ELS PASTORETS- LA HIBERNACIÓ DE L’HIVERN: UNA ALTRA HISTÒRIA (Teatre Poliorama) a partir del 23 de novembre

 

ELS PASTORETS- LA HIBERNACIÓ DE L’HIVERN: UNA ALTRA HISTÒRIA

 

pastorets-3

 

 

Aquesta versió, en realitat, hauria de dir-se ELS DIMONIETS ja que els nostres pastorets gairebé tenen uns papers secundaris; els autèntics protagonistes de la nostra història són Satanàs i LLUCIFER. Però es diu Els Pastorets, amb el subtítol de La hibernació de l’hivern.

Si seguim els cànons del guió tradicional, el protagonista és aquell que té un objectiu. En el cas d’aquests “pastorets” els protagonistes són els dimonis, que viuen tranquil·lament a un món on són els amos i, de cop, la seva vida es veu interrompuda per l’arribada d’EL SALVADOR. El seu objectiu, com a protagonistes, serà desfer-se d’aquesta amenaça.
Tothom coneix ELS PASTORETS encara que mai l’hagin vist; és el que tenen els clàssics, que se’ns fiquen per osmosis dins la memòria popular. Però qualsevol record (real o no) que tingueu quedarà completament despistat al comparar-lo amb aquesta nova versió de TRICICLE i EOLIA.

Pastorets 08

 

 

COM SERÀ?

Nova, moderna, sorprenent, gamberra, per nens, joves i grans, amb tot l’esperit del Tricicle remenant un argument més que conegut fins regirar-lo de dalt a baix per convertir en una obra creada (o recreada) amb una única missió: abduir l’espectador des del primer segon. Serà una VIDA DE BRIAN, un SPAMALOT, un donar-li la volta a tot el que coneixíem dels PASTORETS, una explosió d’energia emanant de 12 actors que s’han de deixar la pell a l’escenari per poder revolucionar la imaginació de l’espectador…

I+D? QUÈ VOL DIR I+D?

Vol dir ficar-se en una aventura que probablement ens portarà molts mals de cap però també moltes alegries: un projecte pedagògic impulsat per l’escola de teatre EOLIA on els estudiants crearan un espectacle partint de zero.
Partir de zero vol dir re-escriure el PASTORETS per donar-li un ritme i un llenguatge actual; modificar personatges, afegir de nous, potser canviar l’època o fer salts en el temps. Vol dir fer un text nou.
Pastorets 02

 

Partir de zero és deixar que l’alumnat de direcció participi en la proposta de la posada en escena amb un grup d’estudiants titulats.
Partir de zero vol dir conèixer el món del teatre que es fa un dia sí i un altre també. Vol dir comprendre la feina diària de l’actor, el saber estar cada dia al mateix nivell. Vol dir participar en tots els processos que comporta fer una obra de teatre: regidoria, producció, actuació…
Partir de zero és convidar al departament d’escenografia i vestuari de l’Institut del teatre per que es prenguin aquest projecte com seu, que siguin ells qui dissenyin els decorats i els figurins i qui s’encarreguin de fer la feina diària de manteniment.
Partir de zero vol dir que tothom coneixerà totes les facetes del teatre, que el protagonista d’un dia serà el que aguanta la llança de l’altre, que tothom serà l’actor principal d’un projecte que ha de ser de tots.
I+D és una aventura que aglutinarà gairebé a uns 40 estudiants que posaran en pràctica, en un marc professional, els coneixements adquirits a les seves escoles. Una aventura que va començar a gestar-se al Juny i que acabarà amb l’última representació al Poliorama el 6 de Gener del 2014.

I QUE FA AQUÍ EL TRICICLE?

Impulsar l’idea i acompanyar-la en totes les seves etapes.
Tota la feina estarà supervisada pel TRICICLE fins que el resultat final s’adapti als estàndards de qualitat als que ens ha acostumat aquesta companyia.
No volem fer un treball de final d’escola, volem fer un producte absolutament professional.

QUAN DURA i A QUIN PÚBLIC VA DIRIGIT?

Encara que tot estigui per fer, no volem que l’espectacle se’n vagi més enllà del 70 minuts. Això sí, seran setanta minuts molt intensos.
Va dirigit a un públic més ampli que el dels PASTORETS tradicionals ja que, sense perdre el públic infantil, segurament hi haurà referències per un públic adult.
En definitiva, per públics de 5 a 105 anys.

SINOPSI

La Noa i el Max, uns nens d’avui en dia, somien que són pastorets en l’època del naixement de Jesús, i somien en dimonis, i que els dimonis volen conquerir la terra, i que hi ha un superheroi que en realitat és un àngel que els salva de tots els embolics on es fiquen, i que hi ha una noia molt guapa que és a punt de morir per culpa dels dimonis, i que la volen salvar, i que Sant Josep, que resulta que és un inventor, els ajuda a fer-ho i que al final tot acaba bé perquè, amb aquests somnis, fan els millors Pastorets que algú ha fet mai al seu col•legi.

COMPARACIÓ AMB LES VERSIONS TRADICIONALS

La similitud més reconeguda és la del personatge de NAIM que apareix a L’ESTEL DE NATZARET d’en Ramón Pàmies. A la NOA i al MAX els hi hem posat el sobrenom de LLUNGUET i BOTELLÓ com homenatge als pastorets de Folch i Torres. Els molt TINTINÒLEGS també podran apreciar que hem llegit EL TEMPLE DEL SOL.

