Festa de la Llum de Manresa 2017

 

Festa de la Llum de Manresa 2017

 Nova_llum_manresa_2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Manresa es mobilitza cada any per recordar un miracle, una llum, que a mitjan segle XIV va salvar la població d’una devastadora sequera. Segons s’explica a la localitat, el 1337 la fam s’estenia pel Bages per la falta de pluja, i els manresans, desesperats, van demanar al rei Pere III la construcció d’una sèquia que sortís de Balsareny per portar les aigües del Llobregat fins a la ciutat i així regar els cultius. El rei va accedir-hi, però quan les obres van anar avançant fins a Sallent, el bisbe de Vic, que era el senyor d’aquelles terres, va voler impedir que la construcció passés per allà. Com que les obres van continuar, el bisbe, enfadat, va excomunicar la vila sencera i les esglésies van romandre tancades durant cinc anys.
Mentrestant, les obres estaven parades i la fam i la por seguien consumint els manresans. La situació va durar fins a l’any 1345, quan va morir el bisbe. Segons la tradició, el dia en què es va escollir el seu successor i es va anul·lar l’excomunicació, una Misteriosa Llum va aparèixer a l’església del Carme i va convèncer el bisbe perquè aixequés les sancions religioses al poble.
 
 
 
Per aquests fets extraordinaris, cada 21 de febrer i durant diverses setmanes abans i després se celebra la Festa de la Llum juntament amb la Fira de l’Aixada, un mercat medieval que el rei Carles II va concedir a la ciutat el 1686 en reconeixement de l’activitat comercial i la influència manresana en la pagesia de la comarca. Durant diversos dies, tot un campament medieval es desplega al barri vell de la capital del Bages. Artesans, músics, joglars i bruixes omplen els carrers i es reviuen els oficis dels seus habitants de fa 800 anys: picapedrers, espardenyers i esclopers, vidriers, cistellers… També hi ha jocs infantils, exposicions de falcons i espectacles teatrals que recreen el miracle. Els carrers s’omplen de vestits de l’edat mitjana, capgrossos, sardanes i activitats vinculades al món de l’aigua com La Transèquia, una caminada popular familiar que ressegueix el camí de la Sèquia.