Engega la 8a edició del Concurs de Relats Curts de TMB amb motiu de la diada de Sant Jordi

untitled

● Una categoria especial commemora el 90è aniversari del metro de Barcelona, que se celebra al desembre

●Les narracions es poden enviar des de relatscurts.tmb.cat, fins al 30 d’abril

La 8a edició del Concurs de Relats Curts Online de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), amb motiu de la diada de Sant Jordi, ha començat amb l’obertura del lloc web interactiu relatscurts.tmb.cat, on els interessats poden participar-hi i on es recolliran i publicaran els originals presentats.

Com a novetat, aquest any, es crea una nova categoria de participació, Va passar a TMB, amb motiu de la celebració del 90è aniversari del metro de Barcelona.

Els participants hauran d‟escollir un any (entre el 1924 i el 2014) per ubicar la seva història durant un trajecte en transport públic. Al web del concurs una línia del temps recollirà les narracions enviades i així, entre tots els participants, construir 90 anys d‟històries que han tingut lloc al suburbà barceloní, un escenari tan quotidià i tan misteriós alhora. Excepcionalment, les narracions d‟aquesta categoria no podran superar els 1.924 caràcters (un homenatge a l‟any d‟inauguració del Gran Metro, nom de la primera línia que va existir a Barcelona, el 30 de desembre de 1924).

A banda d‟aquesta categoria especial s’hi pot participar en tres seccions més: Relat lliure, Sant Jordi Tweet i Insta Relat. A la secció Relat lliure, les narracions hauran d‟estar escrites en una sola pàgina (màxim de 3.500 caràcters), en català o en castellà, i han de versar sobre alguna història viscuda o imaginada en un autobús o al metro. Per participar a la categoria Sant Jordi Tweet, els usuaris de Twitter poden escriure relats de menys de 140 caràcters explicant la llegenda de Sant Jordi d‟una manera original, amb poques paraules però amb molta creativitat.

Per participar al concurs han de piular fent servir l‟etiqueta #relatscurts.

Pel que fa a l‟Insta Relat, els usuaris han de penjar la seva fotografia feta al metro o al bus i etiquetada amb #relatscurts com en el cas anterior. Les fotos es podran pujar des d‟un ordinador, des d‟Instagram i des de Facebook al microsite del concurs perquè el jurat les pugui valorar. Les imatges han de portar un titular que transmeti la seva història de forma creativa.

Compartir emocions i històries

El Concurs de Relats Curts és una fórmula original i participativa perquè els ciutadans de Barcelona i l’àrea metropolitana s’exercitin en l’escriptura i la lectura. El lloc web creat per al concurs és interactiu i promou la participació i la viralitat, de manera que totes les obres que es rebin es puguin llegir instantàniament i es puguin reenviar les que més agradin o emocionin a través de Facebook i Twitter. La intenció és, per tant, compartir les històries que es vagin publicant i, a la vegada, fer arribar situacions viscudes.
L’admissió de relats es tanca el 30 d’abril i com l‟any passat la iniciativa es fa amb la col•laboració del Grupo Planeta i el Grup 62, a través dels segells editorials Booket i labutxaca. Enguany, també s‟hi sumen l‟Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i els Cines Filmax Granvia.

Iolanda Batallé, presidenta del jurat

Un jurat presidit per l’escriptora i editora Iolanda Batallé, autora de “Faré tot el que vulguis”, premi Prudenci Bertrana 2013, triarà els relats finalistes de les diferents categories. Els guanyadors de les cinc categories s’emportaran un e-book, amb 10 llibres electrònics, així com lots de llibres i una inscripció al cicle de conferències „Amb veu pròpia‟ que organitza l‟Escola d‟Escriptura de l‟Ateneu Barcelonès. A més, a la categoria Va passar a TMB el guanyador també s‟emportarà un any de cinema gratis cortesia de Filmax Granvia. A més, les cinc millors narracions d‟aquesta secció tindran com a premi la producció audiovisual del relat i la participació directa al festival de curtmetratges Subtravelling 2014, de TMB. A l’edició anterior del Concurs de Relats Curts Online de TMB es van presentar 2.875 narracions i va tenir un 7% més de participants respecte el 2012.

A més, com l‟any passat tots els participants del concurs passaran a formar part del club exclusiu per als usuaris del transport públic JoTMBé que ja compta amb 105.000 membres.