Exposició ‘Mequinensa! Fotografies de Jesús Moncada’ al Born CC (fins el 27 d´abril) entrada lliure

jesus_moncada_mequinensa

Un recull de 36 fotografies realitzades per l’escriptor del seu poble, Mequinensa, abans que desaparegués sota les aigües del pantà de Riba-roja

Jesús Moncada i Estruga és un dels autors més traduïts de la literatura catalana. Va néixer a Mequinensa (el Baix Cinca) el 1941, població en la que va viure fins a la seva desaparició negada pel pantà de Riba-roja d’Ebre. El topònim del seu poble natal és l’escenari principal de la seva obra literària.

Camí de sirga una de les seves grans obres i ambientada en el paisatge que el va veure créixer, ha estat traduït a quinze idiomes, entre ells el japonès i el vietnamita. Prolífer en la tasca literària, Moncada també va traduir al català nombroses obres de l’espanyol, el francès i l’anglès, d’autors de la mida de Guillaume Apollinaire, Alejandro Dumas, Jules Verne i Boris Vian.

Considerat un dels autors més importants de la seva època va rebre diversos premis, el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi Joan Crexells de narrativa o la Creu de Sant Jordi l’any 2001, entre d’altres.

Va morir el 13 de juny de 2005 a causa d’un càncer. El 9 de juliol se li va concedir a títol pòstum la distinció de «fill predilecte» de Mequinensa.

Ara, Barcelona vol fer un reconeixement a la seva obra i a la seva figura i inaugura a El Born Centre Cultural l’exposició Mequinensa!, un recull de 36 fotografies en blanc i negre realitzades per Jesús Moncada del seu poble, abans que desaparegués sota les aigües a principis de la dècada dels setanta.

Aquesta exposició ha sigut planejada i comissariada per la seva germana, Rosa Maria Moncada, i per l’amic de la família i director del Museu Etnològic de Barcelona, Josep Fornés. Les imatges, mostren la mirada compromesa de l’escriptor amb la història del seu poble, alhora que esdevenen testimoni d’un paisatge ple de vida condemnat a desaparèixer.

La mostra, d’accés lliure, és una producció del Museu Etnològic de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Mequinensa i es podrà veure fins al 27 d’abril al Born Centre Cultural.