Encesa de foguerons a les places de Gràcia (dissabte 27 de gener)

Dissabte, 27 de gener

Folk als Mercats

Us imagineu anar a comprar al mercat un dissabte al matí i trobar-vos els sons tradicionals de Mallorca? Doncs això és Folk als Mercats, un programa de concerts de música d’arrel que es fa en quatre mercats del districte de Gràcia. Amb motiu de la festa dels foguerons, hi haurà el grup Xeremiers i també glosadors de Mallorca, que ompliran de ritme i glosa el tràfec del mercat.

 • Espai: mercat de l’Abaceria i mercat de la Llibertat amb Xeremiers de Mallorca; mercat de l’Estrella i mercat de Lesseps amb Glosadors de Mallorca. Amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Mercats.
 • Horari: 12 h

 

Matinal de contes i titelles tradicionals mallorquins

Entre la imatgeria variada que participa en les festes de Sant Antoni de sa Pobla, s’hi destaquen els ‘caparrots minyons’, que són uns capgrossos infantils. Maria Cristina Jorquera i Francesca M. Mir n’acaben de publicar un conte il·lustrat, ‘22 minyons’, que presentaran a Barcelona (12 h). I, tot seguit, hi haurà la tradicional sessió de ‘teresetes’, els titelles tradicionals mallorquins. En aquesta ocasió la companyia Teresetes Paradís representarà la rondalla infantil ‘Es Jai de sa Barraqueta’ (12.30 h)

 • Espai: Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia (carrer de Maspons, 6)
 • Horari: 12 h
 • Preu: 4 €

Plantada de les colles de cultura popular i lluïments

A les 19.30 les colles de Cultura Popular de Gràcia i les de sa Pobla es trobaran a la plaça de la Vila, on faran els balls de lluïment. No us els perdeu: hi veureu els dimonis tradicionals mallorquins ballar al costat de les bèsties fogueres de Gràcia. I tot plegat serà amenitzat pels Xeremiers de Mallorca (que s’hauran concentrat a les 19 h a La Violeta) que interpretaran una sonada, acompanyats de la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada.

 • Espai: de la plaça de la Vila de Gràcia a la plaça de la Virreina
 • Horari: 19.30 h

 

Cercavila

Després de ballar, les Colles de Cultura Popular de Gràcia i de sa Pobla participen en una passejada festiva que surt de la plaça de la Vila i acaba a la plaça de la Virreina, on hi ha un dels dotze foguerons de la festa. Hi haurà els Xeremiers de Mallorca, La Sacairada, els Trabucaires, els Gegants i els Bastoners de Gràcia, els Bastoners de Barcelona, els Tamborers d’Albopàs, els Dimonis d’Albopàs, els Gegants de sa Pobla, els Dimonis de sa Pobla acompanyats de Sant Antoni, la colla Malsons de la Vella, l’Atzeries de la Vella, els diables de la Vella de Gràcia, el Drac de Gràcia, el grup Kabum, la Diabòlica de Gràcia, els Escuats de la Malèfica del Coll, la Malèfica del Coll, el drac Gaudiamus i els Castellers de la Vila de Gràcia. Veniu a passejar pels carrers de Gràcia amb les colles mallorquines i barcelonines!

 • Espai: de la plaça de la Vila de Gràcia a la plaça de la Virreina
 • Horari: 20.30 h

 

Encesa de foguerons a les places de Gràcia

foguerons_gracia2_a (1)

 

 

 

 

 

 

Amb l’encesa dels foguerons comença la revetlla, un dels actes més populars i concorreguts de la festa. Al voltant de la foguera, s’hi torra carn, s’hi canten cançons i s’hi fan balls tradicionals. Enguany n’hi ha una dotzena de repartits per les places i els carrers de Gràcia. A les 21.30 a la plaça del Diamant s’hi farà la Festa de sa Ximbomba, amb glosada, cançons i xeremiers. I, a la mateixa hora a la plaça de la Virreina, arrencarà una revetlla amb les ximbombes i els cantadors de sa Pobla, seguida d’una ballada a càrrec dels grups Estol de Tramuntana de Sóller i Sa Revetla de Sant Antoni de Palma (11 h).

 • Espai: Plaça del Diamant, plaça de la Virreina, placeta de Sant Miquel, carrer de Sant Joaquim, carrer de Verdi, carrer de Joan Blanques, carrer de la Llibertat, carrer de Tordera, Travessia de Sant Antoni, carrer de Puigmartí, carrer de la Fraternitat i carrer de la Perla.
 • Horari: 21.30 h