 

PERSONATGES

Als pastorets tradicionals la majoria de personatges són masculins relegant a les noies a papers menors. Aquí no: des d’un principi ens vam plantejar un elenc on hi hagués la mateixa quantitat d’homes i dones, el que implicaria que alguns papers continuessin sent típicament masculins. D’aquesta manera, un dels dos pastorets s’ha transformat en pastoreta, el pobre desgraciat que té deutes amb el diable és ara una pobre desgraciada i Llucifer, aprofitant que els àngels no tenen sexe, és una Llucífera molt vistosa.

Els personatges més rellevants són:

NOA i MAX, els dos nens que al seu somni es converteixen en uns pastorets.
SATANÀS i LLUCIFER, els dimonis. No se sap quin és més ruc que l’altre.
SANT JOSEP, fuster de Natzaret amb masses projectes al cap; tants, que no li ve massa bé casar-se amb la Verge Maria i ser el pare del Salvador.
ADA. Pateix d’una malaltia desconeguda i terminal.
NAIM, la mare de l’Ada; va firmar un contracte amb el dimoni per obtenir l´únic antídot que hi ha al món per salvar la seva filla.
ZACARIES i RUTH. Matrimoni discutidor.
SANT MIQUEL. Un super-heroi ubic que es passa el dia salvant als protagonistes.
DIMONIETS. Grup de éssers malvats que acompanyen a Satanàs i Llucifer. De cap d’ells es pot dir que siguin més intel·ligents que els seus superiors. D’entre tots destaquen el dimoni de la Avarícia, el dimoni Cap de premsa, el dimoni Trompetaire i el dimoni Pirotècnic.

 

ELS PASTORETS TRADICIONALS
QUE SÓN?

Són una representació teatral típica de les festes de Nadal a molts indrets de Catalunya i el seu orígens els trobaríem al segle XV en les representacions que es feien a les esglésies abans de la missa del gall fins ben entrat el segle XIX i que s’agrupen dins de la manifestació artística europea anomenada OFFICIUM PASTORUM .
A finals del segle XIX es comença a escriure obres teatrals que s’interpreten fora de les esglésies i en ple segle XXI, per l’època nadalenca, es representen per tota Catalunya per companyies de teatre amateur de les que han sortit no pocs actors i actrius de l’escena catalana.

LES VERSIONS MÉS CONEGUDES

La primera versió publicada de la que es té constància és la titulada ‘Los Pastorets en Betlem, o sia Lo Naixement de Ntre. Senyor Jesucrist’, de Mn. Miquel Saurina, publicada a Vic el 1887 que va tenir força èxit i va ser molt representada fins al 1891 (any de naixement de Picasso, que és una dada irrellevant pel tema que tractem però que mai està de més saber-la), l’any 1981 va arribar la versió de Frederic Soler, Pitarra, escrita expressament per l’actor Enric Borràs que, segons la crítica de l’època, en va fer una creació de Satanàs inoblidable.
L’any 1903, veient l’èxit del seu coetani, Ramon Pàmies publica l’Estel de Natzaret que destaca per la seva qualitat literària i per la complexitat de les trames.
La versió més representada a Catalunya és la de Josep M. Folch i Torres (‘Els Pastorets o L’Adveniment de l’Infant Jesús. 1916) protagonitzada pels ramadans més coneguts al nostre país: LLUNGUET i ROVELLÒ.
De fet, podríem dir que n’hi ha tantes versions de PASTORETS com companyies de teatre els hagin representat ja que un dels atractius dels ‘Pastorets’ és aconseguir guanyar la complicitat dels espectadors incloent-t’hi textos de collita pròpia que permetin fer crítica i burla de la vida social i política del moment.
Fotos dossier: Josep Martín

FITXA TÈCNICA ELS PASTORETS-

L’HIVERNACIÓ DE L’HIVERN
IDEA I + D DE TRICICLE + EOLIA, ESCOLA SUPERIOR D’ART DRAMÀTIC
CREACIÓ I DIRECCIÓ: PACO MIR I EL TALLER DE DRAMATÚRGIA DE EOLIA
TEATRE POLIORAMA DE BARCELONA
ACTORS: 20
ESTUDIANTS IMPLICATS EN EL PROJECTE: 40
5 ACTUACIONS PER A ESCOLES I 20 PEL PÚBLIC
PRIMERA FUNCIÓ PEL PÚBLIC : DISSABTE 23 DE NOVEMBRE A LES 16.30
DIES I HORARI FUNCIONS PÚBLIC: HABITUALMENT DISSABTE I DIUMENGE 16.30
A PARTIR 24 DE DESEMBRE: PER LES TARDES 16.30. CAPS DE SETMANA: ES MANTÉ HORARI DE LES 16.30, LLEVAT DISSABTE 4 DE GENER I DIUMENGE 5 DE GENER : 18 I 12.30 HORES.
ÚLTIMA FUNCIÓ: 6 DE GENER, DIA DE REIS, 18 HORES.
COMPRA D’ENTRADES: ON LINE, A LA WEB DEL TEATRE POLIORAMA I TAQUILLES TEATRE.
PREU: 18 i 20 EUROS. MENORS DE 10 ANYS: 12 EUROS.