Sant Antoni, una festa que a Barcelona es viu de maneres molt diferents (del 12 al 27 de gener)

Sant Antoni, una festa que a Barcelona es viu de maneres molt diferents

capcalera_1280_x_350 (1)

 

 

 

El refrany ja ho diu: ‘Sant Antoni del porquet, sempre s’escau en disset’, en referència al 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat. Però a Barcelona aquesta festa no dura només un dia: és un cicle festiu que comprèn tot el mes de gener i engloba un seguit d’actes ben variats entorn del foc, els cavalls, els carruatges i fins i tot els diables. També hi ha espai per a tradicions vingudes de Mallorca, la música d’arrel amb el tret de sortida del festival Tradicionàrius i tot d’actes de cultura popular organitzats pels veïns a la festa major del barri de Sant Antoni.

A la ciutat, per Sant Antoni conviuen alguns dels actes més tradicionals de la festa, com ara les cavalcades dels Tres Tombs de Barcelona i de Sant Andreu de Palomar, al costat d’actes de nova creació com ara la Porkada del Clot. La cavalcada dels Tres Tombs és un dels actes més populars de la festa i es fa en molts altres indrets del país. N’és una bona prova l’antiguitat de les dues que es fan a Barcelona: la de la ciutat té 193 anys i la de Sant Andreu de Palomar és gairebé centenària, enguany en fa 91! Per una altra banda, la Porkada del Clot es va crear ara fa quatre anys i gira entorn de la figura del porc, tant pel que fa a la imatgeria festiva com en el vessant gastronòmic.

En el decurs dels anys, la festa de Sant Antoni a Barcelona també s’ha renovat. N’és un dels exemples més reeixits els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu, un acte que parteix de la tradicional llegenda de Sant Antoni Abat i l’actualitza amb una representació teatral que varia cada any. Però, com que és un acte impulsat per una colla de diables, la Satànica de Sant Andreu, també s’hi han incorporat elements contemporanis com ara la pirotècnia i un correfoc triple amb bèsties fogueres i diables.

Un altre acte de Sant Antoni molt arrelat és la festa dels Foguerons de sa Pobla de Gràcia, que tradicionalment tanca el cicle. Aquesta tradició, importada de Mallorca ara fa més de vint-i-cinc anys, s’ha acabat convertint en la festa major d’hivern oficiosa de l’antiga vila. Durant els tres dies de durada de la festa, hom es pot submergir en l’esperit del Sant Antoni que es fa a sa Pobla i que no s’ha alterat durant segles: revetlles al voltant dels foguerons, dansa, glosa i els característics dimonis mallorquins.