TV3 estrena dilluns 24 de març la gran història «Descalç sobre la terra vermella»

1395306580969

TV3 a les 22:41
Descalç sobre la terra vermella
Cap. 1

TV3 estrena dilluns la gran història «Descalç sobre la terra vermella», basada en el llibre de Francesc Escribano, que aborda la lluita del bisbe Pere Casaldàliga a favor dels camperols del Mato Grosso, al Brasil. La producció es va presentar als cinemes Aribau amb la presència de bona part del repartiment, encapçalat per Eduard Fernández.

«Descalç sobre la terra vermella», que es presenta en dos capítols, és una producció de Televisió de Catalunya, Minoria Absoluta, Televisió Espanyola, Raiz Produçoes Cinematográficas i TV Brasil, amb la col·laboració de l’ICEC, l’ICAA i Ancine.

La producció s’ ha presentat amb una preestrena als Aribau Multicines de Barcelona i ha comptat amb l’assistència d’Eugeni Sallent, director de TV3; Paco Escribano, productor executiu; Oriol Ferrer, director; Eduard Fernández, que interpreta el bisbe Casaldàliga, i Marc López, director de l’Àrea de l’Audiovisual de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Per part de l’equip artístic, a part d’Eduard Fernández, hi han estat presents Eduardo Magalhaes, Pablo Derqui, Clara Segura, Mònica López i Mario Gas. També s’ha comptat amb la presència de Glòria Casaldàliga, neboda de Pere Casaldàliga, la guionista María Jaén i bona part de l’equip tècnic del film.

Per Eugeni Sallent, «aquest és un projecte d’aquells que t’agradaria que fossin un model a seguir en altres produccions, pels continguts, pels valors, per la tenacitat, també pel model empresarial d’optimització de recursos, en què participen coproductors d’aquí i d’internacionals, patrocinadors i la Generalitat. És un projecte que mostra les característiques que defineixen la televisió pública de Catalunya.» El director de TVC ha afegit que «‘Descalç sobre la terra vermella’ és un projecte ambiciós, amb notorietat perquè arribi a molta gent.»

Francesc Escribano ha recordat el llarg procés que ha tingut aquest projecte: «Han hagut de passar set anys per arribar fins aquí. Set anys d’esforç en què hi havia gent que deia ‘no sortirà’ i d’altra que deia que sí. Pere Casaldàliga primer va dir que no volia protagonisme, no va voler llegir el guió, ni va voler venir al rodatge, però l’equip tècnic i artístic l’anava a veure a ell, que amb 86 anys continua amb la radicalitat i coherència de sempre, amb l’Església dels pobres».

El productor executiu de «Descalç sobre la terra vermella» ha manifestat que la història «té un punt excepcional. Tots hem afrontat una història extraordinària d’un català universal. És la història de la gent del país, de la seva lluita, i és la història de Pere Casaldàliga».

Sobre la repercussió internacional de la producció, Escribano ha explicat: «Vam recollir dos premis Fipa d’Or a Biarritz, a la millor interpretació masculina (Eduard Fernández) i a la millor música original (David Cervera). I com que ells no van poder assistir al lliurament, avui els farem entrega del premi.» I ha anunciat: «Som finalistes al New York Festival.»

El director Oriol Ferrer va parlar sobre el rodatge i va dir: «Si no haguéssim rodat aquesta pel·lícula a Sao Félix do Araguaia ens hauríem equivocat. Anàvem a fer consultes a Pere Casaldàliga sobre decorats, personatges… Teníem la col·laboració absoluta de tot el poble. El 60% dels actors són brasilers i d’aquests molts són gent del poble, i va ser tanta la seva entrega, que van enriquir el treball dels nostres actors.»

Sobre la seva feina, ha dit: «Per mi ha estat un repte capitanejar una pel·lícula d’aquestes característiques. Em vaig rodejar d’un equip que m’ha donat suport.» «Aquesta pel·lícula m’ha fet millor.»

Eduard Fernández ha explicat que «per molt que jo donés en aquesta pel·lícula, n’he rebut molt més..Per a tot l’equip ha estat un moment molt important en la nostra vida; ens ha tocat molt.» L’actor va quedar impressionat amb Casaldàliga: «Jo he plorat molt estant amb ell. És una persona que està fent el bé les 24 hores del dia, sent conseqüent, tossut, sent radical, com ell mateix diu.»

Una neboda del bisbe Casaldàliga, Glòria Casaldàliga, ha explicat que el seu oncle havia vist la pel·lícula el mes d’agost, «a la cuina de casa seva», ha explicat. «Li va agradar, i el primer que va fer quan va acabar de veure-la va ser escriure un missatge al Paco Escribano dient-li que estava molt sorprès per la qualitat.» Glòria Casaldàliga ha llegit un missatge que ahir li va enviar el seu oncle en assabentar-se de la preestrena d’avui. Entre les coses que comentava: «El que compten són les causes per les quals anem donant la vida» i «l’esperança és sempre més gran.»