. El fet va significar la culminació d’un llarg procés iniciat en els primers anys vuitanta que va culminar amb la proposta d’encarregar la creació i l’organització del futur Teatre Nacional de Catalunya a Josep Maria Flotats.
 
El projecte de construcció de l’edifici que ocupa en l’actualitat el Teatre Nacional de Catalunya va ser encarregat a l’arquitecte Ricardo Bofill l’any 1988. En la fase ja final de construcció de l’edifici, el març del 1995, el govern de la Generalitat de Catalunya va nomenar Josep M. Busquets administrador general, i Josep Maria Flotats director–fundador del Teatre Nacional de Catalunya. El mes de juny del 1995 es va constituir la societat anònima Teatre Nacional de Catalunya, SA, el Consell d’Administració de la qual va ser presidit per Marta Lacambra fins a l’octubre del 1996. Des d’aleshores i fins al maig del 2011, la presidència va recaure en Romà Cuyàs. La primera gerent va ser Margarida Abella i, posteriorment i fins a l’any 2012, la gerència del Teatre va estar en mans de Josepa Piñol.

La inauguració oficial del Teatre Nacional de Catalunya es va produir l’11 de setembre del 1997 amb L’auca del senyor Esteve, de S. Rusiñol, amb direcció d’Adolfo Marsillach. Josep Maria Flotats va ser el director del TNC la temporada 1997/1998. Paral·lelament, Domènec Reixach va començar a preparar la segona temporada del TNC des de la direcció del Centre Dramàtic de la Generalitat, en la que seria la darrera temporada d’aquesta institució. Reixach va assumir la Direcció artística del TNC des de la temporada 1998/1999 fins a la temporada 2005/2006.
 
El mes de març del 2004, Joan Francesc Marco va ser nomenat conseller delegat del TNC en relleu de Josep Maria Busquets, que exercia aquest càrrec des de la creació de la Societat el 1995, i, a partir del març de l’any 2007 i en substitució de Joan Francesc Marco, Alfred Fort va assumir el càrrec d’administrador general del Teatre Nacional de Catalunya.
 
Paral·lelament, a partir de la temporada 2006/2007 Sergi Belbel va assumir les funcions de director artístic del Teatre Nacional de Catalunya i fins al 30 de juny del 2013 va afrontar la responsabilitat de consolidar, ampliar i diversificar el públic del teatre amb propostes per fer arribar la cultura a tota la ciutadania.
 
El mes d’abril de l’any 2011, amb un nou govern a la Generalitat de Catalunya, Alfred Fort deixa el càrrec d’administrador general del TNC i alhora es renova la majoria de membres del Consell d’Administració, presidit per Sol Daurella Comadrán en substitució de Romà Cuyàs, que ocupava aquest càrrec des de l’any 1995.
 
A partir del juliol del 2012, es crea la Direcció executiva del Teatre Nacional de Catalunya (que treballa al mateix nivell que la Direcció artística) i Mònica Campos assumeix aquest  càrrec de directora executiva del TNC.
 
L’any 2012 s’inicia un procés de selecció de la nova Direcció artística del TNC i a partir de l’1 de juliol del 2013 Xavier Albertí assumeix el càrrec de nou director artístic en substitució de Sergi Belbel. Durant les vuit temporades de Xavier Albertí, el TNC s’ha mantingut en la línia de la programació dels clàssics i dels contemporanis universals i ha destacat, molt especialment, la programació de l’autoria catalana contemporània així com la redescoberta del patrimoni català autòcton gràcies als epicentres patrimonials de cada temporada, els quals ens han ajudat a acostar-nos a algunes de les figures clau per entendre el teatre català modern.
 
Al llarg de les vuit temporades de Xavier Albertí, el TNC esdevé el principal editor de textos teatrals gràcies a les publicacions dels textos d’algunes de les obres de la temporada i dels volums de Teatre reunit dedicats a autors destacats del panorama teatral.
 
L’any 2021 es va iniciar un nou procés de selecció de la nova Direcció artística del TNC i a partir de l’1 de setembre del 2021, Carme Portaceli assumeix el càrrec de nova directora artística. El setembre del 2015, el Consell d’Administració del TNC es torna a renovar i Neus Aranda n’assumeix la presidència.
 
Actualment, el TNC està liderat per Neus Aranda (presidenta del Consell d’Administració del TNC), Carme Portaceli (directora artística del TNC) i Mònica Campos (directora executiva del TNC